Előfizetés

Ennyi volt az Orbán-virtus az EP-ben

Publikálás dátuma
2017.04.26. 17:28
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben. Mellette Rogán Antal, a Miniszterelnöki
Azért jöttem el, hogy ebben a vitában részt vegyek, mindig nagyra értékeltem a vitát - kezdte felszólalását az Európai Parlament magyar ügyekkel foglalkozó ülésén Orbán Viktor. Mi magyarok sosem adjuk fel a küzdelmet - adta meg az alaphangot, s máris a lényegre tért: Soros Györgyre, aki szerinte milliók életét tette tönkre spekulációival.

Azért jöttem, hogy a vitában megvédjem hazámat! - mondta és sorolni kezdte kormánya gazdasági "sikereit". Magyarország sikere egyben Európa sikere és Európának ma szüksége van a sikerre - tette világossá helyzetértékelését.

Aztán a vitás kérdésekre tért, de igen röviden.

A miniszterelnök kijelentette: a Közép-európai Egyetemet nem fenyegeti senki, tehát az a vád, miszerint be akarják zárni, alaptalan. A törvény nem tesz mást, mint egységesíti a valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményre vonatkozó szabályozást.

A nemzeti konzultációt, mint bevált módszert a parlamenti képviselők figyelmébe ajánlotta, felidézve, hogy nem ez az első konzultáció itthon.

Elégedetlenek vagyunk az Európai Unió működésével - szögezte le, hozzátéve, hogy szeretnénk azt megreformálni, szeretnék kiküszöbölni a fennálló hibákat. Erős tagállamok erős Európája a cél - mondta.

Megismételte azt is, hogy Magyarország nem akar befogadni menekülteket, saját maga akarja meghatározni a közüzemi díjakat, növelni akarja a civil szervezetek átláthatóságát és így tovább.  A civil szervezetekkel kapcsolatban elmondta, az EU több tagországában is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy miként lehet mindenki számára átláthatóvá tenni a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni próbáló szervezetek működését, a magyar kormány sem akar mást, mint hogy a nem kormányzati szervezetekről (NGO) tudni lehessen, milyen pénz és érdek áll mögöttük.

Állítsuk meg Brüsszelt! - mondta ki a szlogent az EP ülésén is. Ez csak nem bűn? - kérdezte a magyarországi kampány kapcsán, majd visszavonulót is fújt saját magának. Kijelentette, hogy Magyarország betartja a klub szabályait, a magyar kormány tudatában van annak, hogy az európai uniós tagság nem csak jogokkal, de kötelezettségekkel is jár, és Magyarországon magas az unió támogatottsága.

Weber: Európa elleni "hangulatkeltés" a nemzeti konzultáció

Az Európai Bizottság által javasolt módosítások megfontolására kérte a felsőoktatási törvény körüli vitában Orbán Viktort Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője. Az elmúlt 25 évben a Közép-európai Egyetem mindig is két diplomát adott ki Budapesten, a magyar diákok ennek előnyét élvezték. Nem értjük, hogy ezt az előnyt miért veszik el a diákoktól - mondta.

Weber Európa elleni "hangulatkeltésnek" nevezte a Brüsszelről szóló nemzeti konzultációt. Hozzátette ugyanakkor: Orbán Viktor mindig részt vett a vitában, mindig reagált és sokszor változtatásokat eszközölt.

Pittella: Magyarország úgy viselkedik, mintha az Európai Unión kívül állna

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője szerint a magyar kormányfő nem mond igazat akkor, amikor azt állítja, hogy egy amerikai pénzügyi spekuláns érdekeit képviseli az Európai Parlament. Gianni Pittella kijelentette: Orbán Viktor tudja, hogy az Európai Parlament a magyar hallgatók azon legitim elvárását védelmezi, akik nem akarják, hogy megfosszák őket egy kiváló egyetemtől és annak képzésétől. Véleménye szerint nem csupán a Közép-európai Egyetem védelméről van szó, hanem a tudomány, a kutatás, a kultúra és mindazoknak a védelméről, amelyek a demokrácia alapját jelentik.

