Visszakúszna a Néppárthoz a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.04.25 22:35
Az Európai Parlament korábbi ülése Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Fotó: /
A magyar kormánypártok szokatlan kompromisszumkészségéről árulkodik az a levél, amelyet a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációja küldött kedden, egy nappal a képviselőtestület Magyarországról szóló plenáris vitája előtt a néppárti EP-képviselőknek. A Népszava birtokába jutott dokumentum kiemelten hangsúlyozza a Fidesz és személyesen Orbán Viktor európai elkötelezettségét. A hosszú e-mail szerzői a Klubrádiót az “élénk, versenyképes magyarországi média” részének nevezik, és közösséget vállalnak a balliberális francia elnökjelölt, Emmanuel Macron javaslataival is.

Levelükben a Fidesz EP-képviselői a politikai innováció élharcosainak nevezik pártjukat és Orbán Viktor miniszterelnököt. Hazai népszerűségüket azzal indokolják, hogy miközben új ösvényeken jártak és merész újításokat tettek, folyamatosan konzultáltak a lakossággal, nem csak a négyévenként esedékes parlamenti választások alkalmával. A több oldalas e-mailben a képviselők hosszan sorolják a Fidesz-kormány 2010 óta elért a vívmányait, az eredmények között említve a kedvező gazdasági adatokat, az új alaptörvény elfogadását és az Európai Unió külső, schengeni határainak a védelmét. “Merész és gyakran szokatlan megoldásaink miatt mi, és különösen Orbán Viktor miniszterelnök, folyamatos támadások alatt álltunk” - írják.

Ezután meghökkentő beismerés következik: “Nem vagyunk tökéletesek, nem minden kísérletünk járt sikerrel, de rugalmasak vagyunk és készen állunk arra, hogy tartalmas párbeszédet kezdjünk országunk és Európa jövőjéről. Ezért döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy holnap csatlakozik hozzánk, hogy megvitassuk a számunkra fontos kérdéseket. Mindig úgy véltük, hogy a konfliktusok kezelésének sokkal jobb módszere a tárgyalás, mint az egyoldalú nyilatkozattétel, a kettős mérce alkalmazása, az alaptalan híresztelések terjesztése vagy az ellenzéki bírálatok kritikátlan elfogadása”.

“Szeretnénk megerősíteni, hogy pártunk és miniszterelnökünk elkötelezett európai” - folytatódik a levél.  “A javítás szándékával bíráljuk az európai intézmények egyes intézkedéseit. Azért tesszük, hogy túléljük a csapásokat. Nagyon messze állunk azoknak a táborától, akik Európa elpusztításán dolgoznak. Úgy véljük, hogy az uniónak lényegesen át kell alakulnia, hogy megfeleljen az előtte álló kihívásoknak. A Római Nyilatkozat szellemében kívánunk részt venni az élénk vitában és Európa újragondolásában, ahogyan azt Macron elnökjelölt javasolja az unió egyik jelentős alapító államának képviseletében”.

A fideszes EP-képviselők egyúttal nyugtatják frakciótársaikat: Magyarország és kormánya az utóbbi időben mindig tiszteletben tartotta a közösségi szabályokat. A vitákat kölcsönös megelégedésre és az Európai Bizottság jóváhagyásával oldották meg. “A klub tagjai vagyunk, elfogadtuk a tagsággal járó kedvezményeket és terheket” - állították, hozzátéve, hogy ha a szükség úgy hozta, megváltoztatták a már elfogadott törvényeket, visszaállították a közösségi jognak nem megfelelő rendelkezéseket.

A levélben a képviselők védelmükbe veszik a nemzeti konzultációt, a civilekről szóló jogszabálytervezetet és a CEU törvényt is. A kérdőív és a kampány hangvételét érő bírálatokra reagálva megjegyzik: egy “élénk és sokszínű politikai vitában” óhatatlanul egyenes beszédet kell használni. Szerintük Magyarországon az ellenzék is ezt alkalmazza.

A magyarok a leginkább EU-pártiak az Unióban - írják. Ez szerintük nagyrészt az Európai Unióról indított nyílt és őszinte nemzeti konzultációk következménye. A CEU-val kapcsolatban azt állítják: senki sem akarja bezárni az egyetemet, a szabályokkal egyenlő versenyhelyzetet szeretnének teremteni a felsőoktatásban.  “Emlékeztetnénk arra, amikor a magyar ellenzék és az európai sajtó kórusban szajkózta Neelie Kroes-szal (az akkori illetékes biztossal - a szerk.) egyetemben, hogy bezárták “az ellenzék utolsó megmaradt hangját”, a Klubrádiót. “A rádió szerintük valójában sohasem állt le, az ma is az “élénk és versenyképes média része Magyarországon” - szögezték le furcsa büszkeséggel.

