Elfogták a sikkasztó kormányzót

Guatemalában fogták el egy mexikói állam, Veracruz volt kormányzóját, akit már fél éve köröztek. Javier Duartét korrupcióval, szervezett bűnözésben való részvétellel és sikkasztással vádolják.

 A férfit a guatemalai rendőrség és az Interpol közös akciója során vették őrizetbe. A guatemalai hatóságok bejelentése szerint a 43 éves Duartét egy kedvelt turistaközpontban, az Atitlán-tó partján fekvő Solola város egyik hoteljében találták meg, ahova feleségével két nappal előbb álnéven jelentkezett be és készpénzzel fizetett.

Duarte egyes hírek szerint a szobájából akart telefonálni, de nem kapott vonalat, ezért ment le a hotel előcsarnokába, ahol már egy csapat rendőr várta. A férfi először tagadni próbálta kilétét, de a beszámolók szerint végül nem tanúsított ellenállást. A volt kormányzó 645 millió mexikói pesót (mintegy 35 millió dollárt) sikkasztott. Duarte a korrupciós vádak miatt lemondott posztjáról, majd 2016 októberében nyoma veszett. A hatóságok egy raktárban lefoglalták számos vagyontárgyát, köztük híres művészek – Joan Miro, Fernando Botero, Leonora Carrington – festményeit.

A mexikói kormánypárt, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) a vádak miatt kizárta soraiból a kormányzót. Veracruz polgármesterét tavaly decemberében választották meg, a posztot az ellenzéki Nemzeti Akció Párt jelöltje nyerte. Javier Duartét Guatemala hatóságai várhatólag hamarosan kiadják Mexikónak.

Szerző

Már 126 áldozat Aleppo mellett

Már 120 fölé emelkedett a hétvégi szíriai terrortámadás áldozatainak száma. Egy öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgépét evakuált szíriaiakat szállító buszkonvoj mellett robbantotta fel. A robbantás Aleppótól nyugatra, Rasidin településnél történt, épp akkor, amikor ételt osztottak és nagyon sok ember gyűlt össze.

A merényletben áldozattá vált civileket két városból, a jórészt síita muszlimok lakta Fuából és Kefrajából menekítették ki, az Idlib tartományban, Szíria északi részén fekvő két város a szíriai kormányerők kezében van. A településeket 2015 márciusa óta ostromolják a lázadók, illetve az al-Kaidával kapcsolatban álló szunnita dzsihadisták.

A londoni székhelyű, Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport vasárnap jelentette, hogy legalább 126-an veszítették életüket, s 68 gyerek volt az áldozatok között, több mint hatvanan megsebesültek. A előző jelentés még 112 áldozatról tett említést az al-Dzsazira hírtévé beszámolója szerint. A szíriai állami tévé azt közölte, 39-en veszítették életüket az öngyilkos merényletben. Az al-Dzsazira helyszíni tudósítása szerint tucatnyi holttest feküdt a földön, s zsúfolásig megtelt mentőautók szállították kórházba a sérülteket. A szíriai Vörös Félhold három munkatársa is megsérült a robbantásban.

Az evakuálások a „négy város” kiürítéséről a kormány és a lázadók között létrejött megállapodás keretében történtek. Fuából és Kefrajából mintegy ötezer embert menekítettek ki, Damaszkusz közelében Madaja és Zabadani civil lakosságát pedig múlt pénteken szállították el, onnan mintegy 2200-an távozhattak. Utóbbi két várost főként szunniták lakják, a kormányellenes felkelők ellenőrzik, s a szíriai hadsereg zárta körül. Legutóbb decemberben próbálkoztak a városok kiürítésével, emlékeztetett a BBC, akkor a lázadók felgyújtották a civilek evakuálására érkezett buszokat.

Az öngyilkos merényletet elítélte húsvéti üzenetében Ferenc pápa is.

Szerző

Erdogan visszafogja magát?

Törökország csaknem fele nem ért egyet az elnöki rendszer bevezetésével, tehát Recep Tayyip Erdogan elnök nem érezhet nagy támogatást a háta mögött - fejtette ki Tarik Demirkan Törökország-szakértő vasárnap, a török népszavazás eredményét értékelve.

A még nem hivatalos eredmények szerint az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek 51,34 százalékos többségbe.

Tarik Demirkan, a Türkinfo portál főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelek szerint a török nagyvárosokban csökkent az Erdogan elnököt támogatók aránya, a kurd területeken a nem szavazatok kerültek többségbe, ugyanakkor a külföldön leadott szavazatok segíthették az igen szavazatok győzelmét.

Hangsúlyozta: az elmúlt egy-két hónapban, az állam anyagi erejét is mozgósítva, olyan kampány folyt, amelyben "egészpályás letámadással" próbálták lehengerelni az ellenzéki pártok álláspontját, ennek ellenére csak egy százalék a különbség.

A szakértő szerint ez a kis különbség Erdogan elnök számára figyelmeztetés lesz, Tarik Demirkan úgy véli, az elnök vissza fog venni konfliktusokat gerjesztő politikájából - főleg Európával szemben -, és békülékenyebb politikát fog folytatni.

Szerző