Nem adják fel a hídfoglalók

Betiltották a holnapi hídlezáró demonstrációt. Április elején sem engedélyezték, ezért a szervezők bíróságra mennek - írja a hvg.hu.

Csütörtökre ismét hídfoglaló demonstrációra hívta a civilekkel szimpatizálókat, a CEU ellehetetlenítése ellen tiltakozókat, és általában a demokratikus értékekért kiállókat a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság. Hasonló akciót szerveztek már április 5-re is. A rendőrség akkor és most is betiltotta a demonstrációt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság most azt közölte, hogy egy magánszemély tett bejelentést náluk a hídlezárásokról, amit azonban a főkapitány a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény rendelkezései alapján megtiltott.

A szervezet elnöke, Büki Zoltán erre úgy reagált az esemény oldalán, hogy a rendőrfőkapitány ismét, törvényellenesen tiltotta meg a demonstrációt, ezért újra bírósághoz fordulnak, és ki fogják harcolni, hogy törvényellenesen ne lehessen korlátozni a gyülekezési jogot. A döntés jövő keddre várható.

Szerző
Frissítve: 2017.04.19. 17:11

Civil törvény - Ellenzéki össztűz, kemény beszólások a T. Házban

Publikálás dátuma
2017.04.19. 14:20
Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő #civilekkel vagyok feliratú jelvényt tűz ki frakciótársa, Szabó Sándor zakójára MTI Fotó: K
A kormánypártok az átláthatóság elvének érvényesítését hangsúlyozták a civil szervezetekről szóló törvény általános vitájában, az ellenzék pedig alapjaiban támadja a törvénytervezetet. Az MSZP aljas politikai szándéról beszél, a Jobbik szemét, aljas hazudozást emleget. Az LMP azt kérdezi: Kit néznek idiótának? A Párbeszéd pedig felszólítja Orbán Viktort, hogy szégyellje magát.

Fidesz: nem jelent megbélyegzést a civil szervezetek átláthatóságáról szóló javaslat

Gulyás Gergely előterjesztőként hangsúlyozta: az "általánosan gerjesztett hisztéria" ellenére egy "igen egyszerű törvényjavaslatról" van szó, egy olyan átláthatósági törvényről, amely szerint a közpénzek átláthatóságához hasonlóan nyilvános adat lenne az is, hogy a civil szervezetek milyen támogatásokat kapnak külföldről.  Egy évben egyszer bírósági regisztráció kötelezettségét írnák elő azon szervezetek számára, amelyek több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, ami semmilyen megbélyegzést nem jelent, csak egy tény rögzítését - ismertette.

Kijelentette: a javaslat semmilyen értelemben nem követ orosz mintát, semmilyen szankcióval nem jár a külföldi támogatás. "Nem tartjuk semmilyen értelemben sem követendőnek Oroszországnak a civil szervezetekkel összefüggésben folytatott gyakorlatát, ahogy egyébként az állami és társadalmi berendezkedését sem" - mondta Gulyás Gergely.

Fidesz: garantálni kell az átláthatóságot

Vitányi István, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a javaslat egyértelműen a civil szervezetek gazdálkodásának átláthatóságát szolgálja. Kifejtette, hogy a civilek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez. Jelezte, hogy a 2011-es törvénymódosítás óta rugalmasabb és gyorsabb a szervezetek bejegyzése, éves állami támogatásuk pedig 2010 óta 140-ről 202 milliárd forintra nőtt.

A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok 1938-ban felismerte, hogy vannak szervezetek, amelyek külföldi érdekeket képviselnek, ezért jogszabályt alkotott. Hozzátette, ma az amerikai világból érkeznek azok az érdekcsoportok, amelyek közvetlenül vagy áttételesen akarják befolyásolni a politikát, ezzel saját érdekeiket érvényesítve. Erre már számos ország törvényhozása reagált - mondta, példaként hozva, hogy a legszigorúbb az izraeli jogszabály, amely előírja, hogy az adott szervezet minden nyilvános felületen jelezze hátterét.

Vitányi István szerint a magyar törvény figyelembe veszi a Velencei Bizottság követelményeit, alkotmányossági szempontból és nemzetközi összehasonlításban is megfelel a kívánalmaknak. Megjegyezte, a baloldali hisztériakeltés hátterében az áll, hogy céljaik egybevágnak a külföldi érdekekkel, a migráció kérdésében is egy platformra helyezkedtek a Soros-féle szervezetekkel. Felvetette azt is, hogy a Jobbik az alaptörvény-módosítás ügye után ismét elárulja-e szavazóit.

A fideszes politikus jelezte, hogy a jogszabály nem vezet be új eljárást, nem jelent többletterhet és széles körű garanciális szabályokat érvényesít.

MSZP: a magyar államrend Oroszországéhoz közelít

"A CÖF-ről miért nem tudható, mennyi pénze van?"
Szakács László (MSZP) szerint nem lehet, hogy például Mészáros Lőrinc minden további következmény nélkül kihagyhat 1 milliárd forintot a vagyonnyilatkozatából, míg a civileknek pontos elszámolást kell adniuk. A kormány messze van attól, hogy az átláthatóságot kérhesse számon - jelentette ki. Szintén a CÖF-öt bírálta, amiért nem tudható, honnan származnak a forrásai, mekkora vagyonnal gazdálkodik. 

Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka szerint 2010 óta két világrend között folyik nyílt háború, az egyik a nyugat értékeit, a másik a centralizációt vallja magáénak. Úgy értékelt: a magyar államrend egyre közelebb kerül "Putyin diktatórikus Oroszországához". Kiemelte, aki szakmai elemzést vár a vitában, az tévúton jár, a javaslat szerinte Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására, aljas politikai szándékból született.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a fékek és ellensúlyok rendszerét már lebontották, a rendszer működésének elengedhetetlen feltétele pedig a bűnbakképzés. Kitért arra is, hogy az amerikai szabályozást a II. világháború indokolta.

Bárándy Gergely párhuzamot vont az orosz és a magyar helyzet között. Mint mondta, Putyin saját ellenzéki pártokat hozott létre, míg itthon kamupártok tömege jelent meg a választás előtt. Szólt arról is, hogy Oroszországban a kormánykritikus civil szervezetekkel szemben indultak eljárások, Magyarországon pedig a norvég civil alap által támogatott szervezetekkel szemben.

Az MSZP képviselője azt hangoztatta: a civil kontroll alapja a demokráciának, a társadalomnak pedig 2018-ban lesz lehetősége korrekcióra. Szerinte a kormánypártok első lépésben meg akarják bélyegezni a civil szervezeteket, majd "el akarják őket takarítani". Kijelentette, hogy a kormány lépésről-lépésre haladva szűkíti a szabadságot, foglalja el a médiát, darálja be az államtól függetlenül működő szervezeteket, most pedig a civil szervezetekre került a sor. A képviselő, aki párhuzamot vont a javaslat és a Frankenstein című mű között, úgy fogalmazott: a benyújtók összeválogatott jogi testrészekből hoznak létre egy szörnyszülöttet. Hozzátette, hogy a kormányzatnak minden lakájszervezet kedves, miközben ellensége a szabad oktatás, a szabad gondolkodás, a szabad véleménynyilvánítás és a szabad cselekvés. Önök a szabadság ellen dolgoznak, mert az összes pénzre rá akarják tenni a kezüket és úgy gondolják, hogy minden szájat be kell fogni, amelyik ezt világgá kürtölhetné - értékelt.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz civil szervezetként kezdte a munkáját a rendszerváltozást megelőzően. Aztán azzá vált, ami ellen létrejött, a civil szervezetből elnyomó, diktátorszervezet lett, ami maga is egy nagyobb hatalom szolgálja - mondta. Most már érthetőek Orbán Viktor öt évvel korábbi szavai, amelyek szerint a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik a diktatúrát csinálták - fogalmazott. A szocialista politikus kijelentette, Soros György nem szervezkedik Magyarország ellen és nem szervez tömeges bevándorlást a civileken keresztül. A civil szervezetek olyan feladatokat vesznek át, amelyeket az állam nem képes vagy egyszerűen nem hajlandó ellátni - érvelt.

Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő #civilekkel vagyok feliratú jelvényt tűz ki frakciótársa, Szabó Sándor zakójára MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő #civilekkel vagyok feliratú jelvényt tűz ki frakciótársa, Szabó Sándor zakójára MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Teleki László (MSZP) arra mutatott rá: a kormányoldal a civil szervezetek ellehetetlenítésére törekszik, azok pedig hiányozni fognak, leginkább a korrupció elleni harcba, de a rászorulók segítésében is. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy az önkormányzatoktól, az államtól átvett feladatokat senki sem fogja ellátni. Kijelentette: Soros György a többi közt a romatelepek felszámolására adott pénzt, de a romák oktatása érdekében is ösztöndíjat hozott létre.  

Frakciótárca, Mesterházy Attila arra figyelmeztetett, nehogy Romániában, a magyar szervezetek ellen használják fel azt az érvelést, amellyel most a kormány él. Szerinte a kormányoldal úgy váltogatja a véleményét az egyes szervezetekről, ahogy azt a pártpolitikai érdekük megkívánja, a többi közt a Velencei Bizottságból. Azzal kapcsolatban, hogy a vallási szervezetek kikerültek a törvényjavaslat hatálya alól, azt kérdezte: mi történik, ha a szcientológia egyházat támogatja valaki külföldről. Mi van akkor, ha egy gazdasági lobbierő használ fel civil szervezeteket arra, hogy befolyásolja a politikát? - kérdezte. Burkolt zsidózásnak nevezte, amit Soros György lejáratásával csinál a kormányoldal. Szerinte ez a szélsőjobboldali szavazók megszólításáról szól.

Kész Zoltán (független) véleménye szerint a külföldről elnyert források a legátláthatóbbak, és nem azokat kellene "vegzálni", akik külföldről elnyert pénzeket fordítnak közfeladatokra, hanem azokat, akik hazai közpénzt költenek el magáncélokra. Hozzátette: Orbán Viktor az, aki külföldi érdekeket képvisel, ő az, aki orosz érdekeket szolgálva próbálja szétverni az EU-t. Magyarországon ismét moszkovita kormányzat van - vont mérleget. A független képviselő szerint a kormány működése nem csak a józan ésszel megy szembe, hanem a saját törvényével, a büntető törvénykönyv hazaárulásról szóló részével is.

