Előfizetés

CEU - Igazi nagy tüntetés készül

Publikálás dátuma
2017.04.08. 14:09
Múlt vasárnap már tüntettek FOTÓ: Vajda József
A Clark Ádám tér helyett a Várkert Bazár előtt lesz a vasárnapi CEU melletti tüntetés gyülekezőhelye - közölte a Facebookon a szervező Oktatási Szabadságot! csoport.

Mint a hvg.hu tudósít, olyan sokan jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción (szombaton dél előtt nem sokkal már 32 ezren), hogy emiatt döntöttek a változtatás mellett. Azt kérik az érkezőktől, hogy az Erzsébet híd felől jöjjenek a gyülekező pontra, mert a Lánchíd felé vonul majd a menet a Kossuth térre. A tüntetés 17 órakor kezdődik.

Kérdés, hogy a Várkert Bazár előtt hogyan férnek majd el, hiszen ott vasárnap estig húsvéti vásárt rendeznek.

A tüntetést azért szervezik vasárnapra, mert Áder János államfőnek hétfőig van lehetősége az Alkotmánybíróság elé küldeni a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, és meg akarják mutatni Ádernek, mi a helyes döntés, az Alkotmánybíróságnak pedig azt, hogy egyetlen helyes döntés van: kiállni a szabad oktatásért, az egyetemi autonómiáért és a gondolkodás szabadságáért.

Stockholmi terror - Letartóztattak egy újabb gyanúsítottat

A svéd hatóságok letartóztattak egy második gyanúsítottat is a pénteki stockholmi gázolásos merénylettel összefüggésben, amelyben legalább négy ember meghalt és 15-en megsebesültek - közölte az SVT állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva szombatra virradóra - írja az atv.hu.

A svéd rendőrség péntek este megerősítette, hogy az elsőként letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.

Moszkva "elvágta a forró drótot"

Az orosz védelmi minisztérium szombattól felfüggeszti a Pentagonnal fenntartott "forró drót" működtetését, amelyet a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó kétoldalú memorandum értelmében létesítettek.

Ezt Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai katonai tárca szóvivője közölte péntek este. Mint mondta, az amerikai katonai attasét bekérették a védelmi minisztériumba és átadták neki az erről szóló hivatalos jegyzéket. A tábornok cáfolta azokat az amerikai sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszország nyitva kívánja hagyni a katonai kommunikációs csatornát.

Az orosz külügyminisztérium péntek reggel jelentette be, hogy Moszkva a Szíria elleni amerikai rakétatámadás miatt felfüggeszti az arab ország légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó kétoldalú memorandum hatályát.

A felek 2015 októberében, a szíriai orosz katonai beavatkozást követően írták alá a memorandumot, amely egy sor szabályt és korlátozást tartalmaz az orosz és az amerikai légierő közötti incidensek elkerülése érdekében. Így, egyebek között folyamatos operatív kapcsolatot - "forró drótot" - létesítettek a két ország között és kidolgozták az együttműködés rendszerét, beleértve a kölcsönös segítségnyújtást válsághelyzetek esetén.