Amerika megállítaná Orbánt

Publikálás dátuma
2017.04.21. 11:58
John McCain szenátor is az aláírók között van. FOTÓ: Getty Images, Johannes Simon
Veszélyezteti a felsőoktatási intézmények és a tudományos élet szabadságát Magyarországon az Orbán-kormány által kezdeményezett, s a Fidesz-KDNP által megszavazott törvénymódosítás, amely a többi között ellehetetleníti az Amerikában is bejegyzett, s székhellyel rendelkező, ám Magyarországon működő Közép-európai Egyetemet (CEU) - áll abban az Orbán Viktornak küldött levélben, amelyet 11 amerikai szenátor jegyez, s amely előrebocsátja: a legmagasabb szinten foglalkozik a lex CEU ügyével az amerikai döntéshozatal.

Orbán Viktor megelégedhet: magas szinten foglalkozik vele az Egyesült Államok, hiszen az amerikai szenátus külügyi albizottságának tagja, Chris Murphy szenátor vezetésével külön munkacsoport alakult arra, hogy megvizsgálják a CEU-t veszélyeztető jogszabályt. "Figyelembe véve, hogy a magyar parlament legutóbbi jogalkotási tevékenysége már azzal fenyeget, hogy erőszakkal bezárják a CEU-t", még szerdán kétpárti munkacsoportot hoztak létre a szenátorok, akik egyúttal - egy április 19-i keltezésű levélben - fel is szólították a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket azért, hogy az intézmény Budapesten maradhasson. A munkacsoport levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben a szenátorok súlyos aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a lex CEU veszélyezteti az akadémiai szabadságot Magyarországon, továbbá hangsúlyozták azt is, milyen fontos szerepet tölt be a CEU a kulturális és tudományos kapcsolatok elősegítésében és erősítésében Magyarország és az Egyesült Államok között.

"A CEU egyike a legmagasabb rangú európai egyetemeknek, ezáltal pedig lehetőségek tárháza és presztízs a magyar állampolgárok számára is. Ez a jogszabály nemcsak veszélyezteti a tudomány szabadságát, hanem figyelmen kívül hagyja a CEU és a magyar emberek között régóta fennálló, erős kapcsolatot is" - fogalmaztak a szenátorok. "Ahelyett, hogy felsőoktatási intézményeket zárna be, a magyar kormánynak inkább bővíteni kellene a kétoldalú kapcsolatokat, s azon dolgozni, hogy megerősítve ezeket tovább bővítse a tanuláshoz valóhozzáférés lehetőségeit. Végső soron attól tartunk, hogy ez a jogszabály veszélyezteti a tudományos élet és a felsőoktatási intézmények valamennyiének szabadságát Magyarországon. Éppen ezért felszólítjuk arra, hogy keressen olyan megoldást a CEU ügyére, amely biztosítja, hogy az intézmény a helyén maradva továbbra is fontos központjaként működhessen a két ország közötti felsőktatási kapcsolatoknak" - írták a szenátorok Orbánnak.

Chris Murphy Connecticut demokrata szenátora vezeti a munkacsoportot, ő tette közzé a levelet is. Az Orbánnak címzett felszólítást Orrin Hatch, Utah republikánus (legrégebben szolgáló) szenátora , John McCain republikánus arizonai szenátor, Dianne Feinstein demokrata kaliforniai, a közismert Chuck Schumer, New York demokrata szenátora, továbbá Jeanne Shaheen demokrata New Hampshire-i, Jeff Merkley demokrata oregoni, Kirsten Gillibrand demokrata New York-i, Brian Schatz, aki Hawaii demokrata szenátora, Ed Markey demokrata Massachusetts-i, és Cory Booker demokrata New Jersey-i junior szenátor írta alá.

Figyelemre méltó, hogy a levél kétpárti összefogást mutat. A magyar kormánynak immár nehéz lesz azzal visszavágnia, hogy csupán a velük nem szimpatizáló demokraták támadják őket politikai okokból. A szenátorok (összesen százan) alkotják az amerikai törvényhozás felső házát, ezért szavuknak nagy a súlya. 

Szerző
Témák
USA szenátorok CEU

Pihennek és ünnepelnek a rendőrök

Publikálás dátuma
2017.04.21. 10:46
Hagyományőrző rendőrzenekar FOTÓ: Népszava
Hétfőn szünetel az ügyfélfogadás a megyei rendőr-főkapitányságokon, a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken, mivel április 24-e, Szent György napja Magyarországon a rendőrség ünnepe és ez a hivatásos állomány számára munkaszüneti nap. 

Bejelentéseket azonban ezen a napon is felvesznek a rendőrkapitányságokon - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság.

A kormány határozata alapján 1992 óta Szent György napján rendezik meg Magyarországon a rendőrség napját.

Szerző

Havazás - Még vannak elzárt települések

Több települést, illetve településrészt nem lehet megközelíteni közúton a rendkívüli időjárás miatt péntek hajnalban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Azt írták, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta, Hevesben pedig Bagolyirtás, Fallóskút, Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Galyatető, Kékestető és Mátraháza van elzárva.

Sok út járhatatlan a hó és a letört ágak, illetve vízátfolyás miatt. Heves megyében egyebek mellett a 24-es úton, Mátrafüred és Parádsasvár között nem lehet közlekedni, de Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye több alsóbb rendű útjának egy-egy szakaszán is hasonló a helyzet.

Továbbra sincs áram több Heves és Vas megyei településen, azokon a helyeken folyamatos a rendőri jelenlét a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében - olvasható a közleményben.

Szerző