Kövér László találkozása a valósággal

Mondanám, hogy szórakoztat, amikor Kövér László az Országgyűlés tekintélyéről beszél, de ez nem igaz: valójában mindig rám jön tőle a lábrázás. Hiába, túl sok éve záporoznak már a szirénázó honatya megregulázásához hasonló taslik ahhoz, hogy az embert ne frusztrálná a házelnöki szinten gyakorolt szisztematikus jogkorlátozás.

A koreográfia a megszokott: az ellenzéki képviselők megpróbálják azt tenni, amiért a választóik a parlamentbe küldték őket - lásd: kifejezni a nem-Fidesz véleményt -, mire Kövér László a direkt e célra kifejlesztett durcás hód arckifejezéssel méltatlan viselkedésről meg a közbizalom megingatásáról kezd papolni, majd büntetést foganatosít. Gondolom, alkalmazhatna botütéseket vagy kényszerhajnyírást is, de nem, ő mindig a fizetést csapja le. Jelezve mintegy, hogy ezeket a fránya ellenzékieket csak a bírvágy hajtotta a parlamentbe, és ne élősködhessenek a nép kenyerén, ha büdös nekik a NER.

A mind kevesebb jogot biztosító és az ellenzéket súlytalanítani hivatott házszabály ellen tiltakozók akcióit ráadásul nem egyszerűen lebohócozza és megtorolja Kövér László, hanem őszintén meg is sértődik rajtuk. És a történeti itt válik igazán érdekessé.

Mert odáig rendben van, hogy egy közjogi méltóság elkezdi magát kívülről, afféle testet öltött törvényességként látni, és ehhez igazítja a szerepet, sőt a külsőségeket is (pl. megszólíthatatlanság, rezidencia a Parlament egykori szolgálati épületében, stb.). De az már ijesztő, ha hiszi is, amit mond: hogy ennek az Országgyűlésnek van "tekintélye", létezik polgár, aki "szakszerűnek" látja a munkáját, és szirénázással lehet "súlytalanítani".

Könyörgöm, házelnök úr, ne csak a Habony-médiából tessék tájékozódni!

2017.04.19 16:13

Félórás volt a rendkívüli ülés, 38 képviselőt érdekeltek a rászorulók

Publikálás dátuma
2018.08.17 10:07

Fotó: MTI/ Illyés Tibor
Soron kívüli ülést hívtak össze az Országgyűlésben az ellenzéki pártok, hogy az ápolási díj emeléséről, illetve a kilakoltatással szembenéző devizahitelesek ügyében. A Fidesz szokás szerint kihagyta, újdonságként a kormány sem képviseltette magát.

Csak 38-an voltak jelen

A Fidesz frakcióvezetője azt kérte – levélben – hogy szavazatszámláló géppel szavazzanak a napirendi javaslatról, a szokásos kézfelemelés helyett. Mint kiderült, 38 képviselő volt jelen, így az Országgyűlés nem határozatképes. Elfogadott napirendi javaslat hiányában az elnöklő Latorcai János berekesztette az ülést, legközelebb szeptemberben találkoznak a képviselők.

Forintosítás eredeti árfolyamon

Az MSZP az érintetteket érdekeit képviselő Adóskamarával együttműködve azt követeli, hogy a felvételkori árfolyamon forintosítsák a devizahiteleket, addig pedig függesszék fel a végrehajtásokat, mert így lehet kiszabadítani a bajba került családokat az adósrabszolgaságból. A továbbiakban is ezért fogunk küzdeni – mondta Tóth Bertalan.

A Fideszt csak a gazdagok érdeklik

„A Viktor nevű egykori Soros-ösztöndíjas azt is mondta, hogy senkit sem hagyunk az út szélén” – emlékeztetett Tóth Bertalan arra, hogy a kormány szociális biztonságot ígért, de 2010 óta szerinte csak a szegénység nőtt, és a jövedelmi egyenlőtlenségek erősödtek. A költségvetésből ma kevesebbet fordítanak jóléti és szociális kiadásokra, mint 2010-ben. Sőt, 2010 óta se a családi pótlék, se az öregségi nyugdíjminimum, se az ápolási díj egy fillérrel sem emelkedett! Az egyszülős családok fele, ahol félmillió gyereket nevelnek, mélyszegénységben él – mondta – ebből is látszik, hogy a Fideszt csak a gazdagok érdeklik.

Szent István intelmei

Megdöbbentő, hogy a kormány sem hajlandó érdemi választ adni a problémákra, még el sem ment az ülésre– mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Augusztus 20. apropóján Tóth Szent István  intelmeit ajánlotta a kormány figyelmébe: „tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”. A pártelnök-frakcióvezető szerint a Fidesz-kormány pont úgy van a kereszténységgel, mint a szökőkútba dobott kő és a víz: folyamatosan érintkeznek egymással, de a belsejét egyáltalán nem járja át.