Kész Zoltán szerint nem a civilek politizálnak, hanem Orbán Viktor és Putyin politikája lépett be a civilek világába. Orbán Viktor pontosan olyan erőszakos, mint a kommunisták voltak a legrosszabb időszakaikban - hangoztatta. Elmondta, az Orbán-rendszer biztosan halad a török és az orosz úton, a civileket megbélyegző törvényjavaslat egy fontos állomás ezen az úton. Nem a civilek, hanem a kormány a külföldi ügynökszervezet; az orbáni út az ázsiai elnyomás világába tart, fél vagy egész diktatúrába - tette hozzá. Közölte, Orbán Viktor nemhogy ellenvéleményt, tartózkodást sem tűr el, inkább Rákosi tanítványa ő, mint Kádáré.

KDNP: a törvény átláthatóságot teremt

Hollik István, a KDNP vezérszónoka értékelése szerint csak az nem veszi észre, mi folyik egyes NGO-k körül, akinek a pártpolitikai érdeke úgy kívánja. Szerinte vannak olyanok, akik a legitim választások megkerülésével szólnának bele a világ történéseibe, Soros György évtizedek óta ezt teszi Európában és Amerikában.

Kifejtette, ennek receptje a határok lebontása, a szakértők megvásárlása, a függetlennek nevezett média sztárolása. A Soros-féle szervezetek mind függetlennek, a szakértelem egyedüli letéteményeseinek állítják be magukat - tette hozzá. A kormánypárti politikus azt is felvetette: az érintetteknek nincs társadalmi beágyazottságuk és tagságuk, céljaik pedig nem civil, hanem politikai jellegűek.

Hollik István szóvá tette, hogy az érintett szervezetek 2006-ban nem aggódtak ilyen intenzitással az emberi jogokért, bizonyos média által felkapott ügyekre - például a Hallgatói Hálózat 2013-as tüntetésére vagy a CEU-ügyre - viszont felülnek.

A migrációval összefüggésben egyértelműnek nevezte Soros György véleményének megjelenését, utalva arra is, hogy az általa finanszírozott NGO-k prospektusai voltak a balkáni útvonalon érkező migránsoknál. Kiemelte: ők migránsokkal teli Európát szeretnének, míg a KDNP semmilyen körülmények között nem akarja levetkőzni a magyarságot és a családi értékekre kívánja alapozni az ország jövőjét.

Egyúttal visszautasította, hogy az MSZP az orosszal hasonlítsa össze a magyar helyzetet, s jelezte: semmilyen módon nem kívánják minősíteni a külföldi támogatásokat.

Jobbik: politikát befolyásolni nem csak külföldről lehet

Szávay István (Jobbik) hangsúlyozta: pártja szorgalmazta a 2012-es civil törvény átfogó módosítását, amelyet kellően egyeztetnek a civil szektor képviselőivel, most azonban, bár fontos kérdéssel, de csupán egy részkérdéssel foglalkoznak.
Emlékeztetett az előterjesztés benyújtását megelőző ötpárti egyeztetésre, amely után azonban nem vették figyelembe észrevételeiket. "Hagyják abba ezt a szemét, alja hazudozást" - jelentette ki Gulyás Gergelyhez fordulva, aki korábban a Jobbik észrevételeit úgy értékelte, hogy "Soros György már a Jobbikba is betette a lábát".

Nem állunk Soros szervezetei mellé - közölte, indokoltnak tartva a kormányzati szándékot, leszögezte ugyanakkor: politikát befolyásolni nemcsak külföldről lehet, hanem belföldről is, ahogy teszi szerinte a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amelyről máig nem tudható, honnan volt forrása az ellenzéket lejárató plakátkampányára - jelentette ki. Szerinte "bolsevik tempó" jellemzi a kormányoldalt, amely éppen azzal vádolja az ellenzéket, amit maga tesz. Hozzátette: a Fidesz-KDNP primitív kommunikációs szintre vitte az ügyet, mintha az lenne a probléma, ha egy szervezetet külföldről finanszíroznak.

Miért mentesülnek a jogszabály alól a sport- vagy vallási szervezetek? - kérdezte. Mi van, ha egy muszlim vallási szervezeten keresztül folytat majd valaki bevándorláspolitikát? - tette fel a kérdést, majd kijelentette: a segélyszervezeteket, de a nemzetiségieket is ki kellene venni a jogszabályból, de garanciát kért arra is, hogy az előterjesztést nem követi további civilellenes akció.

LMP: a kádári időket idézi az előterjesztés

"Önök félnek"
Sallai R. Benedek (LMP) azt mondta: a jogszabály benyújtása már meghatározza a kormány rettegésének a fokát. "Önök félnek" - jelentette ki, ezért keresi szerinte a Fidesz-KDNP, kin lehet fogást találni. Miért lesz jobb hely Magyarország ettől a törvénytől? - kérdezte. Kijelentette: az LMP javaslata összhangban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, Péterfalvi Attilának észrevételeivel, amely szerint a közérdekű cél elérése érdekében tovább lehet szélesíteni az érintettek körét azokra, akik belföldről, vállalatoktól vagy az intézményes politikai szférától kapnak támogatást. 

