Előfizetés

Látszategyeztetés a rabszolgatörvényről

Soron kívüli ülésre hívta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának résztvevőit holnap délutánra a kabinet, hogy egyeztessenek a Munka törvénykönyve módosításáról, amely alapján a munkaidőkeret elszámolása csak 3 év után lenne a cégek kötelessége. 

Addig szabadon kényszeríthetnék többletmunkára a dolgozóikat akár szabadnapok kiadása nélkül, de a pluszmunkáért járó szabadságot vagy pénzt nem kellene velük elszámolni. A szakszervezetek elemi felháborodása miatt arra hajlandó volt a kormány, hogy meghallgassa a kifogásokat, de a várhatóan nem akar lemondani a munkavállalókat sokak szerint rabszolgasorsba taszító ötletről.

Meztelenül ugrott egy "művész" a világhírű római kútba

Közszeméremsértés miatt 450 euró (140 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték Rómában Adrián Pino Olivera katalán "performanszművészt", aki pucéran, orgonacsokorral a kezében beugrott a római Trevi-kútba - írta hétfőn a La Repubblica római kiadása.

 A 19 éves Oliviera, aki arról lett ismert, hogy műemlékek és műalkotások társaságában fotóztatja magát, döbbent turisták ezreinek szeme láttára péntek délután tűző napon vetkőzött pucérra, majd a kútba ugrott. A Facebookra posztolt fotókon egyik kezével eltakarta magát, a másikban orgonacsokrot tartott.

Az "előadásnak" a rendőrség vetett véget, bejelentésre érkeztek a helyszínre, hogy Oliverát kirángassák a híres barokk műalkotás medencéjének vizéből. "A meztelen test poétikai és politikai erejéről van itt szó" - magyarázta a férfi a hatóságnak, amely közszeméremsértés miatt tett ellene feljelentést.

Olivera közölte, nem fogja kifizetni a bírságot. "Keressenek fel Barcelonában, ha a pénzhez akarnak jutni" - mondta a performer. Három évvel ezelőtt a firenzei Uffizi képtárban vetkőzött meztelenre a katalán férfi Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye előtt és a szépség ókori istennőjének pózában fotóztatta magát. Ezután letérdelt, rózsaszirmokat hintett maga köré és többször is azt kiáltotta, hogy freedom (szabadság).

Tavaly márciusban a párizsi Louvre-ban pózolt a múzeum egyik legértékesebb kincse, a Szamothrakéi Niké ókori márványszobra előtt az exhibicionista férfi. Róma városa a 17. században épült Trevi-kút védelmének szigorítását tervezi az eset után, amelynek előzménye, hogy tíz nappal korábban egy olasz férfi vetette magát hirtelen a medencébe és úszni is megpróbált benne. A rendőrök kihúzták, a legközelebbi rendőrőrsre vitték, ahol többek között a karhatalomnak való ellenállás miatt jelentették fel.

Kiderült, mi okozta a hegymászó csodagyerekek halálát

Fejsérülések okozták a Retyezát-hegységben szombaton lavina által elsodort hegymászó "csodagyerekek" halálát - közölte a Mediafax hírügynökség a dévai törvényszéki orvosi intézet illetékesére hivatkozva. 

A román sajtó hétfőn újabb részleteket közölt a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik halálát okozó balesetről. Korábban mindketten korosztályuk számos hegymászó rekordját állították fel. A Hunyad megyei hegyimentő szolgálat illetékese a Digi 24 hírtelevíziónak valószínűsítette, hogy a gyermekek életben maradtak volna, ha sisakot viselnek. A román ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított vizsgálatot, melynek egyelőre nincsenek gyanúsítottjai. 

A Retyezát-hegységben szombaton bekövetkezett lavina öt Brassó megyei hegymászót sodort el, két gyermek halálát és három felnőtt sebesülését okozta. Mindkét gyermek apja is tagja volt az elsodort csoportnak, és mindketten megsebesültek. A baleset bekövetkeztekor egy hegyi idegenvezető-iskola népesebb csoportja és a héttagú Brassó megyei csoport tartózkodott a hegyen, mindkét csoport figyelmen kívül hagyta a fokozott lavinaveszélyt, amelyre korábban a hegyimentők figyelmeztettek, és a 2509 méteres Peleaga-csúcs felé tartott. 

A hegyi idegenvezető-iskola vezetője, Catalin Berenghi a Mediafax hírügynökségnek elmondta: kétszer is kérte a héttagú csoportot, hogy a hegygerincen haladó útvonalat kövessék, mert a gerinc alatt haladó nyári útvonalon fokozott a lavinaveszély. A brassói hegymászók ennek ellenére ezt az utóbbi utat választották. A lavina bekövetkezte után az idegenvezető-iskola vezetői riasztották a hatóságokat, és a baleset túlélőit is ők részesítették elsősegélyben. Catalin Berenghi megjegyezte: rendkívül nehéz volt a halott gyermekek szüleit meggyőzni, hogy hagyják ott a holttesteket, de ők maguk is megsebesültek, és csak így kerülhettek biztonságba. A holttesteket csak vasárnap hozták le a hegyimentők, és a hegyi csendőrök. 

A lavina áldozatai a Brassó megyei Barcarozsnyón bejegyzett Montan Altitudine hegymászó klub és a román alpinista szövetség igazolt sportolói voltak. A klubot Dor Geta Popescu apja vezeti. Az Agerpres hírügynökség szerint Dor Geta Popescu nővérét 2010-ben a Fogarasi Havasokban sodorta el egy lavina, de a lány túlélte a balesetet. 

Dor Geta Popescu 12 évesen, két éve jutott fel a 6962 méter magas argentínai Aconcaguára, illetve Észak-Amerika legmagasabb csúcsára, a 6168 méteres, alaszkai Denalira is. Ugyanabban az évben a világ legmagasabb aktív vulkánját, a 6893 méter magas Ojos de Saladot is megmászta. Gulácsi Erik tavaly hódította meg Európa legmagasabb csúcsát, az 5642 méteres Elbruszt, és idén januárban a legfiatalabb európaiként mászta meg Amerika legmagasabb csúcsát, az Aconcaguát.