Előfizetés

"Ne vásárolj a CEU-ban!" - Ezrek tüntettek a viccpárttal (Fotók)

S. H.
Publikálás dátuma
2017.04.22. 12:48
FOTÓK: Népszava
"Illiberal Pride" címmel szervezett békemenetet szombat délután két órára a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP). Az Oktogontól orosz nemzeti színű molinó mögött vonultak a résztvevők a Blaha Lujza téren és az Astorián keresztül az Erzsébet térre, a molinóra magyarul és oroszul azt írták: "Nem leszünk gyarmat!".  A "Békemenet a kormányért és Oroszországért. És minden más ellen" jelszóval meghirdetett jó hangulatú békemenet hivatalosan negyed 5-kor ért véget, ám vasárnap sem maradunk kormányellenes megmozdulás nélkül. A Civil Ellenzéki Kerekasztal egy békés piknikkel demonstrál a demokratikus értékekért délután 2 órától az Erzsébet hídon azzal a jelszóval: "hadd viszkessen Orbán tenyere"! A KÉPRE KATTINTVA TOVÁBBI FOTÓKAT LÁTHAT A BÉKEMENETRŐL! A tüntetés galériáját itt találja!

16:15 - A rendezvénynek hivatalosan vége, a tömeg egy része elindult a Szabadság téri kerékpáros felvonulásra. A tüntetés menetét vezető autóról kommunista mozgalmi dalok, orosz és magyar nyelvű csasztuskák szóltak. Felhangzott egy olyan montázs is, amely az orosz himnuszt a Fidesz 1990-es választási dalával elegyítette. Több alkalommal eljátszották az Internacionálét.  Az Erzsébet téren ezután egy-két ezer ember maradt.

16:10 - Akinek van kedve háborúzni, annak további szép napot kívántak a szervezők, és felszólították őket, hogy induljanak el Brüsszel felé. Ezután a téren felcsendült a Belga száma a politikusokról.

Ungváry Krisztián történész

Ungváry Krisztián történész

16:00 - "Nem kell nyugdíj!", nem kell iskola!", "Nem kell kórház!", "Vesszenek a civilek!", "Kerítést!", "Nem kell pénz!" - skandálta a tömeg már az Erzsébet téren, majd a békemenet nevében Kovács Gergely hivatalosan hadat üzent Brüsszelnek egy sms-ben.

15:40 - A béke neve pax, azaz Paks - mondta a Blaha Lujza téren tartott beszédében Paizs Miklós. A dalszerző hozzátette: oroszok nélkül mit sem ér az élet. Tudósítónk a tömegben kiszúrta Ungváry Krisztián történészt, aki "több hatALMAT Schmidt Máriának!" feliratú táblával vonult a tüntetőkkel.

15: 30 - A Blaha Lujza téren elsőként Tóth Imre, a Kutyapárt zuglói jelöltje zenélt, a Ha én rózsa volnék átiratát adta el. Őt követve Kádár Csaba uszított, hiszen "azért vagyunk itt, mert elegen vagyunk". Elegen vagyunk ahhoz, hogy ne legyen végre szólásszabadság, hogy ne legyen választás! "Elegünk van magunkból! Le velünk!" - skandálta a tömeg.

14:50 - A szervezők szerint már 30 millióan vagyunk, a tömeg vége már Szegeden van, de még érkeznek Lengyelországból. Tudósítónk szerint 3 órára már 4-5 ezresre dagadt a tömeg.

A tömeg nagyságát mutatja, hogy még a kormányszócsöve, az MTI is azt írta a békemenetről, hogy a demonstrálók teljesen megtöltötték az Erzsébet téri parkot. 

14: 40 - A tömeg lassan elindult az Oktogonról a Blaha Lujza tér felé, hogy ott letegyék egy futballstadion "alapfüvét". Közben "Szergej Sprotni" beszélt, aki üvöltve békét, magyar földre magyar migránst, általános oskolai oroszoktatást és tízórai kaviárt követelt. A magasba tartott táblákon olyan jelmondatok szerepeltek, mint "Tiltsuk be a tömegrendezvényeket", "Le a szólásszabadsággal", "Nem akarunk nyugdíjat", "Viktor, haza, család", "Ne engedjük, hogy a Soros pénzelte provokátorok megzavarják a békemenetet".

A hangoztatott jelszavak között szerepelt, hogy "Nem kell több választás!", "Le a sajtóval!",  Nem kell Brüsszel!", "Magyar földre orosz tankot!". Kovács Gergely arra figyelmeztetett, hogy ha valaki még nem adta le az adatait a nemzeti konzultációs kérdőívekhez, akkor náluk leadhatják. 

