Áder nem lehet János

"Sírjunk vagy nevessünk? Az MSZP hétfői parlamenti akciója következményeként, a 'Ne írd alá, János!' felirat feltartásáért, Kövér László házelnök büntetést szabna ki a frakció tagjaira. A házelnök szerint súlyosbító tényező (azaz magasabb büntetési tarifát von maga után), hogy az államfőt keresztnevén szólítottuk. A Fidesz a gazdagok pártjaként már azt is büntetné, ha a keresztnevükön szólítják őket. Kövér szerint az Orbán-rezsim főkolomposait csak a teljes nevük, címük, rangjuk, hivatali méltóságuk megjelölésével szólíthatja meg földi halandó. Az MSZP szerint a tiszteletet nem lehet kikényszeríteni, azt ki kell érdemelni. Azok után, amit a Fidesz a magyar nép ellen elkövetett, 2018-tól nem csak mi, hanem mindenki a keresztnevükön fogja őket hívni. A büntetést pedig O. Viktor, K. László, Á. János, R. Antal és társaik fogják kapni" - közölték a szocialisták még csütörtökön. Egyetlen nappal később Kövér hivatalos levélben értesítette a Párbeszéd társelnökét, Szabó Tímeát arról, hogy örökre kitiltotta a Párbeszéd szóvivőjét, Tordai Bencét az Országházból. A házelnöknek ott telt be a pohár, amikor a héten Tordai kiplakátolta Orbán Viktor dolgozójának az ajtaját a következőkkel: "Putyin-csicska", "hazaáruló", valamint a szerdai tüntetést is hirdette. Tordai így reagált Facebook-oldalán a tiltásra: "Ez azt jelenti, hogy a választók döntéséből az Országgyűlésbe jutott párt nem hívhat meg például szakértőket a bizottsági ülésekre - vagyis Kövér házmester, visszaélve jogkörével, ellehetetleníti egy ellenzéki párt munkáját. Persze, Bajusz, csak így tovább, előre a putyini úton! De abban biztos lehetsz: elégtételt veszünk!"

Szerző

Csak négy nap meló! - Csökkentené a munkaidőt a Párbeszéd

Publikálás dátuma
2017.04.15. 07:11
Thinkstock illusztráció
Még mindig a nemzetközi listák végén kullogunk az életminőséget jelző valamennyi felmérés szerint. Nem javulnak a halálozási statisztikáink, az állam keveset költ az egészségügyre, az emberek túl sokat fizetnek gyógyszerekre - a világ fejlett ipari országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 34 tagországának egészségügyét összehasonlító jelentése két éve látott napvilágot, és a helyzet azóta csak tovább romlott. Egyebek mellett erre hivatkozva vetette fel a baloldali párt, hogy legyen csak négy nap egy munkahét. 

A Párbeszéd a mostani 4 napos munkahét apropóján közölte, hogy a Mindenki számít című választási programjában javasolja a 4 napos munkahét bevezetését. A XX. század elején radikális gondolatnak számított a 6 napos munkahét 5 naposra csökkentése, legalább annyira, mint ma az 5 napos munkahét csökkentése 4 naposra, ami a XXI. század - a robotika évszázadának - elkerülhetetlen velejárója, a kérdés csak az, melyik országban mikor vezetik be" - írták, hozzátéve: "Magyarországnak azért kell sietnie, mert egészségügyi statisztikái kirívóan rosszak. Az okok közé tartozik az is, hogy Magyarországon túl kevesen dolgoznak túl sokat.

Szerző

Húsvét - Óriási dugók a határokon

Publikálás dátuma
2017.04.15. 07:10
Több órányi várakozásra kell számítani FOTÓ: NÉPSZAVA
Torlódásokat okoz a schengeni határellenőrzés szigorítása, egyes határátkelőknél órákat is várni kell. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint több határellenőrre lenne szükség. A kormány Brüsszelre mutogat.

Embert próbáló feladat elé állította a határellenőröket és a határon átkelőket is az ellenőrzéseket szigorító uniós regula. Pénteken hatalmas torlódások alakultak ki a magyar-ukrán határszakasz több átkelőjénél is, a rendőrség információi szerint néhol előfordult három-négy, de teherautók esetében öt órás várakozási idő is. A magyar-horvát határon a horvát fél ideiglenesen felfüggesztette a szigorúbb ellenőrzéseket, így az utazóknak maximum fél órás várakozással kellett szembenézniük, azt is csak a letenyei és az udvari határátkelőknél.

A horvát-szlovén határokon is fennakadások voltak, csütörtökön reggel a személygépkocsik 3,5 órát, az autóbuszok 2 órát várakoztak az átkelésre a horvát-szlovén határátkelőhelyeken. A hosszadalmas veszteglések elkerülésére a szlovén belügyminisztérium a délelőtti órákban néhány órára felfüggesztette a szigorított határellenőrzést.

A húsvéti ünnepek miatt újabb torlódásokra számítanak a határ mindkét oldalán.

Miután Magyarország és Szlovénia schengeni övezethez tartozik már, és ezt az adatbázist használják, ide (is) szkennelik be az iratokat. Ehhez azonban a horvátok nem férnek hozzá. A dugókat az okozza, hogy a schengeni oldal eddig csak szúrópróbaszerűen szkennelt, mostantól pedig minden egyes utast kötelező.

A múlt péntektől hatályos európai uniós rendelet nyomán már nemcsak a harmadik ország állampolgárainak, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell a számítógépes adatbázisokban: a Schengeni Információs Rendszerben, illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisában, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi, vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban. Ilyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor.

- A határátkelőknél a helyi erők teljesítenek szolgálatot. Szükség lenne több emberre, de arról nem tudok, hogy máshonnan kollégákat rendeltek volna legalább a forgalmasabb helyekre - közölte érdeklődésünkre Pongó Géza. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint ahol csak lehet, minden átkelősávban megindítják a forgalmat, ám sokszor ez sem bizonyul elégnek akkor, ha például az ukrán oldalon csak két határellenőr teljesít szolgálatot. - A szigorítás hirtelen jött, sok helyen nem voltak rá felkészülve - mondta. Arra a kérdésünkre, megoldást jelenthet-e új határátkelő megnyitása, a főtitkár úgy válaszolt: az hosszú hónapokba, évekbe is beletelhet.

- Magyarországnak vannak fenntartásai a jogszabállyal és annak gyakorlati működésével kapcsolatban, a következő heteket tesztüzemnek tekintik - közölte lapunkkal a Belügyminisztérium.

Aggódnak a turizmus miatt
A horvát sajtó arról cikkezett: amennyiben marad a schengeni határellenőrzési kódex, veszélybe kerül a horvát turizmus. A Novi List című regionális napilap arról írt, hogy az isztriai egészségturizmusban dolgozó orvosok, fogorvosok már zúgolódnak. Az Ausztriából és Olaszországból érkező páciensek fele visszafordult a határon.Szerző