Női kézilabda BL: megint a Podgorica

Idén is a montenegrói Buducnost Podgorica lesz a Győri Audi ETO KC ellenfele a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében a fináléba jutásért. A másik ágon is megismétlődik a 2016-os elődöntő, a Vardar Szkopje a címvédő, a negyeddöntőben az FTC-t búcsúztató román CSM Bucurestivel találkozik.

A sorsolás után a május első hétvégéjén megrendezésre kerülő négyes döntővel kapcsolatban a győriek csapatkapitánya, Görbicz Anita úgy fogalmazott: „nem tervezgettünk, mivel meg szeretnénk nyerni a négyes döntőt, mindenkit le kell győznünk, akivel találkozunk.”

A Győr tavaly 21-20-ra múlta felül a Buducnost együttesét az elődöntőben, a magyar és a montenegrói csapat eddig 16 alkalommal találkozott egymással, 4 döntetlen mellett a győriek mérlege a jobb, 9 alkalommal győztek és csupán háromszor szenvedtek vereséget. A zöld-fehérek 2007 óta csak egyszer, tavalyelőtt nem szerepeltek a négy között, ahol idén 10. alkalommal lesznek érdekeltek.

Pálinger Katalin, a győri együttes korábbi világklasszis kapusa, jelenleg a magyar szövetség alelnöke, örömét fejezte ki, amiért a szerződéshosszabbításnak köszönhetően idén is - immár sorozatban negyedszer - a magyar főváros láthatja vendégül a kontinens legjobb csapatait. Elmondta, még a tavalyinál is látványosabb kísérő programokkal készülnek a szurkolók számára a Papp László Budapest Sportarénában.

David Szlezak, az EHF Marketing ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a Vardar és a Győr ebben az idényben szinte végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a Buducnost és a CSM Bucuresti produkciója pedig jelentősen javult az elmúlt hetekben, ezért rendkívül szoros mérkőzések várhatók. 

Bajnokok Ligája

Május 6. szombat:

Elődöntők

Buducnost Podgorica (montenegrói) - Győri Audi ETO KC

CSM Bucuresti (román) - Vardar Szkopje (macedón)

A kezdési időpontok 15:15 és 17:45, a párharcok sorrendje egyelőre még nem derült ki.

Május 7. vasárnap:

Helyosztók:

3. helyért: 15:15

Döntő 17:45

Szerző

Duna Aréna - Még csak tesztelnek

Publikálás dátuma
2017.04.19. 07:52
A látszat csal, az Aréna még messze nem készült el, mégis átadták, majd kiderült, hogy mégsem FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Teljes a zavar a budapesti vizes világbajnokság központi helyszíne, a Duna Aréna körül. A létesítményről az illetékesek is egymásnak, valamint önmaguknak ellentmondó nyilatkozatokat adnak. Ember legyen a talpán, akinek sikerül értelmezni, hogy mi az Aréna jelenlegi státusza. Az illetékesek mindenesetre biztosra mennek, és hallgatnak.

Ami biztos: február 21-én Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs, kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos átadták Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok úszónak a Duna Aréna kulcsát. A kormánybiztos büszkén mondta, hogy határidő előtt elkészült az Aréna, amelybe a vb után beköltözik Hosszú klubja, az Iron Aquatics. Azóta kiderült, Fürjes állításai nem igazak. Az Aréna ugyanis nem készült el, hiszen kívül-belül munkálatok zajlanak, építik többek között a parkolót, az uszodához vezető utat, de az épületen is dolgoznak, ahogy bent is fúrnak, faragnak, festenek. És az sem igaz, hogy Hosszú klubja csak a vb után költözik be, hiszen már most is bent van az uszodában, egy hivatalosan át nem adott épületben tart edzéseket, valakinek a szóbeli engedélye alapján, írásos szerződés nélkül. Persze ebben még igaza is lehet Tarlósnak, ez ugyanis nem beköltözés, hanem uszodamegszállás.

