Putyin civil törvényét másolták le a fideszesek

Publikálás dátuma
2017.04.19. 15:44
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az Együtt szerint néhol szó szerinti egyezések is megfigyelhetőek az orosz jogszabállyal.

Orosz jogszabály-tervezetet nyújtott be az Országgyűlésnek a Fidesz képviselői, Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Kósa Lajos, Vitányi István – állítja az Együtt. Az ellenzéki párt szerint a Fidesz civil törvénye nemcsak az elviekben hasonlít az Oroszországban 2012-ben elfogadtatott, a kormányellenes civileket „külföldi ügynöknek” bélyegző jogszabállyal, ám a fideszes jogszabály-tervezet több helyen szó szerint, egész mondatokat átvett az orosz törvényből.

Az orosz jogszabály ugyan formailag eltér a magyartól, így preambuluma sincs. ( A preambulum a törvény rendelkező része előtt található, a jogszabály általános elveit leszögező rész) Azonban a magyar jogszabály preambulumának a mondatai sorra megtalálhatóak az orosz törvényben – mondja az Együtt, de ugyanígy passzol az orosz törvény kivételeket felsoroló része is.

Az Együtt közleménye hangsúlyozza: nem egyszerűen hasonló passzusok kerültek be a magyar törvénybe, hanem több esetben szó szerinti, az orosz szövegből tükörfordítással átvett mondatok is találhatóak a magyar tervezetben.

Paks2 - Környezetvédők bíróság elé viszik az ügyet

Publikálás dátuma
2017.04.19. 15:25
A most működő erőmű reaktorcsarnoka. FOTÓ: Molnár Ádám
 Bíróságon támadják meg környezetvédő szervezetek Paks2 beruházás környezetvédelmi engedélyét, mert úgy vélik a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyeztetheti - közölte a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub szerdán.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta tart, az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt.

A szervezetek korábban megfellebbezték az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt, a fellebbezést azonban a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában szerdán elutasította. Mivel a környezetvédelmi eljárás korábbi fázisaiban megfogalmazott kritikákra ezúttal sem érkezett érdemi válasz, a két szervezet bírósághoz fordul - írták.

Közleményük szerint a másodfokú hatóság nem rendezett számos alapvető, a hatástanulmányban és a Baranya Megyei Kormányhivatal első fokú határozatában is tisztázatlanul hagyott kérdést. Ezek közül kiemelik, hogy szerintük rendezetlen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa, és nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére az emberi hibára és a szándékos károkozásra - például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre - visszavezethető súlyos balesetek esetén, továbbá nem garantálja semmi, hogy az új erőmű nem melegíti fel a Dunát a határértéket meghaladó módon - írták.

Szerző

Egérürülék, száz féle lejárt élelmiszer Baranyában - Videó!

Publikálás dátuma
2017.04.19. 14:39
Forrás: Nébih
Egérrágta és több éve lejárt élelmiszereket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei április elején egy Baranya megyei bolt ellenőrzése során. Az üzlet működését, a súlyos higiéniai hiányosságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a hivatal ellenőrei, továbbá elrendelték 105, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszertétel megsemmisítését.

A Baranya megyei bolt egy lakóingatlan udvari részén található. Két raktárhelyiség tartozik hozzá, amelyben számos, az üzlethez nem kötődő tárgyat is tároltak, valamint vegyesen raktározták az élelmiszereket és az egyéb árucikkeket, például a háztartási tisztítószereket. A dolgozók egészségügyi könyvei 2015-ben lejártak.

Az üzlet higiéniai állapotával komoly problémák voltak. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy az eladótér, a raktárak és a kézmosó helyiség egyaránt erősen szennyezett, a falakról hullik a vakolat és a festék, valamint penészesek a falak. A koszos polcokon a termékek egy része is poros volt. A kenyereket és péksüteményeket piszkos rekeszekben a földön tárolták.

A bolt minden helyiségében rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat lehetett látni. A szakemberek az ellenőrzéskor egérrágta sertészsírt, háztartási kekszet és kenyeret is találtak. Az üzletben több polcra az élelmiszerek közé is irtószereket helyeztek ki a dolgozók.

Az árukészlettel is bőven akadtak problémák, összesen 105 élelmiszertételt kellett különböző okokból kivonni a forgalomból. Az egérrágta és erősen szennyezett termékek mellett voltak, amelyeknél a nyomon követhetőség nem volt biztosított, ezek közt 6 olyan tétel is akadt, melyről eltávolították a lejárati időt.

A termékek túlnyomó többségénél, összesen 87 tételnél lejárt a fogyaszthatósági-, illetve minőség megőrzési idő. Az ellenőrök találtak többek között 2013-ban lejárt székelykáposzta-, rakott káposzta-, valamint sárgaborsó főzelék konzervet és citromsárga ételszínezéket, de 2014 év végi minőség megőrzési idejű étkezési zselatint és mandarin konzervet is.

A súlyos higiéniai problémák miatt az üzlet működését azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök. Emellett elrendelték 105 tétel, több mint 200 kg, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszer megsemmisítését.

Az eljárás folyamatban van. Az ügyben milliós nagyságú bírság várható.

Az érintett üzlet adatai elérhetők a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató aloldalán.

Szerző