Előfizetés

Gémesiék népszavazással számolnák fel a korrupciót

Publikálás dátuma
2017.04.28. 14:18

Az Új Kezdet a Józan Ész Forradalma 12 pontjában az első helyen megfogalmazottak alapján országos népszavazást kezdeményez az intézményesített korrupció felszámolására - írta Gémesi György, az újonnan alakult párt elnöke közleményében.

A népszavazás célja, hogy a kérdésben megjelölt közhatalmi funkciót gyakorló személyek vagyonosodása a magyar állampolgárok által megismerhetővé és transzparenssé váljék, valamint ennek beigazolódása esetén a közhatalmi funkcióktól eltiltásra kerüljön. A fentebb hivatkozott cél elérése érdekében az alábbi kérdést egyéni kezdeményezés formájában nyújtottuk be a Nemzeti Választási Bizottság felé 2017. április 27-én.

,,Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar Országgyűlés alkosson törvényt, amely kötelezően előírja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalból történő vagyonosodási vizsgálatát minden olyan személlyel szemben, aki a magyar Kormány tagja, államtitkár, országgyűlési képviselő, polgármester vagy ezek házastársa, szülője, testvére vagy gyermeke?”

Továbbá szintén beadásra került:

,,Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar Országgyűlés alkosson törvényt, amely kötelezően előírja, hogy a magyar Kormány tagja, államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint polgármester ne lehessen olyan személy, akivel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagyonosodási vizsgálatot lezáró jogerős határozata bírság megállapítását tartalmazza?”

 Az Új Kezdet május végén a fent említett két kérdésben megkezdi az országos aláírásgyűjtést - jelentette Gémesi a közleményben.

Gödöllő polgármestere március 15-én jelentette be új pártja, az Új Kezdet megalakulását. Egy összefogásra és párbeszédre alapuló Új Kezdetre, ami nem nélkülözheti a márciusiak bátorságát, hitét és hazaszeretetét. Olyan Új Kezdetre, ami száműzi a közéletből a gyűlöletet, tud Emberül gondolkodni és cselekedni. Olyan Új Kezdetre, ami nem birtokolni, saját érdekében használni, hanem szolgálni kíván a bizalomból megkapott hatalommal. Olyan Új Kezdetre, ahol mindenki elmondhatja a véleményét hovatartozástól függetlenül és nem hazaáruló az, aki másként gondolkodik. Olyan Új Kezdetre, ahol a tradíciók és a hagyományok nem eszközök, hanem értékek, aminek értékállóságára vigyázni kötelesség. Olyan Új Kezdetre, ahol a nemzet szó valóban az egész nemzetet fogja össze, és nemcsak a kiváltságosok privilégiuma azt használni - mondta ünnepi beszédben Gémesi György.

Betiltotta a burka viselését a Bundestag

Publikálás dátuma
2017.04.28. 13:58
Illusztráció: Thinkstock
Megtiltotta az arcot takaró öltözetek viselését az állami alkalmazottaknak a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag.

A törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat hozzájárulását is igénylő döntés azt jelenti, hogy Németország nem veszi át az Európában elsőként Franciaországban bevezetett általános "burkatilalmat", vagyis azt a szabályt, hogy közterületen mindenkinek tilos az arcot takaró öltözetek, például az egész testet takaró muzulmán női ruhák, a burka és a nikáb viselése.

A csütörtökön késő este elfogadott német jogszabály csak az állami alkalmazottakra vonatkozik. Előírja, hogy munkaidőben és az állami feladatokhoz szorosan kapcsolódó tevékenységek közben tilos eltakarniuk az arcot. Az állampolgárok és az állam kapcsolatának alapvető eleme, hogy az állampolgár lássa az államot képviselő személy arcát, csak így lehet bizalmon alapuló viszonyt megteremteni - indokolták a javaslatot a kormánypártok, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD). Az arc eltakarása csak kivételes, feltétlenül szükséges esetben, például fertőzésveszély elkerülése érdekében vagy biztonsági megfontolásokból engedélyezett.

A törvény arról is rendelkezik, hogy mindenki köteles felfedni arcát olyan helyzetekben, ahol ez szükséges a személyazonosság megállapításához, például választáson a szavazat leadásakor vagy közúti ellenőrzésen. A napirendi pontot késő este tárgyalták, a hozzászóló képviselők eltekintettek a vitától, írásban csatolták felszólalásukat a jegyzőkönyvöz. Ezek alapján az ellenzéki pártok haszontalan és populista intézkedésnek minősítették a kormányoldal kezdeményezését. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) részéről megjegyezték, hogy a különleges rendőri egységek arcukat eltakaró, maszkos tagjai harcias megjelenésükkel inkább a megfélemlítéshez és nem az állampolgárok és az állam közötti bizalmas viszonyhoz járulnak hozzá. Hozzátették, hogy egy, a muzulmán nők önrendelkezése mellett kiálló civil szervezet felmérése szerint a mintegy kétmillió németországi muzulmán nő elenyésző töredéke visel arcot takaró öltözetet. A menekültekkel és az országba látogató turistákkal együtt számuk 5000 és 6000 között lehet.

A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor közszolgálati médiatársaság felvilágosítást kért a szövetségi belügyminisztériumtól és a 16 tartományi belügyminisztériumtól arról, hogy miként érintheti az állami intézményrendszert az új szabály. A válaszok alapján "gyakorlatilag senkit sem" érint az arc eltakarásának tilalmáról rendelkező törvény - jelentette a BR. Beszámolója szerint hasonlóan nyilatkoztak a bírók és ügyészek érdekképviseleténél (Deutscher Richterbund), a mintegy 16 ezer bírót és ügyészt összefogó szervezet tudomása szerint egyetlen esetben sem fordult elő, hogy egy bíró arcot takaró öltözékben végezte munkáját. Azonban a közvélemény támogatja a burkatilalom néven ismert szabályozást, az ARD országos köztelevízió egy tavalyi felmérése szerint a németek 51 százaléka a francia mintán alapuló általános tilalmat pártolja, 30 százalék pedig a Bundestag által elfogadott részleges tilalmat.

25 milliót csalt el a távhőszolgáltató exvezére?

Többrendbeli csalás miatt vádat emelt a Siklósi Járási Ügyészség a város távhő- és melegvíz-szolgáltató cégének volt vezetője ellen, aki több mint 25 millió forintos kárt okozott a társaságnak - tájékoztatott a vádhatóság pénteken.

A Baranya Megyei Főügyészség közleménye szerint a siklósi önkormányzat által létrehozott társaságot 2009-től vezette a vádlott, aki 2010 és 2013 között 57 alkalommal összesen 1,7 millió forintot vett fel jogosulatlanul a kft.-től "hivatali, üzleti utazás költségtérítés" címén.

A vád szerint 2009 és 2013 között a vádlott összesen több mint 2,5 millió forintot vett fel szintén jogosulatlanul prémium címén úgy, hogy az ügyvezető jutalmazása a tulajdonos önkormányzat hatáskörébe tartozott - írták. Az ügyészség kiemelte azt is, a volt ügyvezető megállapodott az ügy másodrendű vádlottjának cégével, hogy valótlan tartalmú számlákat állít ki a szolgáltatónak. A másodrendű vádlott cége 2009-től három év alatt 120 valótlan számlát állított ki, amivel csaknem 22 millió forint kárt okoztak a távhőcégnek - tették hozzá.