Újabb politikusnak lett elege - Visszavonul

Publikálás dátuma
2017.04.18. 17:19
A politikus a termőföldek privatizácója elleni küzdelembe vetette bele magát legintenzívebben - Népszava fotó 2016 tavaszáról/Mo
Amíg nem látja be a társadalom, hogy kollaborálás és megalkuvás helyett változásra van szükség, az ellenzék magányos harcosait a hatalom tönkreteszi - az Indexnek adott interjújában eegyebek mellett ezzel indokolta döntését Sallai Róbert Benedek, az LMP politikusa. 

A politikus a termőföldek privatizácója elleni küzdelembe vetette bele magát legintenzívebben, ahogy most a portálnak a távozás okait taglalva, elmondta, tisztában volt vele, hogy a fogalom, a  privatizáció az emberek többségének semmit nem jelent, de nekem ott szakadt el valami.

Ha ezzel, illetve azzal, ami ezen címen történt, történik az országban, nem lehet felkelteni az emberek érdeklődését a közügyek iránt, akkor mivel lehetne? - kérdezi, majd beszél arról is, hogy valójában már Schiffer András távozásakor felmerült benne saját dezertálásának ötlete,  de véletlenül sem szeretett volna olyan hangulatot kelteni, hogy a távozások miatt összeomlik az LMP. 

Mára azonban ott tartott, hogy érezte: egyszerűen nem megy tovább. Már 2015-ben látszott, hogy nekem nem fog bejönni ez a budapesti élet és a parlamenti munka, és alapvetően már akkor eldöntöttem, hogy előbb-utóbb kiszállok. Mióta politikus, vegzálják az ő egyesületét is, szétesik a gazdasága, nincs ideje a családjára: úgy döntött, kiszáll, mert egy élete van. 

Sallai szerint a Fideszt 2018-ban nem lehet legyőzni, utána pedig hiába fogy el a lenyúlt EU-s pénz, Orbánék a politikai hatalmat átváltják gazdaságira, és bármikor visszatérhetnek, mint 1989 után a kommunisták.

A teljes cikket itt olvashatják. 

Szerző

Botrányos szavazás a külügyi bizottság ülésén

Németh Zsolt elnök kezdeményezésére a Külügyi bizottság fideszes többsége a mai bizottsági ülésen elutasította a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának azon javaslatát, hogy zárt ülés keretében kíván az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolni - írja  közleményében Mesterházy Attila, a testület szocialista tagja. 

Tavaly november óta több napirend-kiegészítéssel fordultam a Külügyi bizottsághoz annak érdekében, hogy tekintse át a külképviseletek vízumkiadási gyakorlatának problémáját, különös tekintettel a Kiss Szilárd- és a Pharaon-ügyekre. Több hónapos késéssel a mai napra összehívott bizottsági ülésen szerettem volna megtudni, hogy Ghaith Pharaon vízumkérelmében foglaltaknak megfelelően, Zaid Naffa kivel egyeztetett itthon Pharaon vízumkérelmének pozitív elbírálásának érdekében, azaz mely „illetékesek" közbenjárására volt szükség, hogy egy körözött bűnöző a magyar miniszterelnökkel vacsorázhasson?

Hogyan fordulhatott elő, hogy Ghaith Pharaon eltérő információkat adott meg két magyarországi vízumigénylése esetében és az nem tűnt fel a magyar hatóságoknak? Kiss Szilárd-ügyében kiderült, hogy a KKM előzetesen nem kapott információt arról, hogy az agrárattasé megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, de az államtitkár a nyílt ülés keretében további részletekre nem tért ki.

A bizottsági ülésen azt is kifogásoltam, hogy a kormány folyamatosan a korábbi zárt üléseken elhangzott információkra hivatkozva kerüli ki a válaszadás lehetőségét. Amikor viszont a tárca államtitkárának javaslatára lehetőség lett volna zárt ülés keretében az ügy részleteinek megismerésére, Németh Zsolt bizottsági elnök kezdeményezésére a kormánypárti többség ezt lesöpörte az asztalról. Példa nélküli ez a Külügyi bizottság eddigi történetében. Felmerül a kérdés, hogy a bizottság elnöke már ismeri a válaszokat ezekre a kérdésekre és ezért akadályozta meg, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba?

Mesterházy Attila,
a Külügyi bizottság tagja

Szerző

Nem megy a konzultáció

Hollik István KDNP-s képviselő egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy információi szerint a visszaküldött kérdőívek száma meghaladta a 100 ezret. Reményének adott hangot, hogy egyre többen felismerik, a kérdőívben szereplő kérdések fontos nemzeti ügyekre vonatkoznak.

A KDNP szerint Brüsszel megtámadta a rezsicsökkentést. Hollik István azt mondta: meg kell állítani Brüsszelt, meg kell védeni a rezsicsökkentést, meg kell akadályozni a magyar családokra veszélyes energiauniót. A kormánypárti politikus felidézte, az Európai Bizottság tavaly novemberben hozta nyilvánosságra az energiaunióról szóló javaslatát. Ebben egyértelműen benne van, hogy a bizottság meg akarja szüntetni az áram esetében a nemzeti ármegállapítást jogát, és ezt Brüsszelbe akarják telepíteni. 

Hollik István arra kérte a magyar embereket, akik meg akarják védeni a rezsicsökkentést, hogy töltsék ki a nemzeti konzultáció kérdőívét és így támogassák a kormányt abban, hogy ellen tudjon állni a brüsszeli szándéknak.

A 24.hu információi szerint egyébként a konzultáció nyomdai költsége nettó 68,1 millió forintba, a postázás pedig nettó 881,5 millió forintba került.

Szerző