Előfizetés

Figyelmeztették Észak-Korea diktátorát

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter közlése szerint Washington múlt héten azért intézett támadást a szíriai kormányerők ellen, hogy olyan rezsimeknek küldjön egyértelmű üzenetet, mint amilyen Észak-Korea. 

Az ABC amerikai televíziónak kifejtette, valószínűnek nevezhető egy amerikai reakció, ha egy állam a világot veszélyezteti. „Észak-Korea kapcsán teljesen világos az a célunk, amely szerint egy atomfegyvermentes Koreai-félszigetet akarunk” – közölte Tilleron. A nemzetközileg teljesen elszigetelt sztálinista állam rendre ballisztikus rakétakísérleteket hajt végre, megsértve ezzel az ENSZ határozatait. Phenjan atomfegyvere elsődlegesen Dél-Korea és Japán számára jelent komoly fenyegetést. Az Egyesült Államok azt akarja elérni, hogy Kína nagyobb hatást gyakoroljon Kim Dzsong Un rezsimjére.

Tillerson a CBS-nek elmondta, a múlt héten az Egyesült Államokban járt Hszi Csin-ping kínai elnök is egyetértett vendéglátójával, Donald Trumppal abban, hogy éleződik a helyzet Észak-Koreában. Herbert Raymond McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt közölte, Trump elnök rövidesen megvizsgálja, milyen lehetőségek vannak az Észak-Korea által előidézett veszély csökkentésére.

Hitler-köszöntés a hadseregben

A német hadseregnél 275 esetben merült fel szélsőjobboldali cselekmény gyanúja. A Katonai Hírszerzés (AMD) adatai szerint 143 ilyen eset történt 2016-ban, s 53 új esetet regisztráltak az idei évben, a többi pedig az előző esztendők folyamán történt.

Mindez a Funke médiacsoportnak a berlini védelmi minisztérium által adott válaszból derült ki, az adatokat szolgáltatta a hírszerzés. 2016-ban a védelmi ügyekkel megbízott szociáldemokrata politikus, Hans-Peter Bartels 63 szélsőjobboldali hátterű esetről számolt be. Ez antiszemitizmust és idegenellenességet is magában foglal. Összesen 11 esetben került sor a védelmi szolgálatból való elbocsátásokra. Más alkalmakkor azonban csak pénzbüntetéssel sújtották az elkövetőket.

A közlés szerint időnként Hitler-köszöntéssel üdvözölté egymást katonák. Előfordult, amikor az interneten adtak hangot katonák rasszista nézeteiknek. Néhány gyanúsítottnál továbbra is fegyver van. Ulla Jepke, a Balpárt belpolitikai szóvivője problematikusnak evezte a Bundeswehr szélsőjobboldaliakkal szembeni viszonyát. Mint mondta, ki kell tenni a hadseregből azokat, akik Hitlert tekintik példaképüknek.

Etnikai tisztogatással fenyegetnek

Élesen elítélte az Egyesült Államok Koszovóba akkreditált nagykövete, Greg Delawie Daut Haradinaj koszovói képviselő, Ramus Haradinaj volt miniszterelnök, a Szövetség Koszovó Jövőjéért párt elnökének testvére kijelentéseit, aki azt közölte, ha a jelenleg Franciaországban őrzött testvérét Párizs kiadja Szerbiának, akkor „etnikai tisztogatás” történhet a köztársaságban. 

„Amikor Koszovó alkotmányát ünnepeljük, egy politikus etnikai tisztogatással fenyeget. Ilyen veszélyes retorikának nincs helye Európában” – fogalmazott a Twitteren az amerikai diplomata.

Daut Haradinaj a TV Dukadjini televízióban fenyegetett a szerbek elűzésével abban az esetben, ha a franciaországi Colmarból Szerbiának adják át a volt kormányfőt, akit háborús bűnökkel vádolnak. Elvben csütörtökön kellett volna dönteni Ramus Haradinaj kiadatásáról, ezt azonban április 27-re halasztották. A volt miniszterelnököt január 4-én tartóztatták le a bázeli repülőtéren, az Interpol körözése alapján. Január 12-én feltételes szabadlábra helyezték, de az országot nem hagyhatja el a kiadatásáról szóló döntésig.