Hűvös moszkvai légkör

Publikálás dátuma
2017.04.13 07:33
A két külügyminiszter a moszkvai tanácskozás kezdetén FOTÓ: STANISLAV KRASILNIKOV/TASS-PROFIMEDIA
Fotó: /
Hiába fűzött az orosz vezetés nagy reményeket Donald Trump elnökségéhez, a szíriai vegyifegyver-támadást megtorló amerikai légicsapás nyomán nem javultak, hanem befagytak az amerikai-orosz kapcsolatok. Rex Tillersont hűvösen fogadták Moszkvában, a külügyminiszteri tárgyalások közepette Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, erodálódott a bizalom, különösképpen a katonai együttműködés terén.

Külügyminiszterként első alkalommal tárgyalt az orosz fővárosban Rex Tillerson. Az ExxonMobil volt vezérigazgatójának kiváló üzleti kapcsolatai voltak Oroszországgal, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel kezdett megbeszélései azonban fagyos légkörben zajlottak. A tanácskozás kezdetén az orosz diplomáciai vezetője kemény hangon elítélte a Szíriában végrehajtott amerikai rakétacsapást, s kifogásolta az új amerikai vezetés kiszámíthatatlanságát. A tárgyalások céljaként az éles ellentétek ellenére az álláspontok közelítését jelölték meg. Lavrov a TASZSZ hírügynökség szerint azt mondta, meg akarják ismerni Washington álláspontját, a "valódi amerikai szándékokat".

Putyin az orosz tévében azt nyilatkozta, Donald Trump hivatalba lépése óta romlottak a kétoldalú kapcsolatok. Az orosz elnök közölte, az amerikai rakétacsapást Szíria elleni agressziónak, s a nemzetközi jog megsértésének tekintik. Szergej Rjabkov, Lavrov külügyminiszter egyik helyettese a legkevésbé diplomatikusan nyilatkozott, "primitív és faragatlan" a washingtoni vezetés hangneme, mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa - Tillerson moszkvai tárgyalásainak előestéjén - bizonyítékokat tett közzé, amelyek alátámasztják, hogy az Aszad-rezsim szarin ideggázt vetett be április 4-én. A bizonyítékok lehallgatott telefonbeszélgetéseket, kémműholdak felvételeit és laboratóriumi vizsgálatok eredményeit tartalmazzák. A Fehér Ház a jelentésben azt állítja, Oroszország megpróbálta elleplezni, hogy a szíriai erők törvénytelen eszközt, ideggázt vetettek be.

Jim Mattis amerikai védelmi miniszter szintén szerda este, Moszkvának is üzenve, közölte, hogy Szíria magas árat fog fizetni, ha ismét vegyi fegyvereket vetne be. A Pentagon főnöke a közel-keleti térség ügyeiben illetékes CentCom főparancsnokával, Joseph Votellel együtt tartott sajtóértekezletet, hivatalba lépése óta először. A volt tábornok hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy – bár múlt héten 59 Tomahawk rakétát lőttek ki egy szíriai bázisra – az Egyesült Államok Szíria-politikája nem változik. A fő cél továbbra is az Iszlám Állam terrorszervezet megsemmisítése – szögezte le Mattis. A tábornok aláhúzta, washingtoni megítélés szerint semmi kétség afelől, hogy a damaszkuszi kormány felelős a szíriai vegyifegyver-bevetésért.

Putyin orosz elnök előző napi nyilatkozatában ezt kétségbe vonta, azt állítva, hogy voltaképp "színlelt vegyifegyver-támadás" történt. Mint mondta, Oroszországnak értesülései vannak arról, hogy az előzőhöz hasonló hamis gáztámadást készítenek elő Damaszkusz déli negyedeiben, s ezeknek nem más a célja, mint az Aszad-kormány lejáratása. Putyin Sergio Mattarella olasz államfővel tartott sajtóértekezletén állította ezt.

Donald Trump a FoxNews-nak adott, szerda reggel adásba került interjújában azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem vonul be Szíriába. Trump szokása szerint az elődjét hibáztatta, mondván, Barack Obamának kellett volna már jóval korábban légicsapásokat indítani. Trump elismerte, hogy a több mint 80 ember halálát okozó vegyi támadás nyomán megváltozott a véleménye Bassár al-Aszadról, s úgy fogalmazott, Putyin orosz elnök egy gonosztevőt támogat.

