Merkel: elfogadható lépés volt az amerikai légicsapás

Elfogadható lépés volt amerikai részről a Szíriában pénteken végrehajtott légitámadás, de továbbra is a közel-keleti arab országban dúló polgárháború békés rendezésére kell törekedni - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

A kancellár sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy péntek reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia államfővel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a "korlátozott és célzott" amerikai légicsapásról. Mindhárman egyetértenek abban, hogy a történtekért kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnök visel felelősséget.

Rámutatott, hogy a vegyifegyver-használat háborús bűncselekmény, és hozzátette: a háborús bűncselekmények dimenziójára, az emberi szenvedés mértékére és az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elleni "blokádra" tekintettel elfogadható lépés volt az amerikai légitámadás.

Azonban az eset arra is rámutatott, hogy minden eddiginél nagyobb erővel kell törekedni a politikai rendezésre az ENSZ BT-ben és a genfi béketárgyalásokon - mondta Angela Merkel. 

A tárgyalások révén meg kell teremteni a politikai átmenet lehetőségét, és demokratikus úton véget kell vetni a szíriai polgároknak oly sok szenvedést okozó Azsad-rezsimnek - mondta a kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. Hasonlóan fogalmazott Sigmar Gabriel külügyminiszter, a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) politikusa is, az SPD kancellárjelöltje, Martin Schulz pedig azt emelte ki, hogy az Európai Uniónak (EU) hangsúlyosabb szerepet kell vállalnia a szíriai válság rendezésében. 

Ez a szerep "politikai, és nem katonai", betöltéséhez pedig az szükséges, hogy az EU tagjai szorosabban összefogjanak - húzta alá Martin Schulz. "Csak a belül összetartó Európa felelhet meg megnövekedett külső felelősségének" - fogalmazott az SPD elnöke. Angela Merkelhez hasonlóan hangoztatta, hogy az amerikai légitámadás után megkettőzött erővel kell törekedni a válság diplomáciai rendezésére.

Német kormányzati adatok szerint Washington előre értesítette Berlint a készülő támadásról. James Mattis amerikai védelmi miniszter péntek hajnalban személyesen tájékoztatta német kollegáját, Ursula von Leyent a tervezett akcióról. Ezután a védelmi miniszter és Christoph Heusgen, a kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója értesítette Angela Merkelt a küszöbönálló légicsapásról.

Az Egyesült Államok péntek hajnalban Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel csapást mért a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja. A robotrepülőgépeket a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó amerikai rombolóhajókról indították el.

Szerző

Hivatalos: megszavazták a főbíró kinevezését

Az amerikai szenátus pénteki plenáris ülésén megszavazta Neil Gorsuch főbíró kinevezését, és ezzel ismét konzervatív többség lesz a legfelsőbb bíróságban. 

A republikánus többségű szenátus voksolása nyomán Donald Trump elnök jelöltje, a 49 éves coloradói Neil Gorsuch a szövetségi legfelsőbb bíróság új tagja lesz. A szenátus Mike Pence alelnök elnökletével 54:45 arányban szavazta meg az új főbírót, miután csütörtökön a demokraták obstrukciója miatt a republikánus többség megszavazta a szabályok megváltoztatását, és így a kétharmados többség helyett egyszerű többség is elegendő volt Gorsuch jelöltségének jóváhagyásához. 

A coloradói szövetségi fellebbviteli bíróság eddigi bírája - akinek édesanyja volt az amerikai környezetvédelmi hivatal első női elnöke -, a Columbia Egyetemen, a Harvardon és Oxfordban végezte tanulmányait, s George W. Bush elnöksége idején az igazságügyi minisztériumban is dolgozott. A coloradói bíróságon elismerést vívott ki jogi érveléseinek kifinomultságával és mértékletességével. 

A szavazás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője erre is utalva jelentette ki: Neil Gorsuch "aranyat érő ajánlással, kiváló eredményekkel és a lehető legjobb bírói vérmérséklettel" rendelkezik, és kiváló bírája lesz az alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróságnak. 

Gorsuch megszavazásával 5:4 arányban ismét konzervatív többség lesz a testületben. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője reményét fejezte ki, hogy az új bíró eloszlatja a demokraták aggodalmait, s a szövetségi bíróság "az amerikai dolgozók és nem a munkaadók érdekében tevékenykedik majd". Az első kommentárok Donald Trump nagy győzelmeként értékelik a szenátusi döntést. A legfelsőbb bírósági kinevezés élethosszig szól.

Szerző

Amerikai légicsapás - Összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Ha Moszkva megszavazta volna a korábbi hét ENSZ-határozatot, akkor Bassár el-Aszad szíriai elnöknek már korábban nemzetközi szankciókkal kellett volna szembenéznie - hangoztatta Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet pénteken, a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén, amelyet az éjszakai amerikai légitámadás miatt hívtak össze New Yorkban, az ENSZ székházában. 

A tanácskozást megnyitó beszédében az ENSZ politikai ügyekért felelős igazgatója, Jeffrey Feltman - utalva a péntekre virradóra végrehajtott amerikai légicsapásokra - leszögezte, hogy az azonnali közvetlen akcióra éppen a szíriai nép védelme érdekében van szükség, ám hozzátette, hogy ennek "az ENSZ elvei szerint és a nemzetközi jog alapján kell megtörténnie". Feltman szerint a civil lakosságot "nem lehet megvédeni, ha a kormányzat és az ellenzék is büntetés nélkül cselekedhet és ha a szíriai kormánynak továbbra is megengedik, hogy a saját népe rovására megsértse az emberi jogokat".

Szerző