Nincs összhang az illetékesek kommunikációjában sem: Fürjes szerint határidő előtt átadták az Arénát, Borsa Miklós, a vb lebonyolítását koordináló Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. szóvivője az Indexnek ezzel szemben azt mondta, hogy jelenleg terheléses próbaüzem zajlik a komplexumban, amelynek az a célja, hogy kiderüljenek az esetleges hibák. A próbaüzem és az átadás között van némi különbség…

Bienerth önellentmondása
Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) az április 19-22. között megrendezésre kerülő debreceni országos bajnokságról. Arról nem beszélt Bienerth Gusztáv, a MÚSZ elnöke, hogy eredetileg a Duna Aréna lett volna a helyszín, de ott még jelenlegi állapotában nem lehet versenyt rendezni. Nagyon megdicsérte viszont a kivitelezőt a határidő előtt elkészült Arénáért, a következő mondatában pedig azt mondta, hogy még zajlanak a munkálatok, a világ legkorszerűbb létesítménye tesztüzemben van, és egyelőre nézőket sem tud fogadni. Köszönetet mondott az elnök az üzemeltetőnek is, igaz, az még nincs, ha hinni lehet a Közbeszerzési Értesítőnek. Márpedig lehet hinni neki…

Elsőként lapunk írta meg múlt csütörtökön, hogy a világbajnokság idejére nincs üzemeltetője az Arénának, miután eredménytelen lett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pályázati kiírása ennek a feladatnak az ellátására a vb idejére. A három hetes időszakra kiírt üzemeltetés elvállalását Muszbek Mihály sportközgazdász érdeklődésünkre öngyilkosságnak nevezte, és nem értette, miért három hónappal a vb előtt kezdenek el üzemeltetőt keresni egy ilyen jelentős eseményre. Információink szerint a vb után a Nemzeti Sportközpontok (NSK) látja el az üzemeltetési feladatokat, a többi budapesti uszodához hasonlóan. Az NSK viszont csak akkor vállalja ezt, ha nemcsak elvben – illetve főpolgármesteri, kormánybiztosi álmokban -, hanem a valóságban is megtörtént az Aréna átadása.

Az uszodát jelenleg is használják, hiszen ott készülnek a válogatottak, illetve Hosszú és Darnyi Tamás úszóiskolája (utóbbi nem használhatja a nagy medencét, hanem a műugró-medencében és egy ideiglenesen kialakított vízfelületen dolgozhat) is itt tart edzéseket, de az Arénának egyelőre nincs gazdája, az úszóiskolák szóbeli megállapodás alapján működnek a világbajnokság helyszínén, ami finoman fogalmazva is aggályos.

Lapunk az ellentmondások feloldása érdekében írásban megkereste Fürjes Balázst és a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft-t is, de lapzártánkig egyik helyről sem kapott választ.

Tóth Ramon felmentve a munkavégzés alól
Eseti vizsgálóbizottság alakult Sós Csaba, a válogatott szövetségi kapitányának vezetésével a pedofíliával gyanúsított Tóth Ramon edző ügyének feltárására. A MÚSZ közleménye szerint a vizsgálóbizottság még nem fejezte be a munkát, de meghallgatta az edzőt, és eddigi megállapításai alapján a MÚSZ felfüggesztette a szakembert régióvezetői feladatainak ellátása alól, helyére ideiglenesen Szájer Péter szakfelügyelőt nevezte ki. Felfüggesztette állásából a trénert munkaadója az MTK is. A MÚSZ kezdeményezte a Kiemelt Edzői Program keretében járó juttatás kifizetésének felfüggesztését is.

Erdogan munkához lát

Publikálás dátuma
2017.04.19. 07:32
Erdogan meghosszabbította a rendkívüli állapotot FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ELIF SOGUT
Recep Tayyip Erdogan török elnök, ügyet sem vetve az ellenzéki, valamint a külföldi bírálatokra, a török állam gyors átalakítását tűzte ki célként. Az ellenzéki szociáldemokrata CHP a voksolás során történt szabálytalanságokra hivatkozva a referendum eredményének megsemmisítését indítványozta, erre azonban nagyon csekély az esély.

