Előfizetés

Gyurcsány figyelmeztet: lejárt a 72 óra

Publikálás dátuma
2017.04.27. 16:11
Népszava fotó/Tóth Gergő

Az elmúlt hat napban tett nyilatkozataimban azt állítottam, hogy Oroszország megfelelő szervei információkkal rendelkeznek a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető, olyan törvénytelen pénzmozgásokról, amelyek rávilágítanak a párt és elnökének törvénytelen és tisztességtelen finanszírozására. Hozzátettem, hogy közvetítőkön keresztül lehetőségem nyílt betekinteni olyan dokumentumok másolataiba, melyek ezt az állítást alátámasztják. Állítottam, hogy ezek alapján a magyar miniszterelnök Oroszország által zsarolható helyzetben van és elvártam, hogy a miniszterelnök vagy tisztázza magát vagy indítson ellenem jogi eljárást. Minderre 72 órát adtam Orbán Viktornak - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a DK elnöke.

A 72 óra lejárt, a miniszterelnök nem tisztázta magát és nem indított jogi eljárást. Korábbi állításaimat fenntartom. Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy amennyiben az általam látott dokumentumok hitelesek, a miniszterelnök súlyosan megsértette a magyar törvényeket és elárulta a hazáját. Nem Magyarország miniszterelnökeként, hanem Oroszország zsarolható ügynökeként tevékenykedik. Biztosíthatom arról, hogy minden törvényes eszközzel azon leszek, hogy állításaimat a dokumentumok megszerzésével és nyilvánosságra hozatalával bizonyítsam.

Biztosíthatom őt és a választókat arról, hogy semmilyen olyan lépést nem teszek ennek érdekében, amely sértené a hazámat, a törvényeket, elárulná eskümet, miszerint Magyarországot és csak Magyarországot képviselem.

A miniszterelnöknek egyetlen lehetősége maradt, imádkozhat, hogy a dokumentumok ne kerüljenek nyilvánosságra, mert ez nem egyszerűen politikai bukásához, hanem évtizedes börtönbüntetéshez, emberi, morális, politikai megsemmisüléséhez vezet.

Az igazság bizonyíthatóságát kívánva, a továbbiakban a fentiek értelmében fogok eljárni - zárul a közlemény.

Keresztbe tett a Fidesz az Európa-napi futóversenynek

Publikálás dátuma
2017.04.27. 15:46
Európa Nap/Facebook
Kizárólag politikai oka lehet, "valaki leszólt telefonon, vagy én nem tudom" - kommentálta lapunknak Hajdu László, hogy a Fidesz-KDNP fővárosi képviselői nem engedélyezték az európai uniós tagságunkat ünneplő fővárosi futóverseny nyomvonalát.

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Az Európai Bizottság Magyarországon is számos eseményt tervez az idei Európa-nap alkalmából, évente tartanak például futóversenyt is, miután pedig idén május elsején éppen 13 éve annak, hogy 2004. május 1-jén Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, ezúttal 13 kilométeres futóversenyt hirdettek meg. A futás 2017. május 7-én vasárnap, 10 órai rajttal indulna a Szabadság térről, az Európa-napi fesztivál helyszínéről. A tervezett útvonal tizenhárom jelentős európai uniós támogatásból megvalósult budapesti fejlesztést érint.

Ez azonban vélhetően - főként az utóbbi napok uniós kritikái, valamint a fővárosban is teleplakátolt "Állítsuk meg Brüsszelt!" kampányt egyértelműen és erőteljesen cáfoló válasz, amelyet az Európai Bizottság tett közzé - miatt csípni kezdte a kormányoldal szemét. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága legalábbis, amelyet a fideszes Láng Zsolt vezet csütörtökön délelőtt leszavazta a futóverseny nyomvonalának engedélyezését.

"Egyszer már elkaszálták, hogy idén is a Margit-szigeten legyen a futóverseny, mert ott munkálatok zajlanak. De ezt az útvonalat hetek óta ismerte mindenki, eddig nem volt bajuk vele, csak most gondolták át" - mondta lapunknak a testület tagja, Hajdu László. A XV. kerületi polgármester lapunknak megerősítette: így keresztbe tehet a Fidesz az Európa-napi futóversenynek, noha a bizottság kormánypárti többsége azzal "bocsátotta útjára" a kikosarazott uniós képviselőket az ülésről, hogy ha gyorsan találnak egy olyan helyszínt, amely nem okoz Budapest számára forgalmi akadályt, akkor azt majd jóváhagyják. Az Európai Bizottság képviselete közölte: folyamatos egyeztetésben vannak a Főpolgármesteri Hivatallal, hogy minél hamarabb megoldást találjanak a kialakult helyzetre. Addig is nyugtatták a versenyre nevezett több ezer futót.

