Előfizetés

Havazás - Útlezárás Pécs és Orfű között

Teljes útlezárás van érvényben Pécs és Orfű között, miután csütörtök reggel egy autóbusz megcsúszott, majd elakadt a Remeterét közelében - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

A közlemény szerint a jármű a havas csapadéktól meghajlott, út felé belógó ágakat próbálta meg kikerülni. Személyi sérülés nem történt.

A rendőrök a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt teljesen lezárták, kerülni Magyarhertelend vagy Hetvehely felé lehet - írták.

Kakucson mégis ingyen üldögélhetünk a padokon

A Pest megyei település képviselő-testülete március 27-én módosította „a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló” önkormányzati rendeletét – írta meg a hvg.hu.

Ebben többek között az áll, hogy 5-től 150 ezer forint bírsággal sújtható, aki „a község buszmegállóinak padjait, a buszmegállók környezetét, nem azok rendeltetésének megfelelően, a közösségi közlekedést szolgáló autóbuszra történő várakozásra, hanem napközbeni ott-tartózkodásra használja, ideértve, ha 24 óra leforgása alatt összesen, több mint egy óra időtartamban tartózkodik ugyanazon buszmegállóban elhelyezett padokon, vagy azok 5 méteres körzetében.”

A fura jogszabályról megpróbálták megkérdezni a polgármestert, de telefonon nem érték el, e-mailben feltett kérdésekre nem adott választ. Azóta mindez okafogyottá vált, mert szerda este kiderült, visszavonják a rendeletet.

Az önkormányzat jogi bizottságának elnöke állítólag az RTL-től tudta meg, hogy a rendelet ebben a formában törvénysértő és ellentétes az alaptörvénnyel is. Kakucsi-Csernák Zoltán ezután elmondta, hogy ez esetben meg fogják vizsgálni a kérdést. Később bejelentette, visszavonják a rendeletet.

Egyébként végre az is kiderült, miért gondolta a testület, hogy ilyen módon kell szabályozni a padon ülést: azért, hogy „ne italozzanak a faluban”. Ehhez persze nem kell ilyen rendelet, hiszen a szabálysértési törvény eleve tiltja a köztéri alkoholfogyasztást.

Meghátrál a kormány a multitörvény ügyében

Publikálás dátuma
2017.04.20. 11:26
Illusztráció. Fotó: Vajda József
Nem nyújtja be a parlamentnek a kormány a kereskedelmi törvény módosítását, mivel többek között a magyar kereskedőket is hátrányosan érintené a jogszabály megváltoztatása - értesült az Origo. Márpedig ha az Origo így értesült, akkor az olyan, mintha a kormány kiadott volna egy sajtóközleményt – írja a Privátbankár.

A lap szerint a kormány rájött, hogy ha például a multiknak új embereket kellene nagy számban felvenni, akkor azt a kiskereskedőktől csábítanák el.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője nemrég a vasárnapi szabadnappal és bérpótlékkal, a minimális eladói létszámmal és az áruk minőségével kapcsolatos kereskedelempolitikai javaslatokat ismertetett, és azt mondta: a témában még áprilisban várható parlamenti előterjesztés - ez most látszólag kútba esett. Az ötletek között egyébként szerepelt a reklámra fordítható összeg korlátozásának terve is, ami akár az ingyenes reklámújságok végét is jelenthetné.

Kapcsolódó
Durva adó a boltoknak