Retró tárgyak bűvületében

Publikálás dátuma
2017.04.29. 07:10
Fotó: Thinkstock
A magyarok féltve őrzik otthon az egykor nélkülözhetetlen kazettás magnót és a walkmant. A hagyományos könyvek továbbra is népszerűek.

A magyar lakosság negyedénél van még otthon kazettás magnó, de sokan a walkmenüket is féltve őrzik - derült ki a Jófogás és a GKI közös, médiafogyasztási szokásainkat vizsgáló kutatásából. Az audiovizuális tartalmak fejlődésével és gyors terjedésével sok eszköz feleslegessé vált, ám úgy tűnik, ezek csak lassan tűnnek el az otthonokból: a kazettás magnók mellett ilyenek a bakelitlemezek, a videokazetták, a CD-k, de retrónak számítanak már a DVD-k is.

A felmérésben részt vevő aktív internetezők bő tízezres bázisából csupán 16 százaléka jelezte, hogy a fenti eszközök egyikével sem rendelkezik. Ugyanakkor a retró eszközök elérhetősége és használatuk intenzitása között jelentős különbségek figyelhetők meg, ráadásul ezek nincsenek egyenes arányban egymással.

Audioeszközök közül a háztartások 45 százalékában található meg a hifi, 40 százalékánál van mp3-lejátszó, videoeszközök közül pedig a dvd-lejátszó (65 százalék) a leggyakoribb, napjainkban is megtalálható berendezés. A megkérdezettek válaszából úgy tűnik, a mára old schoolnak nyilvánított használati tárgyak még mindig harcolnak a köztudatban maradásért, hiszen a hifivel rendelkezők csaknem kétharmada használja is azt hetente legalább egyszer, az mp3 pedig a birtokosok 44 százalékánál kerül elő ugyanilyen gyakorisággal. VHS-lejátszó és kazettás magnó a háztartások negyedében bújik meg, ám a tulajdonosok fele már nem használja azokat. Mára szinte feledésbe merültek a hordozható kazetták és CD-lejátszók is, amelyek csupán a lakosság tizedénél találhatók meg.

Könyvek, szívünk csücskei
A kutatásból kiderült az is: a különböző audiovizuális kedvencek mellett még mindig hangsúlyos szerepet tölt be a fizikai könyvgyűjtemény, az olvasók közel fele tudatosan építi könyvtárát. A tízezres minta 80 százaléka a hagyományos könyvek mellett voksolt, szemben azok digitalizált változatával. Mindez azt is előrevetíti, hogy a klasszikus könyvpiac még hosszú ideig élni és virágozni fog.

Szerző

Bilincs meg mosoly

Publikálás dátuma
2017.04.29. 07:09

Bilincs és mosoly – ezzel a címmel tartott fórumot az Orbán-rezsim politikai indíttatású eljárásairól a Nemzeti Bilincs Egyesület a Budai Liberális Klubban a napokban. Az egyesület három alapítója első kézből szerzett tapasztalatokat a koncepciós eljárásokról: Császy Zsolt, az MNV Zrt volt értékesítési igazgatója, Herényi Károly, az MDF egykori frakcióvezetője és Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövet egyaránt győztesen került ki az ellene indított perekből.

A rendszer működéséről és az azzal szembeni hatékony védekezésről szerzett tapasztalatuk hasznos és aktuális tudás lehet a kormányt bírálóknak ma, amikor a demonstrációkról már a tüntetőket is elviszik. Az egyesület alapítói épp ezért arra szerveződtek, hogy segítsenek másokon, akik hasonló eljárások elszenvedői.

Császy Zsolt, az egyesület elnöke „klasszikust” idéz: nem az ítélet a lényeg, hanem az eljárás maga. Azok, akikkel példát akarnak statuálni kárt szenvednek. A családjuk, a barátaik, az egész környezetük megsínyli. Ebből is származik az ötlet, hogy a szerveződéssel segítséget nyújthassanak a sorstársaknak. Az egyesület – jegyzi meg fanyarul Császy – afféle „új POFOSZ” lehet. Csak példaként említi, hogy ha – a Sándor-palota felé festékes palackot hajító, s ezért eső fokon garázdának talált – Gulyás Mártonékat jogerősen is közmunkára ítélik, elmennek és önkéntesen részt vennének a kényszermunkában.

Császyék arra készülnek, hogy a perek anyagait tudományosan is feldolgozzák, szociológiai, jogi igényességgel. A történetírás és a jövő oktatása számára „alapművek” születhetnek így. Az eljárásokkal okozott károk jóvátételét is igénylik, sőt azt szeretnék elérni, hogy a politikai kárpótlásról szóló törvénybe kerüljenek be a jelenlegi rendszer meghurcoltjai is, legyen érvényes rájuk is a rehabilitáció, hiszen egy felmentő ítélet önmagában még nem az.

