CEU - Már az Alkotmánybíróság előtt van az LMP beadványa

Vissza kell verni a magyar oktatás ellen irányuló fideszes támadást - közölték az LMP politikusai pénteki sajtótájékoztatójukon, amelyet az Alkotmánybíróság épülete előtt tartottak azt megelőzően, hogy benyújtották beadványukat az úgynevezett lex CEU ellen. 

Szél Bernadett társelnök sorsdöntőnek nevezte a beadványt, hiszen a jogszabály ellen jobb- és baloldali, valamint liberális választók egyaránt tiltakoztak, de hazai és külföldi kutatók, valamint jogtudósuk is kifejezték aggályaikat - mondta. A kormány teljesen egyedül maradt, amikor el akart lehetetleníteni egy hazai egyeteme - tette hozzá, bírálva Áder János államfőt, aki szerinte mindezek ellenére "ahelyett, hogy államfő lett volna, sokkal inkább egy pártfeladatot teljesített" a jogszabály aláírásakor.
Kifejtette: tartalmi és formai okok miatt is alkotmányellenesnek ítélik a felsőoktatási törvény módosítását, a többi között azért, mert annak elfogadását nem előzte meg egyeztetés, mert lehetetlen feltételeket támaszt a CEU-val szemben vagy azért, mert egyetlen intézményre szabták.

Ungár Péter országos elnökségi tag a nemzet ügyének nevezte a CEU ügyét, mondván: a jogszabály szól a vidéki egyetemek és főiskolák ellehetetlenítéséről, a gimnáziumok felvételi keretszámainak csökkentéséről, vagyis az oktatás Fidesz általi korlátozásáról.  Hozzátette: mint a CEU egykori hallgatója, úgy látja, az intézmény rengeteget adott Magyarországnak, "mindannyiunk közös érdeke a megmentése".

A tájékoztatón elhangzott: a beadványt szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők támogatták.

Szerző
Témák
LMP AB CEU

Kisütött a nap a Mátrában, de a helyzet csak lassan javul

Publikálás dátuma
2017.04.21. 13:20
Főleg kidőlt fák zárták el az utakat az elmúlt napokban MTI FOTÓ: Komka Péter

Heves megyében a Felső-Mátrában és a Bükk hegység egyes területein az utak járhatatlanná váltak, részben a havazás miatt, de döntően azért, mert a közutakat övező fák tömegesen dőltek az utakra, ezzel ellehetetlenítve a közlekedését. Több százan rekedtek a Felső-Mátra különböző településrészein. A szél és a rájuk fagyott vizes hó miatt kidőlő fák sok helyen a villanyvezetékeket szakítottak le, így nagyszámú fogyasztási helyen szűnt meg az áramszolgáltatás – írta péntek reggel a Heves Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság.

A közútkezelő a hétvégén is folyamatosan végzi a helyenként akár 50-70 cm-t is elérő hóréteg eltakarítását. Pénteken délelőtt még mindig szünetelt az áramszolgáltatás Mátraháza, Kékestető, Galyatető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Fallóskút, Bagolyirtás és Parádsasvár egyes részein, amely negyvenhét fogyasztási helyet érint: a szám azonban a folyamatos változik az újabb és újabb fakidőlések miatt. Az Egererdő Zrt. szakemberei a katasztrófavédelem tűzoltó egységeivel, valamint a Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkénteseivel szerda óta dolgoznak, hogy megtisztítsák és járhatóvá tegyék az utakat: több esetben kellett az erdőben rekedt, életveszélyes helyzetbe került emberek mentését megszervezni.

A rendőrség és a közútkezelő speciális járművekkel pénteken délelőtt tíz órától megkezdte a Mátra szállodáiban rekedt vendégek elszállítását, a hotelek többsége a hétvégén egyelőre nem fogad újabb vendégeket.

Várhatóan hétfőre áll helyre a rend a 380 ágyas állami Mátrai Gyógyintézet áram nélkül maradt mátraházi és kékestetői részlegeiben. Szókovács Péter az intézmény kommunikációért felelős szakembere a Népszavának azt mondta: továbbra is betegfelvételi és látogatási tilalom van érvényben, de a bent fekvők megkapják a szükséges ellátásokat, nem maradnak el a kezelések, s működik az élelmezést biztosító konyha is. A saját, és áramszolgáltatótól kapott aggregátorokkal egyelőre megoldják az elektromos ellátást.

