Az MSZP önkéntessé tenné az agrárkamarai tagságot

Az MSZP törvénymódosító javaslatban kezdeményezi, hogy a jelenlegi kötelezőről váljon önkéntessé az agrárkamarai tagság.

Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az agrárkamara jelenleg nem a gazdák érdekvédelmével, hanem "korlátlan és pofátlan pénzbehajtással" foglalkozik.

Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte a kormányoldal azon parlament előtt lévő törvénymódosító javaslatát, amellyel szerinte az agrárkamara visszamenő hatállyal is adók módjára szedhet be tagdíjakat, a nagykereskedőktől akár több millió forint értékben is.

"A kormánynak meg kell értenie, hogy ez a sarc sehova nem vezet" - fogalmazott Gőgös Zoltán, hozzátéve, amennyiben az agrárkamara megfelelő szolgáltatásokat nyújtana, akkor "senki nem kérdőjelezné meg a tagdíjfizetést".

Az MSZP elnökhelyettese kitért arra is, hogy kormányra kerülésük esetén úgy alakítanák át az agrárkamarát, hogy az érdemi párbeszédet biztosítson az ágazatban dolgozók és a kabinet között.

Gőgös Zoltán kérdésekre válaszolva elmondta, az MSZP a karakteres baloldali politika mellett kötelezte el magát, a kormányváltás érdekében pedig csak az olyan döntésekben és együttműködésekben partnerek, amelyek nem térnek el ettől az iránytól.

Szerző

LMP: Vonják vissza a civiltörvényt!

A civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt az LMP társelnök-frakcióvezetője szombaton egy budapesti sajtótájékoztatón.

Szél Bernadett közölte: a javaslatot provokációnak tartják, és ezért módosítást is benyújtanak a tervezethez.

A politikus "teljesen abszurdnak" nevezve a tervezetet, és kijelentette: "a kormánynak vissza kellene vonni ezt a teljesen szégyenletes törvényjavaslatot, ami az égvilágon semmire sem jó".

Ugyanakkor azt mondta, ha provokáció, akkor ők is "megteszik a maguk tétjét", és módosító javaslatcsomagot nyújtanak be.

Szerző

DK - A kormány szembefordul az uniós értékekkel

A Demokratikus Koalíció oktatáspolitikusa szerint a CEU bezárása után a kormány egy újabb kártyát húzott elő Vlagyimir Putyin orosz elnök paklijából a civil szervezetekre vonatkozó törvényjavaslat benyújtásával.

Arató Gergely azt mondta, a módosító javaslat megbélyegzi a civil szervezeteket, és egyetlen valódi célja van, hogy hiteltelenné tegye a szervezeteket és külföldi kémnek állítsa be őket. Megjegyezte, hogy legutóbb az '50-es évek diktatúrájában volt ez szokás.

A politikus szerint azonban semmilyen alapja nincs a kormány lépésének, mert a civil szervezetek működése jobban átlátható, mint a kormányé, az az indok pedig félrevezető, hogy a pénzmosás és a terrorizmus miatt van szükség a módosításra. Arató Gergely kijelentette: semmilyen kapcsolat nincs a civil szervezetek és a pénzmosás, vagy a terrorizmus között.

A kormány ezzel a lépéssel nyíltan szembefordul az uniós értékekkel és a putyini Oroszország felé akarja közelíteni Magyarországot, saját polgári ellen folytat háborút, és meg akarja akadályozni, hogy az emberek véleményt mondjanak - mondta Arató Gergely.

Szerző