Nem igaz, hogy nincs baloldali fiatalság - "Dani" cselekedett

Publikálás dátuma
2017.04.15. 20:56
Népszava fotó/Molnár Ádám
A hajléktalanok segítésére szerveződött, jórészt fiatal, jobbára kerékpárosokból álló Budapest Bike Maffia tudatta honlapján, hogy egy fiatalember létrehozott egy olyan applikációt, aminek segítségével egy térképen bejelölhető, ha a felhasználó hajléktalan emberrel találkozik, és azt is beírhatja, hogy fedél nélkül élő honfitársunknak éppen mire van szüksége. 
Szerző

Húsvét vasárnap a felhők is "utcára vonulnak" ( de napsütés is lesz )

Publikálás dátuma
2017.04.15. 19:33
Thinkstock fotó
Húsvét vasárnap a felhőátvonulások mellett rövidebb-hosszabb napos időszakokra is számíthatunk, de futó zápor elszórtan továbbra is lehet. Napközben szinte országszerte megerősödik a szél. Hajnalban 4-10, napközben 13-18 fok között alakul a hőmérséklet.

HÉTFŐ, ÁPRILIS 17.
Eleinte többször megnövekszik a felhőzet, majd többnyire erősen felhős lesz az ég. Eső, zápor előfordulhat. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban 3, napközben 15 fok körül várható a hőmérséklet

KEDD, ÁPRILIS 18.
Túlnyomóan borult lesz az ég. Eső, zápor is lehet. A déli, majd az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, a legmagasabb már csak 10 fok körül alakul.

SZERDA, ÁPRILIS 19.
Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Eső, zápor valószínű. Az északnyugati szél viharossá fokozódik. Hajnalban 2, napközben mindössze a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 fok körül alakul.

CSÜTÖRTÖK, ÁPRILIS 20.
Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd felszakadozik, csökken a felhőzet. Eső, zápor kialakulhat. Az északnyugati szél viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, a legmagasabb 9 fok körül várható.

Szerző
Témák
időjárás

Választási programot hirdettek meg a tüntetésen

Publikálás dátuma
2017.04.15. 19:01
Forrás: Facebook
Nem maradunk csendben! - Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése" - a szervezők szombat délután fél 6-ra várták a tüntetőket a Szabadság térre. Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért! - írták a felhívásban. A tüntetésen részt vett az elmúlt napok ellenzéki, polgári engedetlen megmozdulásainak egyik kulcsfigurája, Gulyás Márton is, aki aznap délután még Röszkén demonstrált a menekülő embereknek jogilag és emberségességi alapon is kijáró méltányos bánásmódért. Este a Szabadság téren pedig programot hirdetett.  KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT

Percről-percre:

A Népszava helyszíni tudósítójának tapasztalata szerint valamifel szombat este fél hat után a lassan 1-2 ezresre duzzadó tömegben bajusz-matricákat osztogatnak önkéntesek. A tüntetők  békés, jó hangulatban vannak, többen táncraperdültek.  Sok az #IstanwithCEU kitűző, de a megjelentek pártlogók, éss civil szervezetek emblémái is.

Egy országot nem lehet elhallgattatni - mondta az első szónok, Szabó Simon színművész, aki köszöntve a tüntetőket kiemelte: nem köszöni meg, hogy ilyen sokan vannak, mert mindenkinek ki kell állni a jogaiért. Több mint egymillióan vagyunk - humorizált Szabó, aki a Szabadság tér jelentőségéről is beszélt. Megismételte: minket nem lehet elhallgattatni, mert mi fiatalok vagyunk, demokraták vagyunk, és itt maradunk! Szólt arról is, hogy miért fontos hallatni a hangját az állampolgároknak, főként olyankor, amikor a kormány sorra lépi át a kritikus határvonalakat. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! - felkiáltással fejezte be.

Ezt követően Orbán Viktor elhíresült beszédéből játszanak be, "a szabadság mindig Nyugatról érkezik" - mondja,  a tömeg pedig hangos kiáltásokkal, tapssal díjazza, kiváló a hangulat.

Bodó Viktor veszi át a szót: szabad ország, szabad egyetem, valódi független színházak, valódi független filmcsinálás - ezt harsogta a rendező, aki azt is mondta, szégyelli magát a keresztneve miatt, elgondolkodott a változtatáson is. A tömeg a "szabad ország, szabad egyetem" rigmust ismétli, a zenére együtt táncol minden generáció.

Mit adtak nekünk a brüsszeliek? - teszi fel a kérdést a következő szónok  a Monty Python örökbecsű Brian élete c. filmjének egyik soha nem feledhető nagyjelenete parafrázisaként,  majd válaszol is rá, hosszas felsorolással emlegeti fel az EU-s támogatásokat az összesen 14 ezer milliárd forintnyi forrást, mindeközben a tömeg Európát élteti.  A felcsúti kisvasút 600 milliós támogatását azonban hatalmas füttyszó nyugtázza.