Szerző

Amerika megállítaná Orbánt

Publikálás dátuma
2017.04.21. 11:58
John McCain szenátor is az aláírók között van. FOTÓ: Getty Images, Johannes Simon
Veszélyezteti a felsőoktatási intézmények és a tudományos élet szabadságát Magyarországon az Orbán-kormány által kezdeményezett, s a Fidesz-KDNP által megszavazott törvénymódosítás, amely a többi között ellehetetleníti az Amerikában is bejegyzett, s székhellyel rendelkező, ám Magyarországon működő Közép-európai Egyetemet (CEU) - áll abban az Orbán Viktornak küldött levélben, amelyet 11 amerikai szenátor jegyez, s amely előrebocsátja: a legmagasabb szinten foglalkozik a lex CEU ügyével az amerikai döntéshozatal.

Orbán Viktor megelégedhet: magas szinten foglalkozik vele az Egyesült Államok, hiszen az amerikai szenátus külügyi albizottságának tagja, Chris Murphy szenátor vezetésével külön munkacsoport alakult arra, hogy megvizsgálják a CEU-t veszélyeztető jogszabályt. "Figyelembe véve, hogy a magyar parlament legutóbbi jogalkotási tevékenysége már azzal fenyeget, hogy erőszakkal bezárják a CEU-t", még szerdán kétpárti munkacsoportot hoztak létre a szenátorok, akik egyúttal - egy április 19-i keltezésű levélben - fel is szólították a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket azért, hogy az intézmény Budapesten maradhasson. A munkacsoport levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben a szenátorok súlyos aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a lex CEU veszélyezteti az akadémiai szabadságot Magyarországon, továbbá hangsúlyozták azt is, milyen fontos szerepet tölt be a CEU a kulturális és tudományos kapcsolatok elősegítésében és erősítésében Magyarország és az Egyesült Államok között.

"A CEU egyike a legmagasabb rangú európai egyetemeknek, ezáltal pedig lehetőségek tárháza és presztízs a magyar állampolgárok számára is. Ez a jogszabály nemcsak veszélyezteti a tudomány szabadságát, hanem figyelmen kívül hagyja a CEU és a magyar emberek között régóta fennálló, erős kapcsolatot is" - fogalmaztak a szenátorok. "Ahelyett, hogy felsőoktatási intézményeket zárna be, a magyar kormánynak inkább bővíteni kellene a kétoldalú kapcsolatokat, s azon dolgozni, hogy megerősítve ezeket tovább bővítse a tanuláshoz valóhozzáférés lehetőségeit. Végső soron attól tartunk, hogy ez a jogszabály veszélyezteti a tudományos élet és a felsőoktatási intézmények valamennyiének szabadságát Magyarországon. Éppen ezért felszólítjuk arra, hogy keressen olyan megoldást a CEU ügyére, amely biztosítja, hogy az intézmény a helyén maradva továbbra is fontos központjaként működhessen a két ország közötti felsőktatási kapcsolatoknak" - írták a szenátorok Orbánnak.

Chris Murphy Connecticut demokrata szenátora vezeti a munkacsoportot, ő tette közzé a levelet is. Az Orbánnak címzett felszólítást Orrin Hatch, Utah republikánus (legrégebben szolgáló) szenátora , John McCain republikánus arizonai szenátor, Dianne Feinstein demokrata kaliforniai, a közismert Chuck Schumer, New York demokrata szenátora, továbbá Jeanne Shaheen demokrata New Hampshire-i, Jeff Merkley demokrata oregoni, Kirsten Gillibrand demokrata New York-i, Brian Schatz, aki Hawaii demokrata szenátora, Ed Markey demokrata Massachusetts-i, és Cory Booker demokrata New Jersey-i junior szenátor írta alá.

Figyelemre méltó, hogy a levél kétpárti összefogást mutat. A magyar kormánynak immár nehéz lesz azzal visszavágnia, hogy csupán a velük nem szimpatizáló demokraták támadják őket politikai okokból. A szenátorok (összesen százan) alkotják az amerikai törvényhozás felső házát, ezért szavuknak nagy a súlya. 

Szerző
Témák
USA szenátorok CEU