Törökország falat épített

A török védelmi minisztérium bejelentette, hogy befejezték a falépítést a török-szíriai határon. 

Az 556 kilométer hosszú falat a hivatalos indokolás szerint az illegális határátlépők, illetve a csempészek bejutásának megakadályozására emelték. Az őrtornyokkal megerősített fal három méter magas, betonelemekből áll, tetején szögesdróttal. A határ teljes hossza 911 kilométer.

Emberi jogi szervezetek tiltakoztak az építkezés miatt, mivel a fal a szíriai menedékkérők átjutását is megakadályozza. Törökországba körülbelül kétmillió szíriai menekült eddig a polgárháború elől, emellett Irakból és más államokból is több százezren érkeztek. Ankarát korábban sokszor bírálták, mivel túl könnyen átjárható volt a határ, ott szöktek át azok a dzsihadisták, akik az Iszlám Állam terrorszervezethez akartak csatlakozni.

Szerző

Robbantások a Dortmund ellen - Célzott volt a támadás (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.04.12. 12:09

A futball fekete napjának nevezte a Die Welt című német lap a Borussia Dortmund busza elleni támadást, amelyben a csapat egyik játékosa, Marc Bartra csuklóját törte, s meg kellett operálni. Egy motoros rendőr is megsérült, aki a busz előtt haladt. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Maja Hitij/Getty Images 

A hatóságok bejelentése szerint egyértelműen a csapat volt a támadás célpontja. Három robbanás történt, házilagos robbanószerkezetekkel. A nyomozás első megállapításai szerint a bombákat egy sövénybe rejtették. A buszon is találtak egy pokolgépet, az azonban nem robbant fel. A jármű hátsó része sérült meg, ablakai kitörtek.

A robbantást egyelőre nem terrortámadásként kezelik. A helyszín közelében találtak egy levelet, amelynek írója vállalja a támadás elkövetését, közölte Sandra Lücke ügyész. A levél hitelességét vizsgálják, további részleteket nem közöltek, azt sem, hogy milyen nyelven íródott.

Hans-Joachim Watzke, a Dortmund elnöke elmondta: „Az egész csapat sokkos állapotban van, a támadás képeit nem tudják kiverni a fejükből. Remélem, hogy jól fognak játszani, válsághelyzetekben a Borussia mindig összekapja magát.”

A Dortmund-Monaco BL-meccset ma 18.45-től játsszák le.

Az Iszlám Állam robbantott?
Iszlamista hátterű támadás lehetett a busz ellen elkövetett robbantásos merénylet a helyszínen talált levél alapján - jelentette szerdán a Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja. A levélben hivatkoznak a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett dzsihadista merényletre, és kiemelik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció tagjaként a német légierő - felderítő repüléseket végző - Tornado gépei részt vesznek muzulmánok meggyilkolásában. Ezért sportolók és egyéb hírességek Németországban és más, az IÁ ellen "keresztes" háborút folytató országokban felkerültek az IÁ "halállistájára". Az "Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében" kezdetű, aláírás nélküli levél szerint a fenyegetés visszavonásának feltétele a Tornado gépek kivonása a koalícióból és a németországi Ramsteinben működő amerikai légi támaszpont bezárása. Lásd még: Az Iszlám Állam robbantott?

Szerző
Frissítve: 2017.04.12. 13:15

Pentagon: nem változik a Szíria-politika

James Mattis amerikai védelmi miniszter közölte, hogy Szíria magas árat fog fizetni, ha ismét vegyi fegyvereket vetne be. 

A Pentagon főnöke tegnap a közel-keleti térség ügyeiben illetékes Central Command főparancsnokával együtt tartott sajtóértekezletet, hivatalba lépése óta először. A volt tábornok közölte azt is, hogy – bár a minap 59 Tomahawk rakétát lőttek ki egy szíriai bázisra – az Egyesült Államok Szíria-politikája nem változik. A fő cél továbbra is az Iszlám Állam terrorszervezet megsemmisítése – szögezte le Mattis. A tábornok aláhúzta, washingtoni megítélés szerint semmi kétség afelől, hogy a damaszkuszi kormány felelős a közelmúltban történt vegyifegyver bevetésért.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács bizonyítékokat tett közzé, amelyek alátámasztják, hogy az Aszad-rezsim szarin ideggázt alkalmazott az április 4-i vegyifegyver-támadás során. A bizonyítékok lehallgatott telefonbeszélgetéseket, kémműholdak felvételeit és laboratóriumi vizsgálatok eredményeit tartalmazzák. A Fehér Ház a jelentésben azt állítja, Oroszország megpróbálta elleplezni, hogy a szíriai erők törvénytelen eszközt, ideggázt vetettek be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindeközben azt állította, hogy voltaképp egy színlelt vegyifegyifegyver támadás történt, s Oroszországnak értesülései vannak arról, hogy az előzőhöz hasonló gáztámadást készítenek elő Damaszkusz déli negyedeiben, s ezeknek nem más a célja, mint az Aszad-kormány lejáratása. Putyin Sergio Mattarella olasz államfővel tartott sajtóértekezletén nyilatkozott erről.

Donald Trump a FoxNews-nak adott, szerda reggel adásba kerülő interjújában hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem vonul be Szíriába. Trump szokása szerint az elődjét, Barack Obamát hibáztatta, mondván, Obamának kellett volna már jóval korábban légicsapásokat indítani. Trump elismerte, hogy megváltozott véleménye Bassár al-Aszadról, s úgy vélekedett, Putyin orosz elnök egy gonosztevőt támogat.

Szerző
Témák
Pentagon Szíria