Gólok nélkül nem lehet nyerni

A magyar jégkorong-válogatott 127 perce nem lőtt gólt azonos létszám mellett a kijevi divízió I/A-világbajnokságon, éppen ezért szeretne javítani a hatékonyságon Rich Chernomaz szövetségi kapitány.

"Többet kell kapura lőnünk, jobban kell zavarnunk az ellenfelek kapusait. A védekezésünket befolyásolja, hogy sok kiállítást szedünk össze, és többször szükségtelenül, a támadóharmadban szabálytalankodunk. Átlagban minden meccsen ötször voltunk emberhátrányban, ez sok. Hiába lőttünk három emberelőnyös gólt, ugyanennyit kaptunk hátrányban" - nyilatkozta Chernomaz, aki szerdán pihenőt adott játékosainak, csak két kapus, Bálizs Bence és a tartalék Arany Gergely ment fel a jégre Jukka Kontsas kapusedzővel együtt.

A vb állása: 1. Koreai Köztársaság 9 pont, 2. Ausztria 6, 3. Kazahsztán 5, 4. Lengyelország 4, 5. Magyarország 3, 6. Ukrajna 0.

Az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, és a 2018-as dániai vb-n szerepelhet, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

A további program

Szerda: Kazahsztán-Ukrajna 19.30.

Csütörtök: Lengyelország-Magyarország 16.00, Koreai Köztársaság-Ausztria 19.30.

Péntek: Magyarország-Kazahsztán 12.30, Lengyelország-Ausztria 16.00, Koreai Köztársaság-Ukrajna 19.30.

Szerző

Álmok és valóság

Publikálás dátuma
2017.04.27. 07:54

Előnyt szerzett a Vasas és az alacsonyabb osztályú ellenfelét „kiütő” FTC is a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének első, szerdai mérkőzésein.

Időrendi sorrendben a Vasas és a Mezőkövesd összecsapásával kezdték a csapatok a hazai kupasorozat döntőjéért vívott párharcokat. Amint az a korai, 16 órás kezdés okán várható volt, az angyalföldiek átmeneti otthonában, a Szusza Ferenc Stadionban mérsékelt érdeklődés mutatkozott a bajnokságban eltérő célokért küzdő csapatok csatája iránt, így értelemszerűen azt sem sokaknak okozott meglepetést, hogy – bár Sós szerzett egy szabálytalanság miatt érvénytelenített vendéggólt – jobbára a pályaválasztó akarata érvényesült.

A meddő mezőnyfölény végül az első játékrész hosszabbításban, egy büntetőt követően érett góllá. Berecz Zsombor vezetőgólját pedig a szünet után néhány perccel Kulcsár Tamás révén újabb találat követte, ezzel kialakult a 2-0-s végeredmény, amellyel a fővárosiak kerültek közel az álmuk beteljesedéséhez, azaz a döntős szerepléshez.

Éppenséggel a másik tegnapi találkozó sem sokak ingerküszöbét érte el az Üllői úton – legalábbis hazai oldalról. A meglepetésre öt forduló után is versenyben lévő, az álmait jelen időben élő kiscsapat, a Budafok miatt több száz ember kelt útra, a nagyjából 1000 fő befogadására alkalmas vendégszektorban pedig kis túlzással többen gyűltek össze, mint az impozáns Groupama Arénában összesen… A hangosabbak mindenesetre jobbára az érthetően lelkesebb Fokiak voltak. „A várakozásokat már azzal is túlteljesítette a csapat, hogy idáig eljutott. Talán a szurkolótáborunk buzdításából is érzékelhető, hogy a bizalom a párharc alakulása ellenére is töretlen, abban pedig biztos vagyok, hogy ha nem Budapesten, akkor Budafok-Tétényben szépítenek a mieink” – nyilatkozta a Népszavának a két játékrész között Anna, a vendégcsapat egyik szurkolója.

Michael Oenning: „Az eredménnyel elégedett vagyok, viszont nagyon sok technikai hibát követtünk el. A Mezőkövesd nem adta fel, s nem sokon múlott, hogy nem szerezte meg a szépítő gólt.”


T
omiszlav Szivics: „Gól nélkül nehéz jó eredményt elérni, de ettől függetlenül jó benyomást keltett a csapat.

A kupasorozat címvédője egyébként kellően komolyan vette aktuális ellenfelét, hiszen Thomas Doll vezetőedző kezdőcsapatában ott volt a csapat 38 éves „ékköve”, Gera Zoltán, a közönségkedvenc Böde Dániel vagy éppen a ferencvárosi pályafutása első – s egyébként a találkozó legelső – találatát jegyző Bognár István is.