Nem érdekli a hatalmat

A két ügy, amit az ellenzék a parlament elé hozott, jellemző a mai Magyarországra – mondta Arató Gergely, a DK képviselője. Szerinte a kormány annyi pénzt szán a családtagjaikat ápolóknak, amennyit Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt keres. A költségvetési bizottságban javasolták ennek megemelését, de a Fidesz nem támogatta. Most ígérgetnek, de tudjuk, mennyit ér ez – mondta Arató, aki szerint a kormányoldalon a devizahitelesek problémáját sem értik, fütyülnek arra a 120 ezer családra, amelyet közvetlenül fenyeget a kilakoltatás, még beszélni sem hajlandók róla. Ez szégyen, ez az ország elárulása! – mondta a képviselő, aki szerint a kormánypártiak csak a saját magánéletüket, otthonukat védik, mások otthonait nem. 

Pótolhatatlan munka

Az elegancia és a tisztelet jele lehetne, ha a kormánytagok és a kormánypárti képviselők megjelentek volna, mert azt jelezné, hogy van szándék a Fidesz-KDNP soraiban, hogy megoldást találjanak a problémákra – mondta Csárdi Antal, az LMP képviselője. Szerinte nagyon sokan vannak olyanok ebben az országban, akik a társadalom számára láthatatlan munkát végeznek, de valójában pótolhatatlan, nagy értékű munka – ez az otthonápolás. Az ellenzéki javaslatok kísérletet tettek volna arra, hogy elinduljon egy folyamat, ami megoldást jelenthet a devizahitelesek vagy az otthon ápolók problémáira. A kilakoltatásokról a képviselő azt mondta: azok nagyrészt jogtalanul zajlanak, szerinte a kormánypárti képviselőknek is ott kellene lenniük az ilyen eseményeken, hogy átérezzék a tragédiát.

Kétmillióan szenvednek

Kétmillió ember retteg a bankoktól, 900 ezer végrehajtás lebeg a fejük felett – idéz adatokat Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki konkrét kilakoltatásokkal és szeretteiket ápoló emberek sorsával szembesítené a képviselőket, már ha bent lennének a Házban. Közben pedig a duplájára nőtt a bankok nyeresége, egyes miniszterek fizetését pedig 5 millió forintra emelték. Ezek lennének a keresztény értékek, amelyeket a kormány véd? Szégyelljék magukat a kormánypárti képviselők, akik most nyaralnak, ahelyett, hogy az embereknek segítenének! – zárta beszédét Szabó. Felszólalására a kormány nem reagált. 

A kormány hallgat

A kormány nem kíván reagálni a jobbikos napirend előtti felszólalásra.

A KDNP és Járai felelőssége

A KDNP alapelveiből idéz Varga-Damm, amely szerint a kereszténydemokraták elutasítják, hogy valaki más kárán gazdagodjon. Ehhez képest egyetlen képviselőjük sem ül most a parlamentben, hogy megvédje a devizahitel-károsultakat. A képviselő a svájcifrank-hitelekkel kapcsolatban felvetette Járai Zsigmond egykori MNB-elnök felelősségét is, akit a Fidesz helyezett pozícióba, és nem tiltotta meg ezt a fajta hitelezést. 

Nagyrészt üres a Ház

Megkezdődött az ülés, de a parlament padsorai nagyrészt üresek. A Jobbik nevében Varga-Damm Andrea kért szót először napirend előtt. A képviselő 2010-es Orbán-beszédből idéz, amely szerint a kormánynak szándéka megakadályozni, hogy a családok utcára kerüljenek, és az államnak is kevesebb terhet jelent, ha időben beavatkoznak. Ehhez képest a kormánypártok következetesen ellenzik az ellenzéki javaslatokat. 
2018.08.17 10:07
Frissítve: 2018.08.17 11:50

