Előfizetés

Helló Budapest! - Egy évig titkolták, kivel szerződtek a sokmilliós projektre

Publikálás dátuma
2017.04.21. 20:11
Forrás: Hello Budapest!/Facebook
A budapesti olimpiai pályázat visszavonása után két hónappal, a NAIH két felszólítását követően válaszolta meg a Budapest2024 Zrt. az egy évvel ezelőtti adatigénylést - írja az Átlátszó.  Így most derült ki, hogy a Network360 Kft. tavaly áprilisban 184,6 millió forintért szervezte a Budapest olimpiai pályázatát ünneplő fesztivált.

A portál felidézi: a  Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság 2016 januárjában hozta létre a budapesti olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt.-t. A cég 2016. április 14-én tartotta a Helló Budapest 2024! Fesztivált, ahol a Budapest 2024 pályázatot ünnepelték. Az eseményen különböző sportprogramok voltak fővárosszerte, este pedig hatalmas buli zárta a rendezvényt.

Az Átlátszó már másnap, április 15-én közadatigénylésben kérte ki a Budapest 2024 Zrt.-től, hogy mennyibe került a fesztivál.

A válasz május 10-én érkezett, a cég azt közölte, hogy a kért adatokat csak 25 ezer forint költségtérítésért cserében adják ki. A portál ekkor panaszt tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. "Csak" augusztusig kellett várniuk a válaszra: a Budapest 2024 Zrt. köteles költségtérítés felszámolása nélkül kiadni az általunk kért közérdekű adatokat.

Ám a cég nem sokat törődött a verdikttel, teltek-múltak a hónapok, majd amikor október végéig sem érkeztek meg az adatok, az Átlátszó ismét a NAIH-hoz fordult, a hatóság közölte, hogy ismételten felszólítja a céget az adatigénylésünk teljesítésére.

És eljött a nagy nap

Fél évvel később, 2017. április 20-án levél érkezett a szerkesztőséghez, amely “Korábban a „Hello Budapest 2024 Fesztivál” elnevezésű eseménnyel kapcsolatban előterjesztett, közérdekű adatigénylés iránti kérelmére, összhangban a Budapest 2024 Zrt. számára a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal által megküldött, március 13-i keltezésű levél tartalmával” mellékletben megküldte a bő egy évvel ezelőtt kért adatokat.

A táblázatból pedig kiderül, hogy a Helló Budapest 2024! Fesztivál összesen nettó 184,67 millió forintba került. Az esemény szervezését és reklámozását is a Rogán Antal propagandaminiszter Pasa parki szomszédjaként elhíresült Csetényi Csaba egyik cége, a Network360 Kft. végezte.

Helyükre kerültek a kétnyelvű táblák Dunaszerdahelyen

Publikálás dátuma
2017.04.21. 19:58
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Ünnepélyes keretek között tűzték ki a dunaszerdahelyi és komáromi vasútállomásokon a kétnyelvű táblákat. Dunaszerdahelyen 14.30-kor, Komáromban 16.00 órakor zajlott az esemény, amelyen Bugár Béla, a Híd párt elnöke is részt vett. 

Orbán már képtelen titkolni az oroszokat

Publikálás dátuma
2017.04.21. 19:39
Orbán Viktor Putyinnal a 2015-ös közös sajtótájékoztatójukon. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Mind többen azonosítják orosz-bérencként a kormányt – erre jutott az a kutatás, amit a Publicus Intézet készített a Vasárnapi Hírek megrendelésére. 

A vélemény megváltozása nem egy hosszú folyamat következménye: valószínűleg a CEU-ügynek és a mérőkód-botránynak (a Nemzeti Konzultáció Oldalán az orosz Yandex-cég mérőkódja figyelt) köszönhető. Ezt bizonyítja, hogy alig három hónap alatt gyakorlatilag háromszorosára nőtt azoknak a száma, akik úgy gondolják: a kabinet külpolitikája elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja. Ezzel párhuzamosan látványosan csökkent azoknak a tábora, akik azt hiszik, hogy a külügy Magyarországért dolgozik. Illetve hibahatáron belül apadt az a réteg, amelyik januárban még azt mondta: nem tudja (vagy nem válaszol a kérdésre), kinek jó a magyar külpolitika. Az pedig, hogy melyik párt hívei mit gondolnak Moszkváról, a CEU-ügyről, illetve hogy gyengítette-e a kormány szavahihetőségét az egyre látványosabb orosz-függés, a Vasárnapi Hírek holnap megjelenő számából tudható meg.