Jövőre már nem lesz jégkár Magyarországon?

Publikálás dátuma
2017.04.23. 10:13
Illusztráció: Thinkstock
Tavaly 50 ezer hektáron keletkezett jégkár, ez az összes mezőgazdasági kár 20 százalékát jelenti - közölte a teol.hu. 2018. május elsejére elkészül az országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer, amelynek működtetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lesz. 

A beruházás során 984 új talajgenerátort – közöttük 200 automatikus működésűt – helyeznek majd el négy régióban. A tervek szerint Kelet-Magyarországon 275, Közép-Magyarországon 333, Észak-Dunántúlon 182, míg Dél-Dunántúlon 194 talajgenerátort állítanak működésbe. A meteorológiai szolgálat a várható jégeső előtt 2-3 órával korábban riasztást ad a rendszer beindításához.

Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

A beruházás költsége 1,8 milliárd forint lesz, ezt a Vidékfejlesztési Programból finanszírozzák. A jégeső-elhárítási rendszer mintegy 1,5 milliárd forintos éves működési költségét a Kárenyhítési Alapból állják, így a gazdáknak ez nem jelent többletköltséget.

Szerző

Újabb hidegfront jön - Elmoshatja az eső a tüntetést

Publikálás dátuma
2017.04.23. 10:05
Illusztráció: Thinkstock
Vasárnap a reggeli órákra északon már szakadozottabb lesz a felhőzet, kisebb eső még néhol délnyugaton és keleten fordulhat elő. Napközben a hosszabb napos időszakok mellett, a megnövekvő gomolyokból elszórtan számíthatunk záporokra, északkeleten zivatar is kialakulhat. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél. Hajnalban helyenként északkeleten gyengén fagyhat, délután 9-15 fok várható. Hidegfronti hatás várható a Rendszerváltó batyubál, azaz a vasárnapi békés tüntetés idejére az Időkép előrejelzése szerint, ahol a demonstrálók három órán át foglalják majd el a Szabadság hidat.

Hétfőn kezdetben több, délután kevesebb napsütésre van kilátás, jelentéktelen eső északkeleten alakulhat ki. A légmozgás többfelé élénk marad. Hajnalban helyenként kevéssel fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, délután 11-17 fok várható, délnyugaton lesz melegebb. 

A felerősödő déli, délnyugati szél meleg levegőt szállít térségünkbe, kedden nagy területen mérhetünk 20 fok körüli maximumokat, és a hajnali fagyok is megszűnnek. Kisebb eső, zápor a Tiszától nyugatra alakulhat ki.

Szerdán továbbra is élénk, erős marad a délnyugati szél, csapadék csak elvétve alakul ki. Délután egyre többfelé mérhetünk 20 fok feletti maximumokat. Csütörtökön hidegfront érkezik esővel, záporokkal, amely jelentős hőmérsékleti kontrasztot eredményezhet északnyugat és délkelet között.

Szerző

Biciklisek foglalták el Budapestet - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.04.22. 22:09

Szombat délután tartották meg a Critical Mass folytatásaként létrehozott I Bike Budapest nevű rendezvényt. A kerékpáros felvonulás célja, hogy a biciklis közlekedést népszerűsítse, illetve felhívja a figyelmet a kerékpáros fejlesztések fontosságára.

A felvonulás a Szabadság térről indult, a kis utcákon át a pesti alsó rakparton, a Közraktár utcán, a Petőfi hídon, az Irinyi József utcán és a Karinthy Frigyes úton keresztül elérte a Móricz Zsigmond körteret. 

Innen a Bartók Béla úton, a Szent Gellért rakparton, az Attila úton, a Váralagúton és a Lánchídon át a Széchenyi István térre érkeztek, majd a József Attila utca-Andrássy út-Hősök tere érintésével a Városligetben végződött a felvonulás.

A Magyar Kerékpárosklub azért erre az útvonalra szervezte meg a felvonulását, mert szerintük a város ezen pontjain lenne kellene a kerékpár közlekedést fejleszteni, illetve ezeken a szakaszokon a már létező kerékpár utaknak a rendbetétele is szükséges lenne. 

Szerző