Mert miközben őket meghurcolták, vezetőszáron mutogatták, egyes pártok haszonélvezői voltak a történteknek. Igaz ez az ellenzéki oldalra is, mert azért a "szocik" sem vitték túlzásba a szolidaritást – jegyzi meg Császy. 2009-től lényegében kettős hatalom volt az országban – mondja –, az ügyészséget informálisan akkor is Polt Péter vezette, és már akkor Orbán Viktor mozgatott igen sok szálat.

Hofi Géza szellemére utal Császy Zsolt: a diktatúra a humor alapanyaga, a dilettánsok életműve.

Szerző

7-en a 7-ről - Ön szerint is visszaverte Orbán Viktor a Soros haderőt?

Publikálás dátuma
2017.04.29. 07:07
Az Európai Parlamentben is ostorozta Sorost a miniszterelnök. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Arató András, Klubrádió

Az irodalomtörténeti elődöt többnyire nem túlsúlyos, köpcös, hanem szikár, magas figuraként ábrázolják, aki egyébként lovagias, a női nemet a píszí határait ostromló módon tiszteli-imádja. Don Quijote a képzeletében létező ellenséggel vívja csatáit, bár egy modern feldolgozás szerint akár szólhatna imígyen is a harci kiáltása: állítsátok meg a szélmalmokat! Frakcióhordozója egy nem nagy szellemi képességekkel megáldott figura. A búsképű ugyan önmagán kívül senkinek sem ártott, de áhított célját nem érte el. Ő sem.

Avar János, újságíró

De mennyire! Ahogyan Don Quijote is legyőzte az óriást. A spanyolok búsképű lovagja az ő Dulcineajának bizonygatta hősiességét, a magyarok nagyképű lovagja az ő szavazótáborának. Az egyik látomásában a szélmalom lett az óriás, a másikéban a spekuláns Soros. De amíg a hajdani álmodozó szélmalomharca komikusan szánalmas volt, e mai fantaszta ország-, sőt Európa-védő harca tragikusan nevetséges. Mennyivel jobb lenne, ha – focimániájához illően – Messinek képzelné magát.

Bolgár György, rádiós újságíró

Mi az, hogy! Nem kicsit, nagyon! De csapataink még harcban állnak, és csak akkor fogják végleg megsemmisíteni a liberális szörnyet, ha az európai hadszíntéren szövetségeseink, mint például Marine Le Pen tábornok asszony és a német újnacionalista erők megindítják összehangolt támadásukat a szélsőjobbszárnyon. Akkor végre kitörhet az illiberális szabadság, és szabadon hajthatjuk igába a fejünket.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Ha grazi orvos lennék, akkor azt mondanám, gratulálok, ketteske a visszaveréshez, Napóleon is gratulál a szomszéd kórteremből, most jó lenne, ha egy kicsit pihenne, magára fér. De sajnos nem egy grazi orvos vagyok, hanem egy pesti beteg, lehetünk úgy körülbelül milliónyian. Már csak a fővárosban, akiknek a legjobb évei szállnak el, pedig kimentek az oroszok. Ja, hogy visszajönnek?

Horváth István, hírlapíró

Nemcsak visszaverte, hanem fölényes győzelmet is aratott. Soros spekuláns csak egy mellékajtón tudott besurranni Junkerhez, az ellenséges erők főhadiszállására, mivel útját állta a brüsszeli síkon fölsorakozott ötven cöfös vitéz. De a harc csak ezután kezdődött. Soros és az Unió dollárkötegekkel bombázta fiainkat, ám a mieink mindet bezsebelték a Kövér őrségétől kapott elfogóhálókkal. Amikor a pénz már zsebben volt, kemény harcosaink elmondták a Miatyánkot. Európa térdre hullott.

Horváth Zoltán, újságíró

Hát nekem erről egy történelmi pesti bemondásklasszikus jutott az eszembe: MEGNYERTÜK A SZÉNCSATÁT! A SZÉN MARADT ALUL!

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Amint Cervantes kolléga bő 400 éve előjelezte: Brüsszelben a búsképű lovag a még búsképűbb hű Rogánante hátán „meglepő sebességgel nekirontott a szélmalomnak. Dárdájával beleszúrt az egyik vitorlába, de a szél ekkor éppen erősen hajtotta, a forgó vitorla darabokra törte a dárdát, a lovast és a lovat magasra emelte, majd úgy földhöz teremtette őket, hogy meg se nyekkentek.” Azután, ahogyan régen a haditudósítók írták a fejvesztve megfutamodó mieinkről: „előre elkészített állásaikba vonultak vissza”. Hát így.

Szerző