Iványiék egymilliárdos kártérítése - "Ez nem bánatpénz"

Publikálás dátuma
2017.04.25. 12:59
Iványi Gábor lelkész - Népszava fotó
Hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést és 2250 euró perköltséget ítélt meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt. 

A jogszabály miatt annak idején kilenc Magyarországon bejegyzett kisegyház is keresetet indított. A strasbourgi törvényszék már 2014-ben megállapította: a szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. cikkelyét (amely a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság kérdéskörét szabályozza), valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságával foglalkozó 11. cikkelyben foglaltakat, de a kártérítés mértékéről eddig Iványi kisegyházának ügyében még nem született döntés.

A MET vezetője lapunknak azt mondta: "A kartérítés nem jelenti azt, hogy jóvátételt kaptunk, hanem hogy kifizetik elmaradt járandóságunk egy részét. De még ez sem biztos, ráadásul új eljárást kell indítanunk ha továbbra sem kapjuk vissza egyházi státuszunk, amit három éve meg kellene tennie a magyar államnak."

Iványi szerint ma is a "senki földjén" vannak, miközben továbbra is ellátják az államtól átvállalt feladatokat. Tőlük, a 3500 sanyarú sorsú gyerekünktől, a dolgozóinktól, s nem tőlünk lopták el azt a pénzt, nem istentiszteletek tartására kell. Ez nem bánatpénz - mondta Iványi, aki szerint az összegből legfeljebb az elmúlt években felgyűlt tartozásaik egy részét tudják kiegyenlíteni.

Szerző
Frissítve: 2017.04.25. 22:34

Áder János a Trefortban - Néma és zűrzavaros közvetítés

Publikálás dátuma
2017.04.25. 12:18
Népszava fotó
Áder János köztársasági elnök ma az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolába látogatott, ahol „rendhagyó tanórát” tartott környezetvédelmi témában, a Fenntarthatóság és Környezettudatosság Hét alkalmából.

A látogatás előtt néhány nappal a Trefort tanárainak egy része kiadott egy közleményt, amelyben leszögezték, hogy nem értenek egyet a lex CEU szellemiségével és tartalmával, és hogy kiállnak a tanítás és tanulás szabadsága mellett, ezen kívül az iskola diákjai is petíciót indítottak, hogy tiltakozzanak az államfő látogatása ellen, a volt diákok pedig egy online petícióban álltak ki a tanárok nyilatkozata mellett, ezt kedd reggelig több mint 280-an írták alá.

A rövidke kis Trefort utcát már hétfő este kidekorálta valaki, és mind a járdára, mind az úttestre felírták a CEU melletti tüntetések egyik szlogenét, az Áderre utaló "Bajszos sz@r" kifejezést. Az államfő 10 óra helyett negyedórás késéssel kezdte meg előadását, melyet a közönség a gimnázium Youtube csatornáján élőben követhetett. Csakhogy állítólag az esemény nem sajtónyilvános volta miatt csak a kép volt látható, hangot nem adtak hozzá.

Valamivel fél 11 után röpke pár percre megjött a hang, majd alig tudtunk örülni a páratlan lehetőségnek - hallani Áder előadását - megállt a felvétel közvetítése, online-ből (élő) offline-ra váltott. Ezt követően ismét megindult a közvetítés (öröm) ám újfent némára váltva, (bánat) pont akkor, amikor épp egy szegény, rohamosan fogyatkozó jégdarabon kucorgó jegesmedvéről beszélt a Földünk sorsáért mélyen aggódó államfőnk, akinek ugyan egy szava sincs például a Liget zöldfelületeit veszélyeztető gigaberuházásokról, vagy épp az alternatív energiák háttérbe szorításról, hogy Paks 2-őt már ne is említsük. 

Szerző

Még mindig dolgoznak a hulladéklerakóban keletkezett tűz oltásán

Még mindig folynak az oltási munkálatok Zalabérben, ahol hétfő este kigyulladt a hulladéklerakó-telepen háromezer négyezetméteres területen felhalmozott szemét - közölte honlapján kedden reggel a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A zalaegerszegi, a keszthelyi, a sárvári, a zalaszentgróti és a zalaszentiváni tűzoltók egész éjszaka dolgoztak a lángok elfojtásán. A helyszínen közel 40 tűzoltó tíz vízsugárral oltotta a tüzet, majd a legintenzívebben égő területet oltóhabbal terítették be. 

A katasztrófavédelem munkatársait munkagépek is segítik, ezek bontják a hétméteres magasságúra összehordott hulladékot, amit ezután homokkal és földdel fednek be. A katasztrófavédelmi mobil labor a hajnali órákig folyamatos méréseket végzett a helyszínen és a környező településeken, de a műszerek emberre veszélyes anyagot sehol nem mutattak ki a levegőben.

Szerző