Allah Viktorral van

Ahogyan napról-napra kapjuk a török valuta, a líra válságáról szóló híreket, annál ismerősebb a környezet, a török elnök reakcióiban saját magyar vezérünkre és az őt körülvevő bizalmasokra ismerünk. Az elhibázott török gazdaságpolitika nyomán a valaha robusztus törökországi gazdasági növekedés megtört, a megtakarítók mentik ki Törökországból a pénzüket, a vállalatok képtelenek a külföldi devizában felvett adósságaik kamatait – a deviza eltűnése miatt – időben törleszteni. A török líra egyetlen hét leforgása alatt elvesztette valahai vásárlóértékének a felét. 
Ebben a helyzetben minden a modern gazdaságtörténet eseményeit kicsit is ismerő befektető, elemző arra számít, hogy a török központi bank drasztikus kamatemelésbe fog, amivel az országot elhagyni készülő pénzeket visszafordítja, megállítja és jelentős áldozatok árán stabilizálja a helyzetet. A török vezér azonban ahelyett, hogy a megszokott ortodox megoldást választaná, a magyar vezér szövegkönyvéből tart felolvasást: mondván, világméretű spekulációs összeesküvés szövődött Törökország ellen, amit a törökök fel fognak számolni, mert a török gazdaság alapjai erősek és Allah a törökkel van.
A magyar vezér – részben a szerencsének, részben a példátlanul kemény és elsősorban az alacsony jövedelműeket, szegényeket, az oktatást és az egészségügyet sújtó költségvetési politikának köszönhetően – a korábbi húzd meg-ereszd meg időszakot maga mögött tudva, pénzügyi stabilitást élvezhet. Sőt ennek a pénzügyi stabilitásnak az alapjain az ország jogosulttá vált az Európai Uniótól érkező támogatásra, amit a vezér saját híveinek a gazdagodása érdekében használhat fel, és az uniós szappannal felfújhatja a gyors magyar gazdasági növekedés buborékát is. Az állami- köztük az uniós - pénzek felhasználásának és a családi gazdagodásnak a csatornarendszerét legjobb kollégiumi barátja, pártja valahai pénztárosa építette meg, aminek következtében minden uniótól származó pénzt háromszor költenek el. Egyszer szóban (a parasztvakítás érdekében), másodszor a későbbi uniós ellenőrzés megtévesztéséhez minimálisan szükséges fejlesztések vékony pénzen való megvalósítására, harmadszor a család gazdagodásához szükséges, vastagon fogott plajbásszal és az előre kijelölt pályázati győztesekre. 
Ennek a csatornarendszernek a megalkotója, nevezzük nevén: Simicska Lajos azt a sajátos nagyvezíri szerepet töltötte be szultánja, Orbán Viktor mellett, mint (a Szulejmán sorozatból közelebbről megismert) Ibrahim nagyvezír a nagy Szulejmán mellett. Tudjuk, hogy Szulejmán összes nagy hódítását és győzelmét Ibrahim nagyvezír készítette elő, vezette le és szilárdította meg. Amikor Szulejmán selyemzsinórja végzett Ibrahimmal – aki az európai civilizáció kedvelője, az európai hatalmak (így Velence) szövetségese is volt –, Szulejmán már nem jutott egyről a kettőre, fényességes uralkodása megrekedt. 
Nem így a magyar szultán, Orbán Viktor szekere. Amióta felszámolta nagyvezíre: Simicska hatalmát, azóta megszűnt a társuralkodói, a hatalom-megosztói rendszer, hívei csupán időleges szpáhi-birtokokat kapnak, és könyörtelenül elcsapja őket a birtokról, ha nem teljes lelkükkel szolgálják urukat. Kizárólagos és felvilágosulatlan abszolutista hatalma megszilárdításával átveszi az Európát hódoltató nagy Szulejmán szerepét, legalábbis a pénteki rádiószózatokban erről regél új magyar regéket. 
Hazánk polgárai Viktor szultán és vazallusai politikájának megfelelően nagyjából ugyanakkora bruttó hazai terméket termelnek – euróban –, mint amikor átvette az uralkodást. Igaz, a hazai valuta 2010 óta bekövetkezett nagyjából 20 százalékos leértékelődése miatt vagyonuknak és jövedelmük vásárlóértékének csak a 80 százalékát költhetik el, tudhatják magukénak, amikor összehasonlítják magukat (euróban) visegrádi versenytársaikkal. A leértékelődés ellen a külföldre vitt befektetések útján védekezett az, aki ezt megtehette, a szegény magyar nincsteleneknek meg be kellett érniük a migráncsok elleni hergelődéssel. A minap is, aki meghallgatta Viktor szultán rádióregéjét a 2030-ra elérhető magyar versenyképességről, meg a Nyugat, a liberális demokrácia alkonyáról, annak A tanú című filmből ismert gátőr szavait volt érdemes ismételgetnie: „nem szeretnék a liberális Nyugat bőrében lenni!”
A nagy ideál, Erdogan, a török diktátor gazdaságának nehézségei, a szegény törökök irtózatos veszteségei, a török vállalatok vergődése a nyitott magyar gazdaság számára is folyamatos nehézségeket, komoly kockázatot jelent. Törökország nem erős bástya, hanem a gyenge láncszem az autokratikus rezsimek láncolatában. Minthogy a magyar jegybank is hisz – ortodox intézkedések megtétele helyett – a magyar gazdaság fundamentális alapjainak erejében, miközben a magyar valuta gyengülésén csak az állam urai keresnek, abban reménykedhetünk, hogy a török elnök hozzánk is elküldi Allahot, hogy velünk legyen. Ez ebben a keresztény, illiberális katyvaszban, ahol ahány gyerek, annyiféle keresztelő, már nem okozna túlságosan nagy kavarodást.
Netanjahutól a Jehovát, Erdogantól Allahot, Putyintól a Megváltót helyezheti a magyar vezér az oltárára, hogy ezekkel megerősödve induljon Európa meghódítására.
2018.08.17 08:36