Schmuck Erzsébet (LMP) a kádári időszakhoz hasonlította a kialakult helyzetet, és kijelentette: a '80-as évek közepén hasonlóan próbálták ellehetetleníteni a civileket. A kormány talán attól fél, hogy a civil mozgalom fogja őt megbuktatni - vélekedett.

Sorolta, mit rombolt le a kormány az elmúlt hét évben: 2010 után elkezdődött a támogatások megvonása, ami után a független civilek száma radikálisan csökkenni kezdett, majd a szakminisztériumok is egyre kevesebb támogatást nyújtottak. A svájci és a norvég alap még forrást jelentett, a kormány ugyanakkor nekilátott ezek megszüntetéséhez, ám ebbe beletört a bicskája - összegezte.

Szél Bernadett emlékeztetett: Oroszországban 2012-ben fogadtak el hasonló törvényt, azóta számos szervezetet zártak be azok közül, amelyek felkerültek a listára. Fontos társadalmi szolgálatot végzők húzták le a rolót - mondta, hangsúlyozva: visszautasítják ezt a külföldről hozott rendszert. Szerinte előbb koholt vádak alapján lejáratják a civileket, majd törvényi eszközökkel megbélyegzik őket. Kijelentette: a nemzetbiztonsági bizottság tagjaiként tudomása kellene lennie, ha ezen szervezetekkel gond lenne, erről azonban nem tud. "Kit néznek idiótának?"- kérdezte.

Felmutatott két dokumentumot: a CÖF teljesen üres "közhasznúsági bevallását", majd egy másik, a javaslat által érintett szervezetét, amely részletesen mutatja be munkájukat.
Erre az elnöklő Lezsák Sándor azt kérdezte: bejelentett-e szemléltetést, amire Szél Bernadett úgy felelt: "vigye el az egész fizetésemet". Provokációnak nevezte a javaslatot, a kuláklistához hasonlította azt. Közölte: a jogszabály elfogadása esetén az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul.

Ikotity István (LMP) szerint felmerül a kérdés, hogy a szabályozás hatálya miért nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre, a sportegyesületekre, illetve a nonprofit gazdasági társaságokra. Az Európában ma egyedül komoly fenyegetést jelentő iszlám fundamentalista gyökerű terrorizmus legfontosabb finanszírozási alapját éppen a radikális vallási szervezetek adják - fejtette ki a képviselő. Valószínűleg nem elvi oka van, de szintén érdemi probléma, hogy a politikai pártok is kimaradnak a listázásból - tette hozzá. Rámutatott: ha egy orosz bank hitelt nyújtana egy magyar pártnak, attól a párt még nem számítana külföldről támogatott szervezetnek, de egy egyesület vagy alapítvány már igen.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője "KÜLFÖLDRŐL FINANSZÍROZOTT POLITIKUS VAGYOK" feliratú cédulákat helyez a kormány tagjainak asztalára MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője "KÜLFÖLDRŐL FINANSZÍROZOTT POLITIKUS VAGYOK" feliratú cédulákat helyez a kormány tagjainak asztalára MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Független

Szabó Tímea, a Párbeszéd színeiben politizáló független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy ez a törvény nem csak a civil szervezetekről szól, hanem mindenkiről, aki ellent mer mondani Orbán Viktor kormányának, aki másként mer gondolkodni, mint Orbán Viktor "nagyságos úr". Ez egy lépés a totális diktatúra felé vezető úton, amire Orbán Viktor hét évvel ezelőtt lépett - vélte. Értékelése szerint a javaslattal listázzák azokat a civil szervezeteket amelyek külföldről kapnak támogatást, megbélyegzik azokat, akik Orbán Viktor szerint veszély jelentenek hatalmára.

Példaként említette a Norvég Alapot, és több példát hozott az általuk támogatott programokra, szervezetekre, közte a Menhely Alapítványt, a Down Egyesületet, a Vakok és Gyengénlátók Békés megyei egyesületét, s hasonlóan járt el a Nyílt Társadalom Intézet esetében, az általuk támogatott szervek közül példaként említette többi között a Születésház Közhasznú Egyesületet, az Igazgyöngy Alapítványt.

Nyilván a vakokat és gyengén látókat ellátó, vagy a terhesgondozást segítő szervezetek egy titkos nemzetközi hálózat magyarországi lerakatai - mondta Szabó Tímea, majd úgy fogalmazott: "maguk nem normálisak, minden jóérzésű ember behány maguktól most már". Szerinte ami itt van, nem országgyűlés, hanem egy komplett elmegyógyintézet.

Szégyelljék magukat mind egy szálig, szégyellje magát Orbán Viktor! - fordult a fideszes képviselőkhöz. Nem Brüsszeltől, hanem maguktól, Orbán Viktortól és Vlagyimir Putyintól kell megvédeni Magyarországot - jelentette ki Szabó Tímea, aki párhuzamot vont a magyar miniszterelnök és az orosz elnök intézkedései között.