A frakcióvezető szerint azzal, hogy Magyarország visszautasította a menekültek áthelyezését úgy viselkedik, mintha az Európai Unión kívül állna. Az előnyök mellett meg kell osztani a terheket, az együttélés kötelezettségeit is - jelentette ki a szociáldemokrata politikus.

Verhofstadt: Milyen messzire fog még elmenni Orbán?

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője kijelentette, hogy magyar kormány megsérti az uniós alapelveket, "zaklatja a civil szervezeteket, elüldözi a kritikus sajtót, falakat épít, vissza akarja állítani a halálbüntetést, és most úgy döntött, hogy bezár egy egyetemet".


"Milyen messzire fog még elmenni Orbán, könyveket fognak égetni a Kossuth téren?" - tette fel a kérdést Verhofstadt, aki szerint a magyar kormányfő mindenhol és mindenkiben ellenségeket lát: az energiaágazatban, a sajtóban, a civil szervezetekben és most az egyetemi világban.

A liberális politikus kijelentette: nem egy büszke konzervatívot lát Orbán Viktor kormányfőben, hanem a "régi kommunista Magyarország megtestesülését", amelyet a gazdasági protekcionizmus, a túlzott nacionalizmus, az illiberális állam építése és az ellenségkeresés jellemez.

Orbán: nem könyöradomány, amit Magyarország kap

Viszontválaszában Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, hogy a nettó befizető tagállamok is haszonélvezői a kohéziós politikának. "Mi lebontottuk a vámokat, a piacainkat megnyitottuk, és lehetővé tettük a tőke szabad áramlását, miközben olyan szegények voltunk a kommunizmus után, olyan tőkehiányosak, mint a templom egere" - mondta.

"Nem kérhetik tőlünk, tisztelt képviselő urak és hölgyek, hogy fogjuk be a szánkat, és nem beszélhetnek velünk úgy, mint ha önök ajándékot adnának nekünk, és mi az önök megvásárolt lekötelezettjei lennének" - jelentette ki Orbán.

Eszünk ágában sincs innen elmenni...
Az ülés után Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt is megkérdezték tőle: lesz-e Magyarországon népszavazás az EU-ból történő kilépésről?
Ez a történelmileg kijelölt helyszámunkra - válaszolta a miniszterelnök - ezen a kontinensen élünk, sorsunk össze van kötve a többi országéval. A magyarok több mint 70 százaléka szerint az Európai Unióban van a helyünk.
Hasonlóképpen válaszolt arra a kérdésre is, hogy marad-e a Fidesz az Európai Néppártban. Orbán nem számít arra, hogy pártját kitessékelnék onnan.

Kapcsolódó
EB-alelnök: Orbán részt vesz az EP havi ülésénBrüsszel tételesen cáfolja a kormány állításait

Nyilvános vitára hívja Oláh Lajos a kerületi fideszes vezetőt

Oláh Lajos a DK országgyűlési képviselője nyilvános vitára hívta ki Rónaszékiné Keresztes Mónikát, a Fidesz választókerületi elnökét - olvasható Facebook-oldalán.

"Ezúton szeretném Önt kihívni egy nyilvános vitára a Közép-Európai Egyetemről, a magyar civilszervezetek szerepéről, valamint Magyarország Európai Unióhoz és Moszkvához való viszonyáról..."

Elszállították a robbanótestet Székesfehérvárról

A tűzszerészek beazonosították és elszállították a Székesfehérváron, a Szent Sebestyén téren talált robbanótestet - közölte Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szerda délután.

Elmondása szerint egy 7,5 centiméter átmérőjű német aknavető gránátot találtak, amelyet a tűzszerészek elszállítottak. A korábban elrendelt zárást a Móri úton és a Havranek József utcában feloldották.