És mindeközben az MTI, legalábbis annak nem fizetős, tehát akár mindenkihez eljutó szekciója egy fotót közöl a tüntetésről, mindössze ennyi szöveggel: A Nem maradunk csendben elnevezésű Facebook-csoport által meghirdetett tüntetés résztvevői a belvárosi Szabadság téren 2017. április 15-én. A szervezők a "kormány megfélemlítő politikája ellen" tiltakoznak.

A téren háromnegyed 7 körül már egy gombostűt sem lehet leejteni, a tömeg többezresre duzzadt, és valóban, ahogy a szervezők ígérték:  a megjelentek hangosan hallatják a hangjukat: dobog, kereplők, sípok, dudák szólnak, egy dj pedig zenét szolgáltat.

E pillanatban Gulyás Márton és Varga Gergő még Röszkén vannak, de jönnek, ők is mondanak majd beszédet.

19.30 - Büszkén vagyunk magyarok! - kiabálják lányok a mikrofonba a dj után, ketten rumbatökkel erősítenek rá a hangulatra. Azt mondják, tényleg betelt a pohár, ezért vannak itt.

"Ez a kormány elvesztette kormányjellegét, ez az elnök elvesztette elnökjellegét, ez a demokrácia lassan elveszti demokráciajellegét" - mondja a bulimester, aki  polgári engedetlenségre - köztérfoglalásra, festésre -buzdít, mert "szabadságot akarunk, vegyük vissza a hatalmat, a hatalom a népé!"

Borsos Luca: nem maradok csendben, mert nem akarok - kezdett verselni a fiatal lány, rímekbe szedett mondanivalójának lényege: nem maradunk csendben, mert a politika közügy, nem pedig korruptak biznisze.

Ráérősít az MTI is: A kormány politikája elleni tüntetés kezdődött szombaton a főváros V. kerületében, a Szabadság téren. A demonstráció kezdetén a szervező Nem maradunk csendben Facebook-csoport nevében felszólaló Lukács Áron arról beszélt, hogy Orbán Viktor megfélemlítő politikája ellen tüntetnek, hogy megmutassák, az országot nem lehet ellehetetleníteni. "Nem fogadjuk el, hogy módszeresen egymás ellen próbálják meg hangolni a társadalom különböző csoportjait. Ez ellen a zene és a békés közösség erejét mutatjuk fel" - fogalmazott a szervező. A szervező Nem maradunk csendben Facebook-csoport az esemény meghívójában azt írta, azért tüntetnek, mert "a kormány módszeresen próbál meg elhallgattatni minden kritikus hangot és szervezetet", és meg akarják mutatni, hogy "egy országot nem lehet elhallgattatni". Jelezték: nem hagyományos demonstrációra készülnek, a beszédek mellett a zenén, a táncon és a hangos véleménynyilvánításon lesz a hangsúly.A résztvevők megtöltötték a Szabadság teret. A tömegben látni lehetett magyar és európai uniós zászlókat.

19.50 Antoni Rita, nőjogi aktivista, újságíró, a Nőkért Egyesület elnöke lépett a mikrofonhoz, gyújtóhangú beszédében - a demonstráció alaphangjának megfelelően hangosan - állt ki a nőket is megillető szabadság, egyenjogúság mellett, bírálva a Fidesz-kormány anakaronisztikus nőpolitikáját. Ez egy olyan ország, ahol az asszonyverő politikus Balogh József 450 ezer forintos pénzbüntetéssel megússza, és ahol a volt barátnője nemi szervét lúggal leöntő politikusrokon Bene Krisztián a mi pénzünkből fenntartott köztévén mosakodhat - kiabálta a mikrofonba Antoni Rita, aki természetesen felemlegette Magyarország miniszterelnökének ebben az áporodott és ósdi hímsoviniszta környezetben is kirívóan bunkó megjegyzését, amit Szemerkényi Réka nagykövetasszony visszahívása kapcsán eresztett meg, miszerint Orbán Viktor nem foglalkozik nőügyekkel

Majd ismét zene és densz.

Már sötétség borult a Szabadság térre, és a táncban-zenében kissé megfáradt tüntetőkre, amikor Gulyás Márton és Varga Gergely lépett a mikrofonhoz.

Sziasztok Budapest - köszöntötte a tömeget Varga, aki óriási ováció közepette köszönte meg az őket ért szolidaritást. szerinte az elmúlt hetekben többen voltak az utcákon, mint '56ban. Azt mondta, "valami tagadhatatlanul történt". Sorolni kezdte kikért, miért tüntet ma mindenki, sorolta a kormány bűneit. Nemcsak a CEU, vagy a civilek miatt, hanem például a földmutyi, vagy az elvándoroltak százezrei. Kossuth azt mondta, a szabadságnak nincs többesszáma, de ma ebben az országban ma csak azok szabadok, akik a Fideszt, s a NER-t viszik. "Én ilyen szabadságban nem hiszek!" - szólt Varga Gergely, szavait pedig óriási ováció fogadta. "Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből" - mondta, hatalmas ováció fogadta. "Nem hagyjuk!" - harsogta, "szabadság, szabadság!" - fejezte be.

Szevasztok polgártársak - köszöntötte Gulyás Márton a Szabadság teret. Ezt követően a Ripost, a 888.hu vagy a Origo őt szexuális identitásával támadó (noha ez nyilván nem lehet támadási alap - a szerk.) propagandistáit várta a színpadra. Egyikük sem jelentkezett - pedig a tömeg skandálta: hol vagytok? "Buzeráns a ti szemetekben mindenki, aki a hatalmat kritizálni, buzerálni meri" - s el is sorolta, "amíg a ti hazalmatok tart, addig buzeránsnak minősül az ország döntő többsége. Ez a Fidesz-ország!" - tette egyértelművé, hozzátéve, ehelyett közös országot akarunk. Ez azt jelenti, hogy "semmit rólunk nélkülünk!!"

Gulyás Márton meghirdetett egy programot "Csináljunk végre közös országot" célkitűzéssel, aminek lényege: kikényszeríteni az egyenlő feltételeket biztosító, arányos választási rendszert. Nem kell összefogás, a különböző nézeten lévők összeborulása, hanem valódi megmérettetés lehetőségére van szükség - hangsúlyozta az aktivista, aki egyúttal a most meghirdetett mozgalmához,  a Közös Ország Klubhoz, való csatlakozásra szólított fel.

„Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből”

A parlament színháznak kiváló, népképviseletnek gyalázatos - mondta, és felhívta a tömeget: ne fogadják el, ne hagyják, hogy 2018-ban újra lemészároljon benneteket ez a hatalom.  Vagy ez a torz, autokratikus rendszer marad, vagy arányos szisztémában választunk, amelyben a Fidesz végre visszatakarodik oda, ahova valós társadalmi támogatottsága alapján való - zárta beszédét Gulyás, aki Hajrá, előre a közös országért - felkiáltással búcsúzott.

A Szabadság téri demonstráció, illetva  beszédek végeztével sokan maradtak még bulizni.

A Kossuth tér mindeközben üres, ám erős a rendőri jelenlét.

 22 óra után azonban a tüntetők egy meglehetősen népes csoportja megérkezik a Kossuth térre, és felharsan az "Orbán takarodj!",  illetve az "Európát, demokráciát!" Majd a tömeg egy idő után megindult az Oktogon irányába. 

A  tüntetők a Jászai Mari tér érintésével, a Nagykörúton vonulva érkeztek az Oktogonra, ahol éjfél utánig "tartott a buli", jelszavakat skandáltak, táncoltak.  Többen átvonultak a Deák térhez is. A rendőrség lezárta a forgalom elől a vonulók útvonalát, az Oktogonról elterelték a járműforgalmat. De más is történt éjszaka fővárosban: 

Éjszaka kidekorálták Orbán Viktor házának bejáratát - írja a Sztárklikk. "Szabad országot! Demokráciát! Jogállamot!" - ezt is olvashatta a kapuján Orbán Viktor, ha késő este ért haza. A DK-s Földi Judit ragasztott transzparenseket Orbán Viktor Cinege utcában található háza bejáratához. A fehérvári önkormányzati képviselő, a párt elnökségi tagja egy uniós zászlót is kitűzött a miniszterelnök kerítésére. Csak az akció vége felé jelent meg egy rendőrautó, de akkorra a "dekorálók" már elmentek. Földi Judit elmondása szerint azért ragasztgatta szét üzeneteivel Orbán kapuját, mert a miniszterelnök soha rá se hederít arra, amit az ellenzék és a nem fideszes magyarok üzennének neki.

Már tudjuk, mit csinál a héten kedden és szerdán

Meghirdették az újabb megmozdulásokat, szerdán a budapesti orosz nagykövetség elé hívják azokat, akik az illiberális demokrácia ellen tiltakoznának,  kedden az Oktogonok tartanának fórumot, ha hinni lehet az egyik fiatal tüntető bejelentésének - írja a hvg.hu. A Facebookon szombat este még nem jelent meg a felhívás, így csak tüntetések elhangzottak alapján mondható, hogy a helyszín a budapesti orosz nagykövetség előtti terület.

Szerző