Nemzetiségi szószóló

Kissné Köles Erika, szlovén szószóló azt mondta: több szervezetük, alapítványuk részesül olyan mértékű - főként anyaországi - támogatásban, ami elérheti a törvény által rögzített mértéket. Példaként említette, hogy akár egy tornaszoba berendezése is meghaladhatja ezt az összeget. Kiemelte: a 13 őshonos nemzetiség léte az általuk létrehozott és jól működő civil szervezetek munkájának is következménye. A Országgyűlés szakbizottsága a törvény kiegészítését javasolja több nemzetiségi egyesületre vonatkozóan - jelezte.

Szerző
Frissítve: 2017.04.19. 17:51

Civil törvény - Ellenzéki össztűz, kemény beszólások a T. Házban

Publikálás dátuma
2017.04.19. 14:20
Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő #civilekkel vagyok feliratú jelvényt tűz ki frakciótársa, Szabó Sándor zakójára MTI Fotó: K
A kormánypártok az átláthatóság elvének érvényesítését hangsúlyozták a civil szervezetekről szóló törvény általános vitájában, az ellenzék pedig alapjaiban támadja a törvénytervezetet. Az MSZP aljas politikai szándéról beszél, a Jobbik szemét, aljas hazudozást emleget. Az LMP azt kérdezi: Kit néznek idiótának? A Párbeszéd pedig felszólítja Orbán Viktort, hogy szégyellje magát.

Fidesz: nem jelent megbélyegzést a civil szervezetek átláthatóságáról szóló javaslat

Gulyás Gergely előterjesztőként hangsúlyozta: az "általánosan gerjesztett hisztéria" ellenére egy "igen egyszerű törvényjavaslatról" van szó, egy olyan átláthatósági törvényről, amely szerint a közpénzek átláthatóságához hasonlóan nyilvános adat lenne az is, hogy a civil szervezetek milyen támogatásokat kapnak külföldről.  Egy évben egyszer bírósági regisztráció kötelezettségét írnák elő azon szervezetek számára, amelyek több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, ami semmilyen megbélyegzést nem jelent, csak egy tény rögzítését - ismertette.

Kijelentette: a javaslat semmilyen értelemben nem követ orosz mintát, semmilyen szankcióval nem jár a külföldi támogatás. "Nem tartjuk semmilyen értelemben sem követendőnek Oroszországnak a civil szervezetekkel összefüggésben folytatott gyakorlatát, ahogy egyébként az állami és társadalmi berendezkedését sem" - mondta Gulyás Gergely.

Fidesz: garantálni kell az átláthatóságot

Vitányi István, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a javaslat egyértelműen a civil szervezetek gazdálkodásának átláthatóságát szolgálja. Kifejtette, hogy a civilek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez. Jelezte, hogy a 2011-es törvénymódosítás óta rugalmasabb és gyorsabb a szervezetek bejegyzése, éves állami támogatásuk pedig 2010 óta 140-ről 202 milliárd forintra nőtt.

A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok 1938-ban felismerte, hogy vannak szervezetek, amelyek külföldi érdekeket képviselnek, ezért jogszabályt alkotott. Hozzátette, ma az amerikai világból érkeznek azok az érdekcsoportok, amelyek közvetlenül vagy áttételesen akarják befolyásolni a politikát, ezzel saját érdekeiket érvényesítve. Erre már számos ország törvényhozása reagált - mondta, példaként hozva, hogy a legszigorúbb az izraeli jogszabály, amely előírja, hogy az adott szervezet minden nyilvános felületen jelezze hátterét.

Vitányi István szerint a magyar törvény figyelembe veszi a Velencei Bizottság követelményeit, alkotmányossági szempontból és nemzetközi összehasonlításban is megfelel a kívánalmaknak. Megjegyezte, a baloldali hisztériakeltés hátterében az áll, hogy céljaik egybevágnak a külföldi érdekekkel, a migráció kérdésében is egy platformra helyezkedtek a Soros-féle szervezetekkel. Felvetette azt is, hogy a Jobbik az alaptörvény-módosítás ügye után ismét elárulja-e szavazóit.

A fideszes politikus jelezte, hogy a jogszabály nem vezet be új eljárást, nem jelent többletterhet és széles körű garanciális szabályokat érvényesít.

MSZP: a magyar államrend Oroszországéhoz közelít

"A CÖF-ről miért nem tudható, mennyi pénze van?"
Szakács László (MSZP) szerint nem lehet, hogy például Mészáros Lőrinc minden további következmény nélkül kihagyhat 1 milliárd forintot a vagyonnyilatkozatából, míg a civileknek pontos elszámolást kell adniuk. A kormány messze van attól, hogy az átláthatóságot kérhesse számon - jelentette ki. Szintén a CÖF-öt bírálta, amiért nem tudható, honnan származnak a forrásai, mekkora vagyonnal gazdálkodik. 

Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka szerint 2010 óta két világrend között folyik nyílt háború, az egyik a nyugat értékeit, a másik a centralizációt vallja magáénak. Úgy értékelt: a magyar államrend egyre közelebb kerül "Putyin diktatórikus Oroszországához". Kiemelte, aki szakmai elemzést vár a vitában, az tévúton jár, a javaslat szerinte Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására, aljas politikai szándékból született.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a fékek és ellensúlyok rendszerét már lebontották, a rendszer működésének elengedhetetlen feltétele pedig a bűnbakképzés. Kitért arra is, hogy az amerikai szabályozást a II. világháború indokolta.

