Több tízezres tömeg tüntetett a CEU megmaradásáért - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.04.09. 17:38
Tiltakozás a CEU épületénél az egyetem ellehetetlenítése ellen. április 2-án.
A korábban tervezett Clark Ádám tér helyett a Várkert Bazár előtt gyülekeztek a CEU melletti demonstráció résztvevői - közölte a szervező Oktatási Szabadságot! csoport közösségi oldalán. A helyszín változtatás oka igen egyszerű: előzetesen már több tízezren jelezték, hogy részt vesznek az év eddigi legnagyobb tüntetésén. Áder János államfőnek hétfőig van lehetősége az Ab elé küldeni a CEU-t ellehetetlenítő törvényt, a tiltakozók meg akarják mutatni az államfőnek, mi a helyes döntés. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám 

Tudósítónk beszámolója szerint már a menet indulása előtt óriási tömeg gyűlt össze a Várkert Bazárnál, egyik irányból sem fért már oda több ember. 

Az az ország, amely fantom ellenségeket képez állampolgáraiból, az nem szabad. Legyen szabad a tudás, legyen szabad a tanulás és a tanítás, legyen szabad az ország - mondta a Várkert Bazárnál tartott gyülekezőn az első szónok. Felszólította Áder Jánost, hogy teljesítse vállalását, amelyet első megválasztásakor az Országgyűlés előtt tett, s küldje vissza, illetve az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági vizsgálatra.

A több tízezres tömeg ezután a Tanítanék Mozgalom képviselőit köszöntötték hangos ovációval, Törley Katalin be is jelentette: ők hárman, tanárnők, tehát nőügyekben fognak szólni. Ezután mind a négy színpadra néző tanárnő arról beszélt: a kormány kirekesztő, a nemzeti intelligenciát visszavető politikát folytat, a szabad oktatás pedig egyre kevesebbeknek jár ki Magyarországon. Különböző hátrányos helyzetű csoportokat emeltek ki beszédeikben, kiemelve: csak a korszerű, szabad és minden szempontból autonóm oktatás viheti előre az országot.

"A tudatlanság a legjobb táptalaja a megtévesztés politikájának, a propagandának" - ezért lehet az elnyomó kormány célja, hogy tönkretegye az oktatási rendszert. "Szabad ország, szabad oktatás" - szólítottak a tanárnők mindenkit a rigmusba, ezt követően pedig a beszélők rákérdezte: mit akarunk Áder Jánostól? "Vétót, vétót!" - skandálta a tömeg, mely ezzel elindult a CEU érintésével a Kossuth térre.

A menetről készült drónvideót itt nézheti meg!

Tudósítónk - levágva a CEU-hoz irányított kitérőt, rögtön a Kossuth térre ment, ahol már egy, az átlagos tüntetéseknél lényegesen jobban megtelt területtel találta szemben magát. Az Országház főbejárata előtt felállított színpadnál már egy hajtűt sem lehetne leejteni, nagy a rendőri jelenlét, miközben a tömeg "vége" még csak most indul át Budáról a Lánchídon. "Elképesztő tapasztalat, hogy vannak idősebbek, akik itt csatlakoznak a tüntető fiatalokhoz, sok láthatóan mozgásában korlátozott, idősebb ember is van".

Fotó: Sergey Markosov

Fotó: Sergey Markosov

Nem engedték a Házhoz a tömeget?

Kezd megtelni a Kossuth tér, de még nincs tele, s még több ezren érkeznének meg, de a rendőrség igyekszik lezárni a területet, a nagyobb csapatban érkezőknek már azt mondják az egyenruhások, hogy inkább a környező utcákban, például az Alkotmány utcában hallgassák a kihangosítón a beszédeket. Nem tudni, hogy ez egyre nagyobb rendőri jelenlét mellett miért nem engedik a hatóságok, hogy egybeolvadjon a tömeg, erre nem adnak magyarázatot - jelentette tudósítónk.

Fotó: Sergey Markosov

Fotó: Sergey Markosov

A Kossuth térre érkezők "Európa, Európa" rigmusba kezdtek, amikor meglátták az Országházat.

"Nem rezsicsökkentést akarunk, hanem oktatást, színvonalas képzést, jövőt" - köszöntötte a Kossut térre érőket a szervező. Berg Dániel igyekezett a "Ne írd alá János!" rigmusra is rávenni az egybegyűlteket, ami hamar sikerült is. Az egyre gyűlő, több tízezresre duzzadt tömeghez volt és jelenlegi hallgatók beszéltek, mindannyian a kutatás szabadságát, s a CEU önmagában való, de az elmúlt egy hétben szimbolikussá vált értékét emelték ki.

