Előfizetés

Orosz kód - Tárgyalja a nemzetbiztonsági bizottság is

Molnár Zsolt (MSZP) közleménye.

A Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén tájékoztatást és vizsgálatot várok a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól arról, hogy a sajtóban megjelentek szerint valóban oroszországi szerverekre továbbítják-e a nemzeti konzultációt kitöltők személyes adatait.

Ugyanis ha valóban történik ilyen adatszolgáltatás, az nemcsak a politikai véleményt megfogalmazó magyar állampolgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti.

Ez esetben a biztonsági kockázatok elhárítása azonnali kormányzati intézkedést, valamint a szolgálatoktól azonnali vizsgálatot követel.

Kikapcsolták az orosz kódot a konzultációból

Majd egy napig tartó hallgatás után közleményben reagált a kormányzati tájékoztatási központ a kérdésre, hogy miért is küldi el titkosítva egy orosz szerverre a kitöltők adatait a kormány nemzeti konzultációs honlapja - írja a 444.hu.

"A nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak" - kezdik a magyarázkodást arról, hogy a honlap miért küldi el harmadik félnek, külföldre a felhasználók adatait, amikor adatvédelmi nyilatkozatában ennek ellenkezőjét állítja.

"A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva" - válaszolnak a következő mondatukban egy olyan problémára, amit senki sem vetett fel.

"Tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki" - zárják a közlemény érdemi részét,

Részletek itt!

Kapcsolódó
Orosz kóddal konzultálhat a nemzet

DK: ne küldjenek verőembereket a CEU-tüntetésre

A Demokratikus Koalíció (DK) és az Ifjú Demokraták (IDE), a párt ifjúsági szervezete felszólítja a rendőrséget, hogy ne küldjön civil ruhás verőembereket, provokátorokat a vasárnapi, a CEU ellehetetlenítése elleni tüntetésre - közölte az IDE elnöke sajtótájékoztatón vasárnap Budapesten.

Körmendi István emlékeztetett arra, hogy a rendőrség civil ruhás rendőröket provokátorként alkalmazott a korábbi, ugyancsak a CEU ellehetetlenítése elleni tüntetésen a demonstrálók ellen. A civil ruhás rendőrök minden jogos indok nélkül lökdösték a tiltakozókat, illetve a demonstrációt követően néhány szervezőt rendőri zaklatás ért - közölte.

Szerinte ez azt mutatja, hogy a hatalom fél az emberek hangjától, ezért "kommunisztikus és ÁVH-s" módszereket alkalmaz.
Orbán Viktor miniszterelnöknek fel kellene fognia, hogy ez nem Putyin Oroszországa, hanem Magyarország, ahol a nép az ilyen módszerek alkalmazását nem engedi - hangsúlyozta a politikus.

Körmendi István azt kérte a demonstrálóktól, hogy a későbbi jogi eljárás sikere érdekében rögzítsék, ha provokációt tapasztalnak, illetve őrizzék meg a demonstráció békés jellegét és ne üljenek fel a provokátoroknak.

A sajtótájékoztatón kérdés hangzott el arról, hogy sajtóhírek szerint a kormány nemzeti konzultációs oldala a regisztrálók személyes adatait egy olyan orosz cégnek továbbítja, amely adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője azt mondta: ha ez igaz, akkor ez kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Ha ez igaz, akkor újabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy Orbán Viktor zsarolható és valószínűleg az orosz titkosszolgálat felügyeli minden lépését - mondta.