Bárándy Gergely párhuzamot vont az orosz és a magyar helyzet között. Mint mondta, Putyin saját ellenzéki pártokat hozott létre, míg itthon kamupártok tömege jelent meg a választás előtt. Szólt arról is, hogy Oroszországban a kormánykritikus civil szervezetekkel szemben indultak eljárások, Magyarországon pedig a norvég civil alap által támogatott szervezetekkel szemben.

Az MSZP képviselője azt hangoztatta: a civil kontroll alapja a demokráciának, a társadalomnak pedig 2018-ban lesz lehetősége korrekcióra. Szerinte a kormánypártok első lépésben meg akarják bélyegezni a civil szervezeteket, majd "el akarják őket takarítani". Kijelentette, hogy a kormány lépésről-lépésre haladva szűkíti a szabadságot, foglalja el a médiát, darálja be az államtól függetlenül működő szervezeteket, most pedig a civil szervezetekre került a sor. A képviselő, aki párhuzamot vont a javaslat és a Frankenstein című mű között, úgy fogalmazott: a benyújtók összeválogatott jogi testrészekből hoznak létre egy szörnyszülöttet. Hozzátette, hogy a kormányzatnak minden lakájszervezet kedves, miközben ellensége a szabad oktatás, a szabad gondolkodás, a szabad véleménynyilvánítás és a szabad cselekvés. Önök a szabadság ellen dolgoznak, mert az összes pénzre rá akarják tenni a kezüket és úgy gondolják, hogy minden szájat be kell fogni, amelyik ezt világgá kürtölhetné - értékelt.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz civil szervezetként kezdte a munkáját a rendszerváltozást megelőzően. Aztán azzá vált, ami ellen létrejött, a civil szervezetből elnyomó, diktátorszervezet lett, ami maga is egy nagyobb hatalom szolgálja - mondta. Most már érthetőek Orbán Viktor öt évvel korábbi szavai, amelyek szerint a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik a diktatúrát csinálták - fogalmazott. A szocialista politikus kijelentette, Soros György nem szervezkedik Magyarország ellen és nem szervez tömeges bevándorlást a civileken keresztül. A civil szervezetek olyan feladatokat vesznek át, amelyeket az állam nem képes vagy egyszerűen nem hajlandó ellátni - érvelt.

Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő #civilekkel vagyok feliratú jelvényt tűz ki frakciótársa, Szabó Sándor zakójára MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő #civilekkel vagyok feliratú jelvényt tűz ki frakciótársa, Szabó Sándor zakójára MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Teleki László (MSZP) arra mutatott rá: a kormányoldal a civil szervezetek ellehetetlenítésére törekszik, azok pedig hiányozni fognak, leginkább a korrupció elleni harcba, de a rászorulók segítésében is. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy az önkormányzatoktól, az államtól átvett feladatokat senki sem fogja ellátni. Kijelentette: Soros György a többi közt a romatelepek felszámolására adott pénzt, de a romák oktatása érdekében is ösztöndíjat hozott létre.  

Frakciótárca, Mesterházy Attila arra figyelmeztetett, nehogy Romániában, a magyar szervezetek ellen használják fel azt az érvelést, amellyel most a kormány él. Szerinte a kormányoldal úgy váltogatja a véleményét az egyes szervezetekről, ahogy azt a pártpolitikai érdekük megkívánja, a többi közt a Velencei Bizottságból. Azzal kapcsolatban, hogy a vallási szervezetek kikerültek a törvényjavaslat hatálya alól, azt kérdezte: mi történik, ha a szcientológia egyházat támogatja valaki külföldről. Mi van akkor, ha egy gazdasági lobbierő használ fel civil szervezeteket arra, hogy befolyásolja a politikát? - kérdezte. Burkolt zsidózásnak nevezte, amit Soros György lejáratásával csinál a kormányoldal. Szerinte ez a szélsőjobboldali szavazók megszólításáról szól.

Kész Zoltán (független) véleménye szerint a külföldről elnyert források a legátláthatóbbak, és nem azokat kellene "vegzálni", akik külföldről elnyert pénzeket fordítnak közfeladatokra, hanem azokat, akik hazai közpénzt költenek el magáncélokra. Hozzátette: Orbán Viktor az, aki külföldi érdekeket képvisel, ő az, aki orosz érdekeket szolgálva próbálja szétverni az EU-t. Magyarországon ismét moszkovita kormányzat van - vont mérleget. A független képviselő szerint a kormány működése nem csak a józan ésszel megy szembe, hanem a saját törvényével, a büntető törvénykönyv hazaárulásról szóló részével is.

Kész Zoltán szerint nem a civilek politizálnak, hanem Orbán Viktor és Putyin politikája lépett be a civilek világába. Orbán Viktor pontosan olyan erőszakos, mint a kommunisták voltak a legrosszabb időszakaikban - hangoztatta. Elmondta, az Orbán-rendszer biztosan halad a török és az orosz úton, a civileket megbélyegző törvényjavaslat egy fontos állomás ezen az úton. Nem a civilek, hanem a kormány a külföldi ügynökszervezet; az orbáni út az ázsiai elnyomás világába tart, fél vagy egész diktatúrába - tette hozzá. Közölte, Orbán Viktor nemhogy ellenvéleményt, tartózkodást sem tűr el, inkább Rákosi tanítványa ő, mint Kádáré.