Felszólalt a Greenpeace civil képviselője is, aki elmondta: nemcsak az egyetemi autonómiát, hanem a civil társadalmat is megtámadta a kormány, s együtt kell visszautasítani a megbélyegzést. Szerdán egyébként fél hatkor a Hősök terén tüntetnek a civiltörvény benyújtott módosítása ellen is - ezt Berg a tüntetés végén jelentette be, részvételre szólítva fel mindazokat, akik a CEU-ért is aggódnak. Semmit rólunk nélkülünk!" - skandálta tömeg akkor, amikor a szervező bejelentette a demonstráció hivatalos befejezését, amelynek létszáma Berg közlése szerint akár elérhette a nyolcvanezret is. Úgy fogalmazott: "A tüntetésnek vége, de az ellenállásnak nem!"

Ám a demonstráció sem ért véget, este nyolc után még mindig több ezer fiatal feszült a rendőrsorfalnak, s egyre durvább rigmusokat skandáltak. Elsősorban az Európai Unió zászlaját, valamint farkasszemezés kezdődött a rendőrökkel. Az oktatási szabadság ekkorra ugyanis már csak egyetlen pontja volt a kormányellenes hangulatnak, zúgott az "Orbán takarodj!", de a fiatalok alaposan nekifeszültek a rendőröknek is: "Bűnözőket védtek! Ez a Ház a miénk!" - üvöltötték a hatalmas egyenruhás jelenlét arcába. A legtöbbször az "Itt a vége Viktor!" és a Ruszkik, haza" hangzott fel, de felmerült az uniós zászló kitűzésének célja is, ám a rendőrsorfalon csak az "Európa, Európa!" - vasárnapra kormányellenesnek számító - rigmus hatolhatott át. Kilenc óra környékén oszlani kezdett a tömeg, de fiatalok százai hajthatatlannak tűntek abban, hogy maradjanak, ahogy harsogták: "ez a mi házunk!"

A több ezres tömeg az a Kossuth térről az Emmi épületéhez vonult, majd onnan végig a Nagykörúton "Európa, Európa" rigmusokat skandálva az Oktogonnál a Hősök tere felé vette az irányt. A tüntetők rendőri felvezetéssel közlekednek, a többnyire huszonéves fiatalokból álló tiltakozók a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mennek - számolt be tudósítónk a tömegből. 

A menetet Fekete-Győr András a Momentum Mozgalom alapítója vezeti, aki lapunknak elmondta, hogy magánemberként van jelen, és nem szerveztek rá demonstrációra. 

A tüntetők közben megpróbálták kicselezni a rendőröket, és a Bajza utca felől érkeznek a Lendvay utcába, ahol - tudósítónk szerint - nagy erőkkel vonult fel a rendőrség. Az Fidesz székházától mintegy 20 méterrel egy sor autóval, és rohamrendőr sorfallal védik a kormánypárt "rezidenciáját". 

A tiltakozók igyekeznek utat találni az épülethez a Hősök tere felé, de teljesen körbe van zárva, így nem jutottak közelebb. Mintegy 50 fiatal leült a földre, "Viktátor, Viktátor" és a "Megbuktok, megbuktok" rigmusokat skandálják. Eközben a készenléti rendőrök felvették a sisakjukat, nem tudni mire készülnek.

A tüntetők egy része visszaindult a Belvárosba. Tudósítónk szerint kb. 100 ember leült az Oktogonnál, és gyakorlatilag lezárta a kereszteződést. A rendőrség távolról felügyeli az eseményeket. 

Szerző
Témák
tüntetés CEU
Frissítve: 2017.04.10. 01:25

Orosz kód - Tárgyalja a nemzetbiztonsági bizottság is

Molnár Zsolt (MSZP) közleménye.

A Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén tájékoztatást és vizsgálatot várok a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól arról, hogy a sajtóban megjelentek szerint valóban oroszországi szerverekre továbbítják-e a nemzeti konzultációt kitöltők személyes adatait.

Ugyanis ha valóban történik ilyen adatszolgáltatás, az nemcsak a politikai véleményt megfogalmazó magyar állampolgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti.

Ez esetben a biztonsági kockázatok elhárítása azonnali kormányzati intézkedést, valamint a szolgálatoktól azonnali vizsgálatot követel.

Szerző

Orosz kód - Tárgyalja a nemzetbiztonsági bizottság is

Molnár Zsolt (MSZP) közleménye.

A Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén tájékoztatást és vizsgálatot várok a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól arról, hogy a sajtóban megjelentek szerint valóban oroszországi szerverekre továbbítják-e a nemzeti konzultációt kitöltők személyes adatait.

Ugyanis ha valóban történik ilyen adatszolgáltatás, az nemcsak a politikai véleményt megfogalmazó magyar állampolgárok személyes adatokhoz való jogát, hanem Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit is sértheti.

Ez esetben a biztonsági kockázatok elhárítása azonnali kormányzati intézkedést, valamint a szolgálatoktól azonnali vizsgálatot követel.

Szerző