Szerző
2017.04.13 07:33

Kiűzetés, fehér házi módra

Publikálás dátuma
2018.08.16 19:03
John Brennan
Fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP/ MARK WILSON
Donald Trump amerikai elnök visszavonta John Brennan biztonsági igazolását, arra hivatkozva, hogy korábbi CIA-igazgató a bizalmas információk birtokában a kormányzat lejáratásán dolgozott.
Brennan tavaly januárban távozott posztjáról, miután még az előző, demokrata párti elnök, Barack Obama nevezte ki a Központi Hírszerző Ügynökség élére. Az amerikai szokások szerint a nemzetbiztonság csúcsvezetői hivatalukból való távozásuk után is megtarthatják azt a biztonsági igazolást, amire szükségük van bizalmas értesülések, minősített dokumentumok megismeréséhez. Ez szabad bejárást biztosít számukra a Fehér Házba, és kapcsolatot tarthatnak a magas rangú kormányzati tisztségviselőkkel. Így adott esetben az új kormányzat is igényt tarthat tapasztalataikra, kikérheti tanácsaikat, miközben a volt tisztségviselők saját javukra is kamatoztathatják bennfentes ismereteiket.
A Fehér Ház már korábban közölte, hogy tervbe vették a biztonsági igazolás megvonását olyan volt CIA-, illetve FBI-vezetőktől, nemzetbiztonsági tanácsadóktól, akik azzal a váddal illetik Trumpot, hogy politikájával az oroszoknak igyekszik kedvébe járni. E vádak legfőbb fogódzója az az amerikai hírszerzési megállapítás, hogy az orosz szolgálatok – egyenesen Vlagyimir Putyin elnök utasítására – igyekeztek beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba, mégpedig oly módon, hogy segítsék a republikánus elnökjelölt, Trump győzelmét. Ennek jegyében kompromittáló értesüléseket helyeztek kilátásba a Trump-kampánycsapatnak Hillary Clinton demokrata jelöltről. A republikánus kampánycsapatnak az oroszokkal való esetleges összejátszását hivatott kideríteni Robert Mueller különleges ügyész hivatala.
Trump most a Wall Street Journalnek adott nyilatkozatában közvetlenül összekapcsolta Brennan igazolásának a megvonását az orosz kapcsolatot érintő vizsgálattal: azt állította, hogy Brennan felelős e vizsgálat – az elnök értelmezésében alaptalan boszorkányüldözés – elindításáért. Miután Trump nemrég Helsinkiben találkozott Putyinnal, a megbeszélés után az amerikai elnök arról beszélt, hitelt ad az orosz államfőnek, aki arról biztosította őt: szemben az amerikai hírszerzési állításokkal, Oroszország meg sem próbált beavatkozni az elnökválasztási kampányba. Az, hogy Trump eszerint inkább hisz az orosz elnöknek, mint saját kormánya hírszerzésének, Amerikában igen széles körben – és nem csupán demokratáknál – visszatetszést keltett. Maga Brennan egy ízben úgy fogalmazott: az elnök szavai hazaárulással érnek fel.
2018.08.16 19:03
Frissítve: 2018.08.16 19:05

8 év után érkezik a palesztin posta - 10 tonna küldemény zúdult a postaszolgálatra

Publikálás dátuma
2018.08.16 17:29
A kép illusztráció
Fotó: AFP/ PHILIPPE HUGUEN
Legalább két hétig tart majd a kézbesítés egy tisztviselő szerint. Biztonsági okai lehettek a majdnem évtizedes várakozásnak.
Izrael engedélyezte, hogy a 2010 óta Jordániában felgyülemlett több mint tíz tonna postai küldeményt átvegye és végre kézbesíthesse a ciszjordániai palesztin postai szolgálat - közölte az MTI szerint az izraeli hadseregnek a palesztin civil lakosság ügyeivel foglalkozó szervezete, a Cogat.
Huszein Szavafta, a palesztin postaszolgálat vezetője elmondta, hogy a postai küldemények nyolc év után a múlt héten jutottak el Ciszjordániába, ahol jelenleg is folyik a hegyekben álló küldemények rendszerezése. Az AFP francia hírügynökségnek egy tisztviselő azt mondta: még legalább két hétbe fog telni a kézbesítés. A BBC brit műsorszóró jelentése szerint a küldemények között internetes rendelések, sőt, még egy kerekesszék is van.
Izrael ellenőrzi Ciszjordániát, így a postai szolgálatot is. A külföldről feladott, palesztin területekre címezett leveleknek először az izraeli postaszolgálaton kell átmenniük. A Cogat nem közölte, miért tartották vissza 8 évig a szóban forgó küldeményeket, de hírforrások azt sugallták, hogy biztonsági és adminisztrációs okokból.
Allam Mússza palesztin tájékoztatási miniszter kedden azzal vádolta meg a zsidó államot, hogy nem tesz eleget egy 2016-os megállapodásnak, amelynek értelmében már engedélyezni kellett volna, hogy a külföldön feladott küldemények közvetlenül a palesztin postához kerüljenek. A Cogat tájékoztatása szerint ezt az egyszeri alkalmat Izrael jó szándékának jeleként engedélyezték, miközben folynak a tárgyalások a Mússza által nehezményezett kérdés megoldásáról.
2018.08.16 17:29