KDNP: a törvény átláthatóságot teremt

Hollik István, a KDNP vezérszónoka értékelése szerint csak az nem veszi észre, mi folyik egyes NGO-k körül, akinek a pártpolitikai érdeke úgy kívánja. Szerinte vannak olyanok, akik a legitim választások megkerülésével szólnának bele a világ történéseibe, Soros György évtizedek óta ezt teszi Európában és Amerikában.

Kifejtette, ennek receptje a határok lebontása, a szakértők megvásárlása, a függetlennek nevezett média sztárolása. A Soros-féle szervezetek mind függetlennek, a szakértelem egyedüli letéteményeseinek állítják be magukat - tette hozzá. A kormánypárti politikus azt is felvetette: az érintetteknek nincs társadalmi beágyazottságuk és tagságuk, céljaik pedig nem civil, hanem politikai jellegűek.

Hollik István szóvá tette, hogy az érintett szervezetek 2006-ban nem aggódtak ilyen intenzitással az emberi jogokért, bizonyos média által felkapott ügyekre - például a Hallgatói Hálózat 2013-as tüntetésére vagy a CEU-ügyre - viszont felülnek.

A migrációval összefüggésben egyértelműnek nevezte Soros György véleményének megjelenését, utalva arra is, hogy az általa finanszírozott NGO-k prospektusai voltak a balkáni útvonalon érkező migránsoknál. Kiemelte: ők migránsokkal teli Európát szeretnének, míg a KDNP semmilyen körülmények között nem akarja levetkőzni a magyarságot és a családi értékekre kívánja alapozni az ország jövőjét.

Egyúttal visszautasította, hogy az MSZP az orosszal hasonlítsa össze a magyar helyzetet, s jelezte: semmilyen módon nem kívánják minősíteni a külföldi támogatásokat.

Jobbik: politikát befolyásolni nem csak külföldről lehet

Szávay István (Jobbik) hangsúlyozta: pártja szorgalmazta a 2012-es civil törvény átfogó módosítását, amelyet kellően egyeztetnek a civil szektor képviselőivel, most azonban, bár fontos kérdéssel, de csupán egy részkérdéssel foglalkoznak.
Emlékeztetett az előterjesztés benyújtását megelőző ötpárti egyeztetésre, amely után azonban nem vették figyelembe észrevételeiket. "Hagyják abba ezt a szemét, alja hazudozást" - jelentette ki Gulyás Gergelyhez fordulva, aki korábban a Jobbik észrevételeit úgy értékelte, hogy "Soros György már a Jobbikba is betette a lábát".

Nem állunk Soros szervezetei mellé - közölte, indokoltnak tartva a kormányzati szándékot, leszögezte ugyanakkor: politikát befolyásolni nemcsak külföldről lehet, hanem belföldről is, ahogy teszi szerinte a Civil Összefogás Fórum (CÖF), amelyről máig nem tudható, honnan volt forrása az ellenzéket lejárató plakátkampányára - jelentette ki. Szerinte "bolsevik tempó" jellemzi a kormányoldalt, amely éppen azzal vádolja az ellenzéket, amit maga tesz. Hozzátette: a Fidesz-KDNP primitív kommunikációs szintre vitte az ügyet, mintha az lenne a probléma, ha egy szervezetet külföldről finanszíroznak.

Miért mentesülnek a jogszabály alól a sport- vagy vallási szervezetek? - kérdezte. Mi van, ha egy muszlim vallási szervezeten keresztül folytat majd valaki bevándorláspolitikát? - tette fel a kérdést, majd kijelentette: a segélyszervezeteket, de a nemzetiségieket is ki kellene venni a jogszabályból, de garanciát kért arra is, hogy az előterjesztést nem követi további civilellenes akció.

LMP: a kádári időket idézi az előterjesztés

"Önök félnek"
Sallai R. Benedek (LMP) azt mondta: a jogszabály benyújtása már meghatározza a kormány rettegésének a fokát. "Önök félnek" - jelentette ki, ezért keresi szerinte a Fidesz-KDNP, kin lehet fogást találni. Miért lesz jobb hely Magyarország ettől a törvénytől? - kérdezte. Kijelentette: az LMP javaslata összhangban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, Péterfalvi Attilának észrevételeivel, amely szerint a közérdekű cél elérése érdekében tovább lehet szélesíteni az érintettek körét azokra, akik belföldről, vállalatoktól vagy az intézményes politikai szférától kapnak támogatást. 

Schmuck Erzsébet (LMP) a kádári időszakhoz hasonlította a kialakult helyzetet, és kijelentette: a '80-as évek közepén hasonlóan próbálták ellehetetleníteni a civileket. A kormány talán attól fél, hogy a civil mozgalom fogja őt megbuktatni - vélekedett.