Böde duplázott FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Böde duplázott FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Noha a két együttest egyaránt 11-11 játékos alkotta, a játékszer pedig mindenki számára egyformán gömbölyű volt, idővel azért csakugyan megmutatkozott, hogy a mérkőző felek között nem az eltérő mezszín (zöld-fehér kontra piros-fekete) volt az egyetlen különbség szerda este. A többnyire a vendégjátékosok minden labdaérintésénél tapasztalható hangorkán csak nem támogatta meg egyszer sem a kapura tartó budafoki löketeket (nem volt sok), a nagyhírű rivális labdarúgói pedig a 13. pertől a 90. minutumig bezárólag nyolcszor zörgették meg a hálót; 45 perc után már 5-0-ra „ment” a vendéglátó. A vége 8-0 lett, a formalitásnak tetsző visszavágó előtt pedig nyugodt szívvel kijelenthető: a felek közül az FTC készülhet arra, hogy a honi kupaküzdelem keretében még egyszer fellép a Groupama Arénában (ahol a finálét rendezik majd május 31-én – a szerk.). Jó eséllyel a Vasas ellenében.

Bár az Üllői úton a gólokat számolva volt idő azon elmélkedni, hogy ez most tényleg egy kupaelődöntő-e, a lefújás után megállapítható volt, hogy csak a gólok potyogtak, a könnyek nem: a budafoki tábor legalábbis úgy köszöntötte csapatát, mintha az megnyerte volna a trófeát. A vendégjátékosok és a kedvenceket elkísérők alighanem örök élménnyel gazdagodtak.

 Az első mérkőzések eredményei

Vasas–Mezőkövesd 2-0

Gólszerzők: Berecz (45+1. – 11-esből), Kulcsár (49.)

FTC – Budafok (NB III) 8-0

Gólszerzők: Bognár (13., 40.), Böde (26., 55.), Varga (38.), Moutari (43.), Djuricin (57., 58.)

A visszavágókat május 17-én rendezik.

Szerző

Másfél éves eltiltást kapott Barton

Publikálás dátuma
2017.04.27. 07:53
Elismerte a hibáját FOTÓ: GETTY IMAGES/ALEX LIVESEY
Tizennyolc hónapra eltiltotta minden futballal kapcsolatos tevékenységtől Joey Bartont az angol Labdarúgó-szövetség (FA), mivel éveken át fogadásokat kötött mérkőzésekre. 

A vádak szerint 2006 óta több ezer találkozóra tett fel pénzt, amit tilt a szövetség szabályzata. Barton saját bevallása szerint összesen mintegy 15 ezer fogadást kötött az elmúlt 10 évben, átlagosan 150 fontos téttel, azaz összesen 2.25 millió fontot költött szerencsejátékra. Fogadásainak mintegy tíz százaléka szólt futballmeccsekre, a többi pénzt darts-, sznúker- és krikettmérkőzésekre tette fel.

A Burnley botrányairól elhíresült labdarúgóját 30 ezer font pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték és figyelmeztették jövőbeli viselkedésével kapcsolatban. A korábbi angol válogatott középpályás fellebbez a döntés ellen.

„Ez a döntés gyakorlatilag rákényszerít, hogy korábban fejezzem be a pályafutásomat” – olvasható Joey Barton honlapján. – Elismerem, hogy megszegtem a profi futballistákra vonatkozó szabályokat, de úgy érzem, ez a büntetés súlyosabb, mint amit mások kapnak. Küzdöttem a szerencsejáték-függőségem ellen, sőt, még az FA-nek is elküldtem az orvosi jelentést. Csalódott vagyok, hogy nem vették figyelembe. A fogadás nem arról szól, hogy mennyi pénzt veszítek vagy nyerek, sokkal inkább arról, hogy eltalálom-e a mérkőzések végkimenetelét. 2004 és 2011 között többször fogadtam a saját csapatom vereségére. Ezeken a találkozókon természetesen a keretben sem voltam, így nem volt befolyásom az eredmény alakulására."

Bartont fiatal korában óriási tehetségnek tartották, azonban magatartásbeli problémái miatt nem tudta befutni a számára jósolt nagy karriert, 2008-ben 77 napot töltött börtönben, mivel Liverpoolban verekedésbe keveredett.

Szerző