Noha az EU-képviselői, mint mindig, most is keresik a konszenzust, Hajdu is úgy látja azonban, az esetnek korántsem forgalmi, sokkal inkább politikai okai vannak, hiszen most azzal érveltek, nem lehet e verseny miatt lezárni egy híd egyik gépkocsi-közlekedési sávját, holott tavaly ugyanehhez a rendezvényhez két hidat is lezártak.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal. Úgy tűnik, a Fidesz-KDNP-vel való együttműködés nem zökkenőmentes, s ez vonatkozik a kancelláriára is. "Kifejezetten meglepett, hogy ez a döntés született, főként azért, mert hónapokkal ezelőtt már született egy lényegében jóváhagyó döntést a fővárosi közgyűlésben arról, hogy lesz ez a rendezvény" - mondta lapunknak Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese reméli, hogy a főváros döntése nem végleges, már csak azért sem, mert az Európa-napi rendezvénysorozat fontos a kormány számára is. "Ez az az esemény, amely legékesebb példája annak, hogy a meglévő szakmai és politikai viták ellenére Magyarország és kormánya képes együttműködni az Európai Unióval és intézményeivel."

Drámai pedagógushiány - Ötezer tanár került ki a rendszerből

Publikálás dátuma
2017.04.27. 15:42
Illusztráció: Thinkstock
Csak az idei tanévben nőtt ekkorára a szám, közülük mintegy négyezren pályaelhagyók. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a kormánynak be kell ismernie: a tanári életpályamodell megbukott.

Nemcsak az elöregedés, a fiatalabbak pályaelhagyása is egyre nehezebb helyzet elé állítja a pedagógusokat. A 2016-17-es tanévben több mint ötezer tanárnak szűnt meg a munkaviszonya a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) adatai szerint. Mintegy 1400 fő ment nyugdíjba, ám ami igazán megdöbbentő, az az aktív korú pályaelhagyók száma: 3970 pedagógus döntött úgy, más megélhetés után néz.

"Ez egy félelmetes szám, egyben intő jel is. A rendszerbe csupán 800 pedagógus lépett be az elmúlt évben. A kormánynak végre ideje lenne beismernie, hogy a pedagógus-életpályamodell megbukott, nem vonzza a fiatalokat és nem is tartja őket a pályán" - nyilatkozta Galló Istvánné PSZ-elnök.

3970 pedagógus döntött úgy, más megélhetés után néz

Mindez összefüggésbe hozható a kormány nemrégiben napvilágot látott terveivel is, melyek szerint ott, ahol nincs tanár, valaki pedagógusi szakképzettség nélkül is taníthat gyerekeket. Egy biológia vagy matematika órát például egy biológus vagy egy matematikus is megtarthatna, akkor is, ha nincs se tanári képzettsége, se tapasztalata - ha akad egyáltalán olyan biológus, aki inkább általános- vagy középiskolai tanárnak menne. A törvényjavaslat azt is lehetővé tenné, hogy a gyógypedagógiai nevelésben is dolgozhassanak olyanok, akik nem rendelkeznek az értelmi fogyatékos gyerekek ellátásához, fejlesztéséhez szükséges ismeretekkel. A PSZ tiltakozik, Galló Istvánné szerint ez nem más, mint a pedagógus szakma arcon csapása, ami rendkívül káros lehet a gyerekekre nézve.

Galló Istvánné rámutatott: az ágazati érdekegyeztetés nem működik, ennek színhelye a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács lenne. A hatályos szabályok szerint minden, az oktatással kapcsolatos törvénymódosítást a Tanács elé kellene terjeszteni. Bár az egyeztetéseket törvény írja elő, a kormány ennek nem tesz eleget, amivel súlyos törvénysértést követ el a PSZ elnöke szerint. Palkovics László oktatási államtitkár a Liga Szakszervezetek múlt heti konferenciáján úgy nyilatkozott: a szakmai egyeztetések a Köznevelési Kerekasztal mellett zajlanak. Csakhogy a Kerekasztalnak semmilyen jogi háttere nincs, az ott született "döntések" semmire nem kötelezik a kormányt, ezért a PSZ más szakszervezetekkel együtt inkább sztrájkbizottságban tárgyal.

Noha Orbán Viktor miniszterelnök Balog Zoltán minisztert kérte fel, hogy képviselje a kormányt a sztrájkbizottsági tárgyalásokon, a szakszervezetek legutóbb 2016 januárjában látták Balogot a tárgyalóasztalnál. Palkovics László is csak néhány alkalommal jelent meg, a legutóbbi egyeztetésen Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár vett részt, aki nincs felhatalmazva arra, hogy döntéseket hozzon. Ezzel a kormány lényegében ellehetetleníti a sztrájkbizottságot is. Palkovics egyébként a Liga-fórumon úgy nyilatkozott, a sztrájkbizottsági tárgyalások a "munkabéke fenntartásáért" vannak. "Egy sztrájkbizottság mindig magában hordozza a sztrájk lehetőségét is" - emlékeztetett Galló Istvánné. Mint mondta, ha a szakszervezetek a fontos ügyekben nem érzékelnek előrelépést, fontolóra veszik egy sztrájk meghirdetését. "Most elég feszült a társadalmi helyzet, sosem lehet tudni, mi lesz az utolsó csepp a pohárban. Úgyhogy Palkovics úr a munkabéke miatt ne legyen annyira nyugodt" - tette hozzá.