Sorolta, mit rombolt le a kormány az elmúlt hét évben: 2010 után elkezdődött a támogatások megvonása, ami után a független civilek száma radikálisan csökkenni kezdett, majd a szakminisztériumok is egyre kevesebb támogatást nyújtottak. A svájci és a norvég alap még forrást jelentett, a kormány ugyanakkor nekilátott ezek megszüntetéséhez, ám ebbe beletört a bicskája - összegezte.

Szél Bernadett emlékeztetett: Oroszországban 2012-ben fogadtak el hasonló törvényt, azóta számos szervezetet zártak be azok közül, amelyek felkerültek a listára. Fontos társadalmi szolgálatot végzők húzták le a rolót - mondta, hangsúlyozva: visszautasítják ezt a külföldről hozott rendszert. Szerinte előbb koholt vádak alapján lejáratják a civileket, majd törvényi eszközökkel megbélyegzik őket. Kijelentette: a nemzetbiztonsági bizottság tagjaiként tudomása kellene lennie, ha ezen szervezetekkel gond lenne, erről azonban nem tud. "Kit néznek idiótának?"- kérdezte.

Felmutatott két dokumentumot: a CÖF teljesen üres "közhasznúsági bevallását", majd egy másik, a javaslat által érintett szervezetét, amely részletesen mutatja be munkájukat.
Erre az elnöklő Lezsák Sándor azt kérdezte: bejelentett-e szemléltetést, amire Szél Bernadett úgy felelt: "vigye el az egész fizetésemet". Provokációnak nevezte a javaslatot, a kuláklistához hasonlította azt. Közölte: a jogszabály elfogadása esetén az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul.

Ikotity István (LMP) szerint felmerül a kérdés, hogy a szabályozás hatálya miért nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre, a sportegyesületekre, illetve a nonprofit gazdasági társaságokra. Az Európában ma egyedül komoly fenyegetést jelentő iszlám fundamentalista gyökerű terrorizmus legfontosabb finanszírozási alapját éppen a radikális vallási szervezetek adják - fejtette ki a képviselő. Valószínűleg nem elvi oka van, de szintén érdemi probléma, hogy a politikai pártok is kimaradnak a listázásból - tette hozzá. Rámutatott: ha egy orosz bank hitelt nyújtana egy magyar pártnak, attól a párt még nem számítana külföldről támogatott szervezetnek, de egy egyesület vagy alapítvány már igen.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője "KÜLFÖLDRŐL FINANSZÍROZOTT POLITIKUS VAGYOK" feliratú cédulákat helyez a kormány tagjainak asztalára MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője "KÜLFÖLDRŐL FINANSZÍROZOTT POLITIKUS VAGYOK" feliratú cédulákat helyez a kormány tagjainak asztalára MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Független

Szabó Tímea, a Párbeszéd színeiben politizáló független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy ez a törvény nem csak a civil szervezetekről szól, hanem mindenkiről, aki ellent mer mondani Orbán Viktor kormányának, aki másként mer gondolkodni, mint Orbán Viktor "nagyságos úr". Ez egy lépés a totális diktatúra felé vezető úton, amire Orbán Viktor hét évvel ezelőtt lépett - vélte. Értékelése szerint a javaslattal listázzák azokat a civil szervezeteket amelyek külföldről kapnak támogatást, megbélyegzik azokat, akik Orbán Viktor szerint veszély jelentenek hatalmára.

Példaként említette a Norvég Alapot, és több példát hozott az általuk támogatott programokra, szervezetekre, közte a Menhely Alapítványt, a Down Egyesületet, a Vakok és Gyengénlátók Békés megyei egyesületét, s hasonlóan járt el a Nyílt Társadalom Intézet esetében, az általuk támogatott szervek közül példaként említette többi között a Születésház Közhasznú Egyesületet, az Igazgyöngy Alapítványt.

Nyilván a vakokat és gyengén látókat ellátó, vagy a terhesgondozást segítő szervezetek egy titkos nemzetközi hálózat magyarországi lerakatai - mondta Szabó Tímea, majd úgy fogalmazott: "maguk nem normálisak, minden jóérzésű ember behány maguktól most már". Szerinte ami itt van, nem országgyűlés, hanem egy komplett elmegyógyintézet.

Szégyelljék magukat mind egy szálig, szégyellje magát Orbán Viktor! - fordult a fideszes képviselőkhöz. Nem Brüsszeltől, hanem maguktól, Orbán Viktortól és Vlagyimir Putyintól kell megvédeni Magyarországot - jelentette ki Szabó Tímea, aki párhuzamot vont a magyar miniszterelnök és az orosz elnök intézkedései között.

Nemzetiségi szószóló

Kissné Köles Erika, szlovén szószóló azt mondta: több szervezetük, alapítványuk részesül olyan mértékű - főként anyaországi - támogatásban, ami elérheti a törvény által rögzített mértéket. Példaként említette, hogy akár egy tornaszoba berendezése is meghaladhatja ezt az összeget. Kiemelte: a 13 őshonos nemzetiség léte az általuk létrehozott és jól működő civil szervezetek munkájának is következménye. A Országgyűlés szakbizottsága a törvény kiegészítését javasolja több nemzetiségi egyesületre vonatkozóan - jelezte.

Szerző
Frissítve: 2017.04.19. 17:51