Előfizetés

Az emberiség máig lezáratlan traumája - 31 éve volt Csernobil

Publikálás dátuma
2017.04.26. 12:33

31 évvel ezelőtt volt a csernobili atomkatasztrófa. Az akkori és és a sugárzás miatt azóta elhunyt áldozatokra emlékeztek az ukrán fővárosban Kijevben a Csernobil Hősei emlékműnél - tudósít az Euronews.

A harang 31-et ütött és akkor szólalt meg, amikor 31 évvel ezelőtt a katasztrófa volt. A megemlékezésen ott voltak az áldozatok családtagjai és az atomerőmű területén dolgozó túlélők is, akik kollégáik emlékét őrzik már több mint három évtizede. Az katasztrófának 9000-nél is több áldozata van, Ukrajnában, Oroszországban és Fehéroroszországban.

A csernobili katasztrófa alapjaiban rengette meg az emberek atomenergiába és a tudományba vetett hitét, és véget vetett az atomkorszaknak. A szocialista tájékoztatáspolitika legnagyobb kudarca lett, és erősen hozzájárult a Szovjetunió összeomlásához. Csernobil az emberiség történetének egyik legsúlyosabb, máig lezáratlan traumája. És nem csupán az emberiségé – minden családban máig élő történelem. Minden, akkoriban felnőtt korú magyar eleven emlékeket őriz azokból a napokból, hetekből, amikor már sejtették, hogy nagy a baj, de a valódi információkat elzárták előlük - emlékeztet a greenfo.hu.  A portál beszámol arról is, hogy nemrég egy terjedelmes cikkében a The Washington Times figyelmeztette a világot az ukrajnai atombiztonság ingatag helyzetére. Az amerikai napilap kolumnistája, L. Todd Wood szerint a helyzet akár egy újabb Csernobilhoz is vezethet.

2016-ban Ukrajna első számú turisztikai célpontja a kihalt Pripjaty város volt, amelyet az 1986-os, halálos csernobili reaktorleolvadás után ürítettek ki. Ma Ukrajna villamosenergia-termelése 53 százalékban hagyatkozik az atomra, de közben reális egy olyan újabb nukleáris balesetet kockáztat, amely nagyobb lehet, mint amit Európa és a világ el tud képzelni – írja. Elemzése szerint az ukrán atomenergetikai iparnak többtényezős problémával kell szembe néznie, de a fő gond az egész volt szovjet köztársaságot sújtja – ez pedig a korrupció, ami az elszámoltathatóság hiányához és a szektor kritikus infrastruktúrájának rossz kezeléséhez vezet.

Magyar-magyar összefogás, nulla eséllyel

Gál Mária
Publikálás dátuma
2017.04.26. 07:35
A Híd helyzete ingatag FOTÓ: HÍD-MOST HONLAPJA
Létérdeke mindkét szlovákiai magyar pártnak az összefogás, ám a „nemzet miniszterelnökének” jóváhagyása nélkül erre semmi esély. Orbán Viktor rábólintása viszont egyelőre illúzió.

Tárgyalóasztalhoz ülnek ma a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd-Most párt vezetői. A felvidéki magyar politikusok az őszi szlovákiai megyei önkormányzati választásokon való együttműködésről tárgyalnak. Az eddigi tapasztalatok alapján megelőlegezhető, hogy ezúttal sem lesz megállapodás a két magyar párt között, hiszen 2010 óta már több ilyen jellegű próbálkozás dőlt dugába. Pedig most már mindkét formációnak nagy szüksége lenne a közös fellépésre, ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy erős képviselet nélkül marad a szlovákiai magyarság.

A Bugár Béla vezette, az orbáni nemzetpolitika által magyar képviseletként el nem ismert, a magyar közmédia által is mindig csak „szlovák-magyar vegyespártként” emlegetett Híd ugyan létrejötte óta parlamenti erő, jelenleg a kormánykoalíció része is, de helyzete ezúttal eléggé ingatag. Mivel jobbközép formáció, sem magyar, sem szlovák szavazóinak nem igazán tetszik a Robert Fico szocialista Smerjével kötött koalíció. Ennek ellenére egyelőre nem csökkent lényegesen a támogatottsága, mert bázisa elfogadta, hogy kormányra lépése kényszermegoldás volt. Csakhogy ma már a szlovák jobbközépen is egyre több alakulat jelentkezik be, amelyek nemcsak szlovák, hanem magyar szavazókat is elszippanthatnak. A Híd szavazóinak zöme a vegyes lakosságú vidékekről, főképp a nagyvárosi magyarság soraiból kerül ki, ez is a magyarázata annak, hogy míg a parlamenti választásokon rendre jól szerepel, a megyei választásokon az MKP-t nem tudja legyűrni. Ha nem sikerül összefognia a Fidesz és az Orbán-kormány által egyedüli szlovákiai magyar képviseletként elfogadott MKP-val, a Híd vidéki pozícióinak meggyengülését kockáztatja. Ez ugyan nem lesz elegendő ahhoz, hogy az MKP-t majd parlamentbe segítse, de hosszú távon a Híd parlamenti bejutási esélyeit is gyengítheti.

De vélhetően ezúttal sem lesz magyar-magyar összefogás, márpedig azért, mert Budapest nem fog rábólintani. Legalábbis erre utal az a húsvét előtt ismét felvetett magyar kormányzati bejelentés, miszerint gazdaságfejlesztési program indul a felvidéki magyarok számára is. A Vajdaságban ez választási csodafegyvernek bizonyult, ez tartotta életben és parlamentben az ottani magyar partnert, a Pásztor István vezette VMSZ-t. Szinte biztosra vehető, hogy ugyanezzel a recepttel próbálkozik a magyar nemzetpolitikai vezetés Szlovákiában is.

Tony Blair elszámoltatná a konzervatívokat

Publikálás dátuma
2017.04.26. 07:34
Tony Blair FOTÓ: CARL COURT/GETTY IMAGES
Tony Blair volt brit kormányfő szerint a Munkáspárt egyetlen esélye a június 7-i előrehozott voksoláson, ha meggyőzik a választókat: a Labour elszámoltatja a konzervatív kabinetet az Európai Unióval kötendő kilépési megállapodásról.

A Labour eddigi legsikeresebb miniszterelnöke a The Guardian című lapban közölt véleménycikkében rámutatott, a toryk úgy gondolják, előnyükre szolgál, ha a voksolás a Brexitről szól, ezt azonban az ellenzékben lévő Munkáspárt a maga javára fordíthatja. Világossá kell tenni: nem adnak kitöltetlen csekket Theresa May kormányának.

A kemény Brexit ellen kampányoló Open Britain szervezet húsz – jórészt tory – képviselői helyet vett célba, amelyekért keményen harcolnak majd. Olyan körzetekben próbálnak fordítani, ahol a többség a kilépés ellen voksolt a tavalyi referendumon. Lord Mandelson, a szervezet egyik vezetője szerint a tárgyalásokon rugalmasságra lesz szükség, ellenkező esetben állások millióit teszik kockára.

A Labour Brexit-ügyekben illetékes árnyékminisztere, Sir Keir Starmer tegnap ígéretet tett arra, hogy ha a Munkáspárt nyerne a választáson, kormányra kerülve első lépésként garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogait.