CEU - Egy helyettes államtitkárra bízták a tárgyalást

A nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatására Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottnak Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát kérte fel - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A nemzetközi egyetemek ügyében a törvényalkotási időszak lezárult, soron következik a diplomáciai egyeztetések időszaka. A kormány meggyőződése szerint a felsőoktatási törvényben szereplő feltételek minden jó szándékú egyetem számára teljesíthetőek - közölte a sajtófőnök.

Szerző

Palkovics Brüsszelben: félrevezették a tüntetőket

Publikálás dátuma
2017.04.11. 16:53
Palkovics László FOTÓ: Tóth Gergő
Nem célja a kormánynak a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárása, ennek nem is lenne indoka, a felsőoktatási törvény sokak által vitatott módosításával mindössze megoldást szeretnének találni bizonyos ügyekre - jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár kedden Brüsszelben.

A sajtóban megjelenő, indulatok gerjesztésére alkalmas hírek nem tükrözik a valóságot, a kormány ugyanis nem kíván semmilyen egyetemet bezárni, sem magyart, sem külföldit, a cél pusztán a helyzet tisztázása - hangsúlyozta nemzetközi sajtótájékoztatóján Palkovics, hozzátéve, hogy "ez az ügy nem igazán ügy".

"Nemhogy nem szűnt meg egyetem Magyarországon, hanem a közösségi főiskolai modell kialakításával jelenleg hat újabb helyen folyik felsőoktatási képzés" - közölte az államtitkár.

Palkovics szerint ketté kell választani a kérdést, mivel a CEU kapcsán két intézményről van szó. Leszögezte, a módosítás semmilyen hatással nincs a Közép-európai Egyetem működésére - mert az Magyarországon bejegyzett egyetem magyar akkreditációval -, az amerikai akkreditációval rendelkező Central European University viszont az Egyesült Államokban van bejegyezve, ahol azonban nem végez oktatási-kutatási tevékenységet.

Elmondta, a kérdés az, hogy a módosítások milyen hatással lesznek az amerikai intézmény működésére és a két egyetem együttműködésére. Mint mondta, bízik benne, hogy az újonnan megjelent két feltételt teljesíteni tudják majd azok az intézmények, amelyek hasonló képzést folytatnak vagy ilyet terveznek a jövőben.

Kiemelte, ha a CEU esetleg nem tudna eleget tenni a törvénymódosításban foglalt feltételeknek, az sem jelenti azt, hogy más formában, a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetemmel együttműködve, nem folytathatja a tevékenységét az országban.

A kormány tájékoztatja a partnereit, kész tárgyalni, és teljességgel nyitott rá, hogy megoldást találjanak a helyzetre, ezért nincs ok aggodalomra - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Palkovics azt mondta, hogy a törvénymódosítás elleni demonstrációk résztvevőit félrevezették, mivel nem igazak azok az információk, amelyek szerint a kormány korlátozni akarná az egyetemek autonómiáját vagy intézményeket tervezne bezárni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára mások mellett Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével, valamint Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztossal tárgyal kedden Brüsszelben.
A biztosok kollégiuma szerdai ülésén napirendre vesz "aktuális magyarországi témákat", köztük a CEU-t is érintő jogszabályt, hogy megvizsgálja, összhangban áll-e az uniós joggal.

Szerző

Pulitzer-emléknap Makón

Publikálás dátuma
2017.04.11. 16:38
Munkácsy festménye és Csillag András Pulitzer-kutató

Joseph Pulitzerre, a modern újságírás nagy alakjára emlékeztek szülővárosában hétfőn.

Április 10-én születésének  százhetvenedik, az általa alapított Pulitzer-díj kiosztásának pedig századik évfordulóját ünnepelték. A Korona szálló dísztermében délelőtt tartott  ünnepségen részt vett Eric Watnik, a budapesti amerikai nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsosa, valamint Yossi Amrani, Izrael állam nagykövete.

Munkácsy festménye és Csillag András Pulitzer-kutató

Munkácsy festménye és Csillag András Pulitzer-kutató

Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere és Csillag András amerikanista történész, Pulitzer-kutató,  a Szegedi Tudományegyetem tanára tartott ünnepi beszédet. Az utóbbi szónok hangsúlyozta azt a pulitzeri elvet, hogy szabad politikai rendszer nem létezhet szabad sajtó nélkül. Sokat idézett,  híres mondása így hangzott:  „Köztársaságunk és sajtója együtt fog felemelkedni vagy elbukni”  Ezt a gondolatot később a Nobel-díjas francia író és filozófus, Albert Camus így fogalmazta meg: „Egy ország annyit ér, amennyit a sajtója.”

A nap további részében Pulitzer–Munkácsy kiállítás megnyitójára került sor a városi múzeumban, amelynek szenzációja egy elveszettnek hitt portré, Munkácsy Mihály Pulitzer Józsefnét ábrázoló csodálatos festménye volt. Délután könyvbemutatót tartottak, amelynek keretében  a Pulitzer József emlékezete  című kötetet, Csillag András és Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató közös munkáját mutatták be. Az angol és magyar nyelvű kiadvány a szülővárosban élő Pulitzer–kultuszt és Makó elszármazott nagy fiának tengerentúli sikertörténetét  eleveníti fel.

 

Szerző