Előfizetés

"Polgárháború kéne?" - Gáti Oszkár üzent Bayer Zsoltnak

Publikálás dátuma
2017.04.15. 13:57

Nem tudom, van-e értelme elemezni egy temetőgondnoknak, másod-harmad vonalbeli színésznek az Ön osztályon felüli gondolatfolyamát? - nyitja a Huppa.hu-n közzétett nyílt levelet a neves színművész, aki  2008-ban, miután viharos körülmények között távozott a Győri Nemzeti Színházból, valóban egy győri köztemetőben vállalt gondnoki munkát. 

Annyian hozzászóltak már és mondtak mindenfélét, írtak, ötleteltek.
Felmerült Önben, hogy lehet a Békemenetből, Háborúmenetet fabrikálni?
Elég egy ügyes szófordulat, kis pici fenyegetés?
Azt sugallja az írása, hogy háborút akar?
Azok ellen a magyarok ellen, akik nem úgy magyarok, ahogy Ön, hanem csak egyszerűen magyarok?
Polgárháború?
Az nekünk most jól állna?
Ön szerint hiányzik is?
Nosza, verekedjünk meg?
A Békemenet aktivistái az idősebb korosztály képviselői, megtapasztalták már, mi a háború?
Őket nehéz lesz rávenni, hogy fiatalokat gyilkoljanak?
Bár, ki tudja?
A tüntetők jobbára fiatalok -egy másik író-olvasó ember megfogalmazásban “analfabéta” fiatalok-, hogy fogja ezt összehozni?
Haladnak az Andrássy úton a Hősök tere felé /ahol a Hősők vannak/ és aki nincs a zászlójuk alatt, a molinójuk mögött, azt kirángatják a lakásokból és leverik, mint srác korunkban a grundon?
Az a baj, hogy nincs már grund?
Vagy az egész ország azzá vált?
És Ön most azt tervezi, hogy csatatér legyen belőle?

Valamikor elmondtam egy verset. Az Ön gondolataira ez a reflexióm.
Gáti Oszkár

Dortmundi merénylet - Szélsőjobboldalra utaló nyom

Szélsőjobboldali háttérre utaló nyom bukkant fel a Borussia Dortmund (BVB) német labdarúgó csapat elleni pokolgépes támadás ügyében - írta szombaton a Der Tagesspiegel című berlini lap.

A fővárosi újság beszámolója szerint a szerkesztőség kapott egy e-mailt, amelyben az áll, hogy a BV elleni merénylet volt az "utolsó figyelmeztetés". 

A levélben hivatkoznak Adolf Hitler náci diktátorra, uszítanak a "multikulti" ellen, és azt is írják, hogy a "kölni különítmény" készen áll, és április 22-én "tarka vért" ont majd a városban - áll a Der Tagesspiegel jelentésében. A lap szerint a vérontással fenyegetés minden bizonnyal arra vonatkozik, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt április 22-ei kölni kongresszusára számos tüntetést jelentettek be olyan csoportosulások, amelyek elítélik a jobboldali populizmust. Egyik - az egykori náci párt, az NSDAP szervezeteinek barna színű egyenruháira utaló - jelszavuk az, hogy "barnaság helyett tarkaság". A hatóságok komolyan veszik az e-mailt, úgy gondolják, hogy lehet köze a BVB elleni merénylethez, de előfordulhat, hogy egy "potyautasról" van szó. A levél azonban így is veszélyes lehet, mert erőszakra ösztönözhet szélsőséges baloldali és jobboldali erőket is.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden este követtek el robbantásos merényletet. Megsebesült egy játékos és egy rendőr.

Forró nyom így nincs az ügyben, és a hatóságok minden lehetséges irányban nyomoznak. A  Focus Online hírportál azt jelentette, hogy egy nyom Szászország tartományba vezet, a hatóságok azt vizsgálják, hogy lehet-e esetleg köze a támadáshoz szélsőjobboldali köröknek vagy a Lipcse térségében szerveződött militáns futballhuligán szubkultúrának.

Orbán-ellenes tüntetés Írországban?

Publikálás dátuma
2017.04.15. 09:30

Tehetünk valamit mi, írországi magyarok az otthoniakért? Hogyan fejezhetnénk ki szimpátiánkat a tüntetőkkel? - teszi fel a kérdést az irorszagimagyarokradio.com. oldalon a cikkíró.

Az elmondása szerint családjával két éve Írországba költöző informatikus leszögezi, a "haza elhagyástól" függetlenül "magyarabb vagyok, mint valaha." Olyan, akit most népéhez sokkal szorosabb szálak fűznek, mint eddig bármikor, érzékenyebben rezonál a hazai társadalmi eseményekre, mint amikor még Magyarországon élt. A cikk írója ezután pontokba szedi, mik is azok a történések, amelyektől egyre nő benne az aggodalom hazája sorsa iránt, a lista élén a magyar kormány abbéli ténykedése, hogy módszeresen távolítja az országot Európától, és fűzi szorosabbra a szálakat Putyin Oroszországával. 

A teljess cikk itt olvasható.