Előfizetés

Nem robbanó testet találtak Balatonlellén

Nem robbanótest volt az a tárgy, amelyet Balatonlelle központi részén, a Vasút utca 10. számnál találtak kedden vasútfelújítás közben, a terület lezárását feloldották - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Markovics Zita elmondta, a tűzszerészek azonosították a tárgyat, amely nem robbanótest. A lezárást feloldották, a kiürítés, amely ötven embert érintett, befejeződött, a lakók visszatérhettek otthonukba.

Korábbi tájékoztatása szerint tüzérségi lövedéknek látszó tárgyat találtak a Somogy megyei településen, az azonosítás idejére leállították az építkezést és kiürítettek öt családi házat.

Kártérítést ítélt egy magyar betörőnek Strasbourg

Publikálás dátuma
2017.04.11. 15:33
Fotó: Thinkstock
Mintegy hétezer euró kártérítést és perköltséget ítélt meg keddi, nem jogerős döntésében egy magyar férfinak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, mert sérült a tisztességes eljáráshoz való joga azzal, hogy ügyvédje késve kapta meg az előzetes letartóztatás meghosszabbítását kérő ügyészi beadványt.

Az Európa Tanács intézményi családjához tartozó emberi jogi bíróság részben helyt adott Nagy Gábor panaszának, akit betöréses rablás miatt vettek őrizetbe 2013 tavaszán, majd végül tavaly el is ítéltek, és kilenc év börtönnel sújtottak.

A bíróság elutasította Nagy Gábor arra vonatkozó panaszát, hogy fogva tartása túlzott és indokolatlan lett volna. A magyar bíróság azért tartotta indokoltnak Nagy folyamatos fogva tartását, mert úgy vélte, hogy fennáll a szökés és a bűnismétlés veszélye, valamint nyomást gyakorolhat a tanúkra. Ezt a magyar hatóságok arra alapozták, hogy Nagy szökésben volt, amikor elfogták, megpróbált hamis alibit biztosíttatni magának, és a hatóságok már ismerték, nyereségvágyból elkövetett bűncselekményt követett el, és nem volt munkája.

Egyetértettek ugyanakkor a strasbourgi bírák azzal, hogy a letartóztatása elleni fellebbezés során sérült Nagy Gábor tisztességes eljáráshoz fűződő joga, mert ügyvédje csak a letartóztatásról hozott bírói döntés után kapta meg az ügyészség kérvényét, melyben a vádhatóság az előzetes letartóztatás meghosszabbítását kérte. A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 5000 euró (mintegy 1,5 millió forint) nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg, és 1900 euró (mintegy 600 ezer forint) perköltség megtérítésére is kötelezte a magyar államot. A döntés egyelőre nem jogerős, a panaszos és Magyarország is fellebbezhet.

Orbán "személyesen felelős" Paks 2-ért

Az LMP szerint akárkit is nevez ki a miniszterelnök a paksi bővítésért felelős miniszternek, Orbán Viktor személyesen felel a beruházásért, azért a nemzetközi szerződésért, amelyet "suttyomban kötött meg" Oroszországgal és azért is, hogy Paks II.-ről nem kérdezték meg az embereket. 

Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján értelmetlennek nevezte az új miniszteri poszt létrehozását, amelyről a kormányfő hétfőn, Szél Bernadettnek, az LMP társelnökének válaszolva számolt be az Országgyűlés ülésén. Ungár Péter ehelyett népszavazás kiírására szólította fel a kormányzatot a kérdésben.  

Az LMP politikusának megítélése szerint teljes kormányzati káosz övezi a beruházást, amelyben a Fidesz azt teszi, amit mindig is szokott: növeli a bürokráciát, követhetetlenné téve, hogy ki miért felel. 

Ungár Péter a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban megjegyezte, reméli, hogy minden ellenzéki párt támogatni fogja alkotmánybírósági beadványukat a CEU ellehetetlenítését célzó passzusok megsemmisítése érdekében. Jelezte: kétségei csak a Jobbik esetében vannak, ezen párt álláspontja ugyanis szerinte értelmezhetetlen, sunnyogás szerű. Szerinte Áder János államfő döntése, hogy aláírja a jogszabályt, előre látható volt, korábban ezért nem támogatta az LMP, hogy újraválasszák köztársasági elnökként.