Pártok helyzete most - A Závecz Research szerint

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik egy hajszállal, 1-1 százalékponttal növelte a támogatottságát, ezek a változások statisztikailag nem számottevőek. A Jobbik esetében megállt a lassú visszaesés folyamata, márciusban 10 százalékon állt, most 11 százalékos. Az MSZP az idei év első három hónapjában 12 százalékot ért el, most a választókorúak 13 százalékára számíthat. A Fidesz táborának mérete továbbra is ingadozó, most 27 százalékot kapott- tudatja a közvéleménykutató intézet.

A Demokratikus Koalíció hívei a múltkor 5 százaléknyian voltak, arányuk most 4 százalék. Az LMP támogatottsága nem változott, ezúttal is – mint tavaly augusztus óta minden hónapban – 3 százalékon áll. A Momentum a választók 2 százalékát vonzza, az Együtt, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. A pártnélküliek aránya 38-ról 36 százalékra csökkent.

Mivel a politikai aktivitás alacsony szintű, ezért a biztos pártválasztók körében közzétett adatok csak tájékoztató jellegűek, markáns következtetésekre nem alkalmasak. Ebben az elkötelezett választói csoportban a Fidesznek 47 százaléka van, az MSZP 20, a Jobbik 17 százalékos. A biztos pártválasztók 7 százaléka a Demokraikus Koalíció híve, 4 százalékuk az LMP mögött sorakozik fel. Az aktív szavazók között ebben a hónapban a Momentumnak 2 százaléka van, az Együttnek és a Liberálisoknak 1-1 százaléka - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet április közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A választók meggyőzése egyelőre a tömegkommunikáción, az óriásplakátokon keresztül, kisebb-nagyobb gyűlések segítségével történik, de hamarosan az aktivisták, politikusok közvetlen, településeken történő megjelenése is várható. E tekintetben mindenhol a Fidesz startol legkedvezőbb helyzetből, hiszen széleskörű és mély beágyazottsága van a magyar társadalomban, így a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig az átlag körüli, 25 és 30 százalék közötti tábora van. Jelenleg a Jobbik főleg a 10 ezer fő alatti településeken áll jól, ebben a körben támogatottsága országos átlagának másfélszerese, 17 százalékos. Az ennél népesebb városokban rosszabbul szerepel, 9 százalékot kap, a megyeszékhelyeken összességében még kevesebb támogatója van, mindössze 6 százalék. A főváros sem igazán a Jobbik terepe, itt 7 százalékot ér el. Az MSZP viszont éppen Budapesten a legerősebb, itt 19 százalékos a támogatottsága. A 10 ezer fő alatti községekben, kisvárosokban 12 százalék sorakozik fel a szocialisták mögé, az ennél nagyobb településeken 11 százalék.

A Momentum az aláírásgyűjtés sikere után azonnal utolérte az évek óta működő kispártokat, támogatóinak száma 100-200 ezer fő között lehet. Az elmúlt hónapok pártpreferencia-kutatásainak összevont adatai alapján már megrajzolhatjuk a Momentum szavazóinak társadalmi-demográfiai profilját. Az egyértelmű, hogy a Momentum egyelőre csak a 40 év alattiak köréből tudott támogatókat gyűjteni. Az is látszik a felmérésekből, hogy a szervezet hívei nagyvárosokban – megyeszékhelyeken és Budapesten – találhatók, kisvárosokban alig vannak, a falvakban pedig lényegében nincsenek Momentumosok. Az érettségizettek és különösképpen a diplomások körében relatíve erős a Momentum, itt a többi kispártnál népesebb a táboruk, az alacsonyabb iskolázottsági csoportokban viszont minimális a támogatók aránya.

(Az adatfelvétel ideje: 2017. április 11-20. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.)

Szerző

Kövér László Házelnök, ne viselkedjen házmesterként!

Publikálás dátuma
2017.04.26. 14:21
Népszava fotó
Az MSZP-frakció kifogást nyújt be az Országgyűlés igazságügyi bizottságához azért, mert Kövér László házelnök visszautasította a "lex CEU" eltörlését kezdeményező törvényjavaslatukat - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke pedig a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, amiért Kövér önkényesen megvonta az összes parlamenti beléptetési jogát.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az MTI beszámolója szerint azt mondta, a parlament elnöke azért utasította vissza a javaslatot, mert szerinte az sérti az Országgyűlés méltóságát. Az ellenzéki politikus szerint ez egy mondvacsinált, egy teljesen átlátszó indok, és elvárták volna a konkrétumokon alapuló magyarázatot.  Elképesztő arrogancia, amit Kövér László megenged magának, és ami az "Országgyűlés méltóságát" illeti, azt leginkább az sérti, hogy ki az elnöke. Véleménynyilvánításról van szó, amelyet Kövér László sem korlátozhat - tette hozzá. A frakcióvezető szerint az MSZP nem tett mást, mint hogy az utcán tiltakozók véleményét bevitte a parlamentbe. Kövér László nem korlátozhatja az ellenzék jogait; Kövér László titulusa házelnök és nem házmester - szögezte le Tóth Bertalan. Jelezte, kitartanak amellett, hogy a CEU-törvényt el kell törölni, és ha az igazságügyi bizottság nem tárgyalja a kifogásukat, ismét benyújtják a törvényjavaslatot az indoklás megváltoztatásával.

Találkozunk Strasbourgban, Házelnök úr!  - ezt már Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke írja a közösségi portálon. 

A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulok, amiért Kövér László önkényesen megvonta az összes parlamenti beléptetési jogomat, amivel gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy legjobb tudásom szerint végezzem képviselői munkámat. Ráadásul a Párbeszéd szóvivőjét, Tordai Bencét is örökre kitiltotta az épületből. Emlékeztek, Kövért Orbán Viktor dolgozószobájára felragasztott 4 darab matrica miatt öntötte el az epe. Emlékeztetném házmester urat, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz jogunk van, ő ezt barbár diktatórikus módszerekkel nem vonhatja meg tőlünk, és pláne nem korlátozhat ilyen aránytalan módon a munkavégzésemben! Én a választóktól, és nem Kövér Lászlótól kaptam a mandátumomat! Meg lehet sértődni az igazságon, miszerint Orbán Viktor és kormánya nívótlan Putyin-alattvalóvá váltak, de akkor levezetésképpen inkább fusson 4 parlament kört, attól megnyugszik.

Szerző

Fodor Gábor Brüsszelben beszélt Orbánékról

A Magyar Liberális Párt elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a magar kormány az oktatással és a tudománnyal kapcsolatos alapvető európai szabadságjogokat sért meg.

Fodor Gábor szerdán Brüsszelben magyar újságíróknak elmondta, Guy Verhofstadttal, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetőjével folytatott megbeszélésen arra kérték az európai liberálisokat, hogy lépjenek fel határozottan a szerdai vitán az Európai Parlament plenáris ülésén, és a következőkben is tegyék világossá, hogy a magyar miniszterelnök "rossz úton jár", de nemcsak a Közép-európai Egyetem ügyében, hanem a civil szervezetek ellen indított támadásokkal is.

Legyen világos a magyar kormánynak, hogy változtatnia kell az álláspontján, mert ami történik Magyarországon, az nem összeegyeztethető az európai politizálással - hangoztatta az ellenzéki politikus.

Szerző