Bár a vasárnapi török népszavazás során elfogadott alkotmánymódosítás jogszabályainak nagy része csak a következő parlamenti választást követően, várhatóan 2019-ben lép életbe, a török államfő máris nekilát az ország átalakításához. A 18 törvényből ugyanis három máris hatályba léphet. A Jogászok és Ügyészek Tanácsa (HSYK), amely az igazságszolgáltatás legfőbb ellenőrző szerve, az eddigi 23 helyett 13 tagú lesz, közülük négyet közvetlenül nevezhet ki az elnök. Két katonai bírónak el kell hagynia a testületet. Az új törvény szerint ráadásul az elnöknek nem kell pártpolitikai szempontból semlegesnek lennie.

Egyes vélekedések szerint Erdogan nem akar várni a többi jogszabály törvényerőre emelésével, ezért előrehozott választást írathat ki, akár a következő hónapokban. Elképzelhető, hogy a halálbüntetés újbóli bevezetéséről szóló esetleges népszavazás megtartása már a következő választási kampány előzetese lesz. 2015-ben a törökök öt hónapon belül kétszer járulhattak az urnákhoz. Mondhatni addig szavaztak, amíg Erdogan számára elfogadható eredmény született. Ha a parlament kétharmados többséggel fogadná el a legsúlyosabb büntetés bevezetését, referendum kiírására sem lenne szükség. Erre azonban valószínűtlen.

Hogy a belpolitikában nem sok pozitív változás várható, jelzi: további három hónappal meghosszabbították a rendkívüli állapotot, azaz folytatódhat a leszámolás a kritikus újságírókkal, a hatalom számára gyanússá vált hivatalnokokkal, s további százak, vagy akár ezrek kerülhetnek börtönbe a számos nemzetközi bírálatot kiváltott, visszaélésekre okot adó terrorellenes törvény alapján. Belpolitikai stabilitás továbbra sem lesz, s az eredmény csak a társadalom megosztottságát tükrözi. Isztambulban hétfőn este néhány ezren, jórészt fiatalok tüntettek az eredmény ellen, illetve a teljesen egyenlőtlen választási kampány miatt. „A harc folytatódik” - hangoztatták. „Tolvaj, gyilkos, Erdogan” - skandálták. Az osztrák választási megfigyelő, Alev Korun szerint akár 2,5 millió voksot is manipulálhatott a kabinet. Az ellenzéki, szociáldemokrata CHP a szabálytalanságok miatt a népszavazás megsemmisítését indítványozta, a párt utalt arra, hogy több választókörzetben nem volt lehetőség a titkos szavazásra. A beadványt azonban aligha koronázza siker. A kormány felszólította a pártot, tartsa tiszteletben az eredményt. Erdogan ellenfelei a török alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhatnak.

Feltűnő, hogy a nyugati országokban élő törökök milyen nagy számban voksoltak az igenekre. Belgiumban 74,98 százalék, Ausztriában 73,2 százalék, Hollandiában 70,94 százalék, Németországban 63,1 százalék voksolt a népszavazás elfogadására, Svájcban viszont csak 38,08 százalék. Thomas De Maiziere német belügyminiszter azt közölte, elvárja a Németországban élő törököktől, hogy elgondolkozzanak jövőjükön.

Orbán elsőként gratulált
Orbán Viktor magyar kormányfő egyedüli uniós vezetőként gratulált Erdogan elnöknek ahhoz, hogy teljhatalmat kapott. Elsőként llham Aliyev azeri államfő köszöntötte Erdogant, Orbán mellett pedig az Európa utolsó diktátorának nevezett fehérorosz elnök, Alexander Lukasenko is hétfőn küldött levelet Törökországba. Közös telefonbeszélgetésük során gratulált Erdogannak Donald Trump amerikai elnök is. Trump és Erdogan megvitatták a szíriai helyzetet . Néhány órával a telefonbeszélgetésről kiadott közlemény előtt az elnök szóvivője, Sean Spicer még azt mondta, hogy a Fehér Ház egyelőre kivár, és nem fűz kommentárt a referendum eredményéhez.Szerző