Félbeszakították a Nyugati téri CEU-ellenes tüntetést (videó)

Publikálás dátuma
2017.04.22 21:25

Fotó: /
"Elég volt! Stop Soros Army" - ez a felirat fogadta szombat kora este Budapesten, a Nyugati téren azokat, akik a CEU és Soros György elleni megmozdulásra érkeztek. A néhány CEU-ellenes tüntető mellett tucatnyi ellen-ellentüntető ligetvédő is megjelent a helyszínen, akik a Kétfarkú Kutyapárt rendezvényén is részt vettek. Egyikük félbe is szakította a főszervező beszédét, amikor biciklivel begurult a színpad elé.

Noha a - "CEU-s vircsaft elleni demonstráció!" néven meghirdetett - tüntetést a szervezők szerint támogatta a Betyársereg, A Magyar Nemzeti Gárda, A Szkíta Motorosok, az Identitás Generáció, és a Munka Becsületéért Alapítvány is, meglehetősen​ kevesen jöttek el. Úgy 50-100, jobbára fekete ruhát viselő fiatalember jelent meg.

A demonstráción - uniós és magyar zászlóval - felbukkant több ismert baloldali aktivista is. Őket rendőrkordon választotta el a szélsőjobboldali tüntetőktől.

A tüntetők Koncz Zsuzsa Ég és föld között című számával hangoltak a CEU-ellenes tüntetésre, majd elénekelték a magyar himnuszt. Ezután elkezdték a beszédeket is, ezzel egy időben elkezdett esni az eső is.

A főszervező beszédét - aki arról szónokolt, hogy Soros György a magyarok ellensége - félbeszakította egy ellen-ellentüntető. A férfi bekiabált, biciklivel begurult a színpad elé, és azt hangoztatta, hogy nem ért egyet ezzel a tüntetéssel.

Kilenc óra előtt a CEU-t és a Sorost bíráló beszédek még tartottak, de egyre kevesebb volt a tüntető: bő egy órával a kezdés után már csak 30-40-en hallgatták a szónokot.

Az atv.hu élőben közvetítette háromnegyed 9-ig a Soros és CEU-ellenes tüntetést:

Tián Pál, az Értünk Értetek Keresztény Mozgalom szóvivője a "nemzetellenes megmozduláscunami" ellen tiltakozva arról beszélt, hogy az egyetem melletti tüntetéseken "Budapest lakosságának öt százaléka hőbörög", ráadásul a résztvevők zöme külföldi. Hangsúlyozta, megmozdulásukkal nem Orbán Viktort támogatják, kormányváltást szeretnének, de jobbról, "békében és boldogan akarunk élni Magyarországon, magyarként", és "nem akarjuk a liberális anarchiát". 

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Bertha Szilvia, a mozgalom elnöke szerint a CEU-nál sokkal nagyobb problémák vannak az országban, így az emberek 99 százalékát nem érdekli ez a kérdés, hiszen milliók küzdenek a túlélésért.

Poszpischek Tamás, a labdarúgó szurkolói csoportok szervezetének képviselője azt hangsúlyozta, nem szeretnék, ha túl sokáig, például a jövő évi választásokig tartana ez "a liberális Woodstock", már csak azért sem, mert a CEU nem országos ügy.

 MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Szerző
2017.04.22 21:25
Frissítve: 2017.04.22 23:55

"Okos" kormány-multi-kézfogás

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:08

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Teljes immáron az összhang az Orbán-kabinet és az Elmű-ÉMÁSZ között – derült ki a Fidesz által korábban oly sokat támadott, német hátterű áramcsoport öt fővárosi „okososzlopának” keddi átadása során. 
Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, illetve Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ elnöke egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés illeszkedik a kormányzat innovációs, környezetvédelmi és vállalkozásfejlesztési elképzeléseihez. A ferencvárosi Lechner Ödön fasorra telepített oszlopok a közvilágítás mellett alkalmasak többek között e-autók – egyelőre ingyenes – gyorstöltésére, tér- és forgalomfigyelésre, időjárás-, levegőminőség- és napsugárzásmérésre, sugároznak wifit, van rajtuk vészjelzőgomb és egy, akár hirdetések elhelyezésére alkalmas ledtábla is. Az oszlop a fővárosi hátterű BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tulajdona, a beruházó az Elmű-ÉMÁSZ, a szállító a magyar Hofeka, közreműködött a Netvisor és a Vodafone. Az öt oszlop ára körülbelül ötvenmillió forint, a megtérülési lehetőségeket még vizsgálják – tudtuk meg Jászay Tamás vállalatfejlesztési igazgatótól. A sok dicséretbe rejtve Kaderják Péter bejelentette: az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) belül létrehozzák az Energetikai Innovációs Tanácsot, ahhoz kapcsolódó pedig innovációs alprogramokat alkotnak, többek között az áramtárolás, a napenergia-, biomassza- és földhő-erőforrások hasznosítása, az energetikai ügyintézés informatikája, illetve a fogyasztók „piaci részvétele” ösztönzése témakörében. Az okososzlopok telepítése a BDK 7 ezer fővárosi lámpa ledesítését célzó programjának része – jelentette be Papp Zoltán, a BDK ügyvezetője. Az elektromos autók töltésének jövőbeni költségére vonatkozó kérdés kapcsán Marie-Theres Thiell megjegyezte: várják az erre vonatkozó törvényt, amit az ITM az ősz végére ígért. Addig töltőállomásaikon várhatóan továbbra is ingyenes lesz a töltést, amire egy fajta befektetésként tekintenek. Kaderják Péter szintén nem tartotta fenntarthatónak az elektromos töltéssel kapcsolatos jelenlegi, tisztázatlan helyzetet, amin a maguk részéről a szabályozás eszközeivel igyekeznek változtatni. Céljuk az átlátható, kiszámítható, a befektetők számára kiszámítható jogi környezet kialakítása – fogalmazott. (E megjegyzéseket akár megszokottnak is nevezhetnénk, ha nem mutatnának hangsúlyaikban éles ellentétet a Fidesz korábbi rezsikampányaival.) Az Elmű-ÉMÁSZ országszerte immáron közel száz, nyilvános ,illetve bárki által megközelíthető elektromosautó-töltőt üzemeltet – közölte kérdésünkre Jászay Tamástól.
2018.08.21 21:08
Frissítve: 2018.08.21 21:10

323,22 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:38

Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,22 forintra csökkent este hét órára a reggel nyolc óra előtt jegyzett 323,88 forintról.
Az euró kedden 322,83 és 323,98 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 283,98 forintról 283,50 forintra, a dolláré pedig 280,78 forintról 279,40 forintra csökkent.
Szerző
2018.08.21 19:38