Levelük végén a Fidesz EP-képviselői megismétlik: “Követünk el hibákat, nem vagyunk tökéletesek és készen állunk a kijavításukra. Ezért további nyílt és egyenes tárgyalásokra van szükség”.

 

Szerző
2017.04.25 22:35

Rengeteg kilakoltatás volt a moratórium felfüggesztése óta

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:14

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Völner Pál szerint 1355 eljárásra került sor a második negyedévben. Azt nem tudta megmondani, hogy ezek hány kiskorút érintettek.
Oláh Lajos írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek – a DK-s politikus arra volt kíváncsi, hogy hány kilakoltatásra került sor az elmúlt három hónapban. Választ Völner Pál államtitkártól kapott, és a dokumentumból kiderült: 2018. év II. negyedévében összesen 1355 eljárásra került sor ingatlanok kilakoltatása, illetve birtokbaadása kapcsán. Mint írta, az eljárások  – 61,25 százalékát a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások, – 22,88 százalékát pedig a lakásügyben hozott határozat végrehajtása tette ki. Hozzátette, hogy lakásügyben hozott határozat végrehajtására 310 esetben, bírósági végrehajtáson kívül történő értékesítést követő kilakoltatásra 4 esetben és önkényesen elfoglalt lakás kiürítésére 81 esetben került sor. A Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt kilakoltatásra 130 esetben volt példa, míg a kielégítési végrehajtási eljárás során a lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadások száma 830 volt. Völner kitért arra is, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a kilakoltatásokra 2017. november 15-től 2018. április 30-ig nem kerülhetett sor, így a gyakorlatban a 2017. negyedik negyedévében, valamint a 2018. első negyedévében és a második negyedév egyharmadában értékesített ingatlanokat adták most birtokba. Mit írta, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nem rendelkezik adatokkal azzal kapcsolatban, hogy a kilakoltatások során hány kiskorú érintett. Azonban ha kiskorú személy érintettsége merül fel, minden esetben szükséges az illetékes gyámhatóság bevonása az eljárásba.
2018.08.17 20:14
Frissítve: 2018.08.17 20:22

Titkos információ, mennyiért vett a Honvédség két Airbust

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:45

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A kormány nem árulják el a vételárat, mert az minősített adatnak számít. Demeter Márta LMP-s képviselő szerint ez botrány, és pert indít az információért.
Pert indít Demeter Márta, miután a Honvédelmi Minisztérium közérdekű adatigénylésre se árulta el, mennyiért vette a két Airbus A319-est, amelyeket katonai szállítógépnek neveznek, de egyebek mellett az egyikkel fuvarozták Orbán Viktor miniszterelnököt Izraelbe.  „Nagyon kínos ügy lehet ez Orbánnak na meg Dr. Maróth Gáspárnak is, hogy ennyire titkolják a vételárat: csak viszonyításként, a MI-17es katonai(!) szállítóhelikopterek nagyjavításának pontos összegét anno sikerült leírni úgy mint 4 db: 12.686.896,21 EUR... szóval akkor az hogy nem volt titkos???” – tette fel a kérdést az LMP-s képviselő. Demeter Márta a Facebook-oldalán a Honvédelmi Minisztériumtól kapott választ is közzétette, melyben azt írták, az általa kért információk minősített adatok. A képviselő azt írta: botrány, hogy titkosították a két kormánygép vételárát.
Nemrég lapunk megírta, hogy fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete a közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium által nemrégiben beszerzett Airbus A319-es gépen, előbb Tel Avivba, majd Montenegróba. Igaz, a tárca a közérdekű adatkérésére adott válaszában azt nem részletezte, hogy ezt az összeget pontosan miként számolták ki, milyen tételeket vettek alapul, és azt sem, melyik utazás mennyibe került összesen. Annyi azonban kiderült: a fogadkozások ellenére egyelőre nem lettek olcsóbbak a kormányzati repülések.
2018.08.17 17:45
Frissítve: 2018.08.17 17:58