"Szergej Sprotni" beszél

"Szergej Sprotni" beszél

14:30 - Háromezresre dagadt a tömeg az Oktogonnál, miután Kovács Gergely, a viccpárt elnöke - aki magát egymillió technikatanár a Kétfarkú Kutyapártért Párt alelnökeként mutatta be - megtartotta beszédét. "Azért jöttünk ma ide, mert nem esik az eső" - kezdte, majd a mikrofon elromlott. Mindezt a Kutyapárt elnöke Soros György ármánykodásának tudta be. "Az a szándékuk, hogy visszavegyék az utcát attól a néhány tíz embertől, aki az elmúlt hetekben a "köztereken randalírozott", csak azért, hogy migránsok milliárdjait telepítse Magyarországra - fogalmazott, majd arról beszélt: "Kiállunk Oroszország mellett. Jó az irány, de még mindig nem fizethetünk rubellel" - harsogta, majd több stadiont követelt, valamint Bayer Zsolt verseit a tankönyvekbe, végül a Brüsszel elleni támadás lehetőségét vetette fel, és azt, hogy az Oktogont újra nevezzék át November 7. térré. 

A Kettős Mérce közvetítése:

Utána következett "Bencsik Zsolt" (Bencsik András és Bayer Zsolt szóhasználata belengi a teret...), aki a liberálisokat ostorozta, emberformájú okádéknak nevezve őket. A transzparenseken a következő feliratok olvashatók: "Hungary first, Paks second", "Kisvasutat Moszkváig!", "Még több stadiont!", "4 kerék, 3 gyerek, Paks2!"

14: 18 - Zeng az orosz himnusz az Oktogonon, bulihangulat van. A transzparenseken többek között az olvasható:  "Pesti srácokat vidékre!", "Ne vásárolj a CEU-ban", "Éljen Viktor!", "Le az oktatással", "Elég a provokatív táblákból!", "Szeretlek, Fidesz" (arabul), "Köszönjük az adatokat" - utalva arra, hogy a kormány hivatalos nemzeti konzultációs weboldalán orosz kóddal mérik a kattintásokat.

14:10 - A Népszava tudósítója szerint egy-két ezer ember gyülekezik az Oktogonnál. A Listen to your heart című Roxette dalt mixelték különböző orosz indulókkal, tánccal indul a tömeg. A 24.hu-nak nyilatkozott Kovács Gergely szerint még plusz 70 ezer repülővel érkező embert várnak, csak épp dugóban vannak.

A portál élőben közvetítette a békemenetet:

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt ma délutáni békemenetének beharangozójában azt írják: elegük van már magukból és a hozzájuk hasonló külföldi ügynökökből, akik naponta többször is elárulják a hazát, "a belvárosi drogos liberálkommunistaanarchista csőcselékből", "soros külföldről utaztatott álcivil bajkeverőiből", "mindenkiből, aki nem fideszes!", a szólásszabadságból, a megmaradt ellenzéki médiumokból, abból, hogy "még mindig tartunk választásokat" és hogy "az EU teletömi az országot pénzzel", valamint "ebből az egész demokráciának nevezett hülyeségből".

A felhívás szerint az Oktogonról induló menet ötágú kommunista csillag alakjában vonul majd, hogy ezzel is kifejezzék imádatuk Oroszország iránt, és a tüntetőket ingyenes repülőjáratok szállítják majd mindenhonnan.

A Facebookon szombat reggelig 3600-an jelezték, hogy mennek, és majdnem 10 ezer ember érdeklődik az esemény iránt.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke lapunknak elmondta: reméli, hogy ezután ők kapják a Fidesztől a pénzt és nem a CÖF. A viccpárt elnökével készített interjúnkat ide kattintva olvashatja el!

A holnapi tüntetés részleteiért lapozzon!

CEU - Blöff, hogy Orbán megbízottja tárgyalna Amerikával?

Publikálás dátuma
2017.04.22. 12:10
Spontán tüntetés, miután Áder János aláírta a lex CEU-t FOTÓ: Tóth Gergő
Kiderült, hogy kikkel folytat diplomáciai tárgyalásokat a lex CEU miatt kinevezett miniszterelnöki megbízott, Altusz Kristóf. A külügyminisztérium az Indexnek azt írta, hogy Altusz Thaiföld és Malajzia budapesti nagyköveteivel fog találkozni, az amerikaiak azonban szóba sem kerültek.

A portál emlékeztet, hogy Altusz nevét aznap húzták elő Orbánék, amikor az Egyesült Államok kormánya teljes mellszélességgel a CEU mögé állt. A helyettes államtitkár dolga az lenne, hogy tárgyaljon az USA hatóságaival, csak hogy az amerikaiak elég határozottan jelezték, hogy ilyesmi nem fog történni. A magyar kormány az egyetemmel akarjon tárgyalni, ne velük - üzenték. 

Altusszal kapcsolatban egy hete a Mandinernek arról beszélt Enyed Zsolt, a CEU rektorhelyettese, hogy a tárgyalássorozat csak átverés. "Egy nevet bedobtak, akinek elvileg ez a reszortja, de nem hallottam róla, hogy felvette volna a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal" - mondta Enyed, hozzátéve, hogy szerinte Altusz nem akar az egyetemmel tárgyalni, de igazából az amerikaiakkal sem. 

Tíz nappal Altusz megbízása után az Index azt kérdezte a külügyminisztériumtól, hogy a helyettes államtitkár kikkel tudott már tárgyalni a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosításról, illetve milyen eredményre vezettek ezek az egyeztetések.

Szijjártó tárcája a következő választ adta: "A magyar törvény egyértelműen kimondja, hogy a nemzetközi egyetemeknek milyen feltételeknek kell megfelelniük, a miniszterelnöki megbízott ennek megfelelően tárgyal. Megbízatásának átvételét követően Altusz Kristóf haladéktalanul megkezdte a szükséges egyeztetéseket és kapcsolatban áll a törvénymódosítás által érintett országok diplomáciai képviseleteivel. Ennek eredményeképp már a jövő hét folyamán tárgyalást folytat Malajzia és Thaiföld budapesti nagyköveteivel" - írták a válaszban, amiből kiderül, hogy két hét alatt Altusznak Malajziával és Thaifölddel sikerült felvennie a kapcsolatot, de Amerikával nem.

Kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen?
A Népszava információi szerint az Európai Bizottság biztosi kollégiuma a jövő héten a napirendjére tűzi a lex CEU-t, és komoly esély van rá, hogy az ún. "letter of formal notice", vagyis a hivatalos figyelmeztető levél kiküldésével jelzi: az uniós jog megsértését észleli a jogszabályban, és köztelezettségszegési eljárás megindítására készül. Úgy tudjuk, a testület a „Brüsszelt meg kell állítani” kampányra is keményen fog reagálni. 
A Bizottság környezetéből származó információt lapunk kérdésére megerősítette Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője: szerinte Michael Ignatieff, a CEU rektora EP-beli szerdai fellépése, a frakciók képviselőivel történő találkozása egy olyan gépezetet indít be, amelyet a mozgásba lendítése után nagyon nehéz lesz megállítani.

Borul a Keleti és Nyugati pályaudvari vonatok menetrendje

Publikálás dátuma
2017.04.22. 11:43
Illusztráció: Molnár Ádám/Népszava
Szombattól hétfőig, felújítás miatt jelentősen változik a Keleti, illetve a Nyugati pályaudvarra érkező, vagy onnan induló vonatok menetrendje - közölte a Mávinform szombaton.

Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső között az egyik vágányban több száz méter hosszan, illetve a Keletiben több váltónál ágyazatot cserélnek. Ezzel párhuzamosan vágánykarbantartásra, váltócserékre, illetve peronfelújításra is sor kerül.

Emiatt szombaton és vasárnap a szombathelyi, a soproni és a pécsi InterCity vonatok a Keleti helyett a Déli pályaudvarról indulnak és oda érkeznek. A Budapest-Békéscsaba, illetve a Lőkösháza-Kürtös határállomáson át közlekedő InterCity és gyorsvonatok a Keleti helyett a Nyugati pályaudvarról közlekednek.

Szombattól hétfőig az EuroCity vonatok a Nyugati pályaudvarról érhetőek el, szombaton és vasárnap a Hortobágy és az Avala EuroCity, illetve a Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti érintése nélkül közlekedik, a vonatokra Kelenföldön lehet fel- és leszállni. 

Az S50-es jelzésű monori vonatok a Nyugati pályaudvar helyett csak Kőbánya-Kispestig járnak hétfőig, ezért a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony közötti egyes sebesvonatok a Nyugati és Kőbánya-Kispest között felár nélkül vehetők igénybe. Szintén csak Kőbánya-Kispestig járnak az S51-es jelzésű szerelvények a lajosmizsei vonalon.

Szombaton a hatvani, sülysápi és nagykátai elővárosi vonatok sem közlekednek, emiatt az egri vonatok Budapest és Hatvan között, a szolnoki reggeli gyorsított személyvonatok pedig a teljes vonalon minden állomáson megállnak.

Vasárnap az egri vonalon a szombatiéval megegyező menetrend lesz érvényben délután 4 óráig, majd az egri, sátoraljaújhelyi, miskolci és nyíregyházi gyorsvonatoknak a Keleti helyett Kelenföld lesz az indító- és a végállomása.

Hétfőn egyes reggeli, illetve esti hatvani, gödöllői, sülysápi és szolnoki személyvonatok a Keleti helyett Kőbánya-első állomásra futnak be és onnan is indulnak. A Keleti-Kőbánya-felső viszonylatban a szolnoki zónázó, az egri és sátoraljaújhelyi, míg a Keleti-Rákos viszonylatban a békéscsabai és lőkösházi vonatokat lehet igénybe venni felár megfizetése nélkül.