Weber: az egyetemek bezárása elfogadhatatlan

A tapasztalat azt mutatja, hogy Orbán Viktor kormányfő mindig kész volt tárgyalni és a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője szombaton Brüsszelben.

A német képviselő az EPP-hez tartozó állam- és kormányfők délelőtti találkozója után rámutatott, a magyar kormányt demokratikusan választották meg, Orbán Viktornak Magyarország miniszterelnökeként joga van ahhoz, hogy bemutassa az álláspontját, a végén azonban meg kell felelnie az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek a magyar felsőoktatási törvény módosításáról.

Arra kérte a magyar kormányfőt az EPP vezetése, hogy tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát; az egyetemek bezárása elfogadhatatlan - hangsúlyozta Manfred Weber.

Szerző

Kirúghatják a Fehér Házból Gorka Sebestyént

Publikálás dátuma
2017.04.29. 12:56
FOTÓ: Getty Images, Alex Wong
Az amerikai elnökhöz legközelebbi magyart, Gorka Sebestyént hamarosan eltávolíthatják a Fehér Házból, írja a Daily Beast magas rangú belső forrásokra hivatkozva. Az is lehet, hogy olyan pozíciót keresnek neki, amihez nem kell megfelelnie a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, mivel ezen a terrorellenes szakértő még a múlt hónapban sem ment át.

Trump azért választotta a kabinetjébe, mert úgy látta, a heves médiaszerepléseiről híres Gorka jól tudja kommunikálni terrorellenes politikáját - a trumpista Breitbartról a Fehér Házba került Gorka legelhíresültebb pillanata talán az volt, mikor nem akart válaszolni a kérdésre, hogy Trump vallásnak tartja-e az iszlámot. A bizalom viszont már az elnök beiktatásának napján megingott, mikor a Vitézi Rend, egy Horthy-alapította szélsőséges csoport jelvényét viselte.

A liberális amerikai sajtó botrányosnak tartotta, hogy a terrorellenes tanácsadó egy, ahogy például az Atlantic értékelte, kvázi náci jelvényt viselt az elnök beiktatására. Gorka először nem nyilatkozott az ügyben, később viszont azt mondta, nem felesküdött tagja a Vitézi Rendnek.

Bár végül nem bizonyosodott be, hogy Gorka valóban esküdt tagja-e a Vitézi Rendnek, a Buzzfeed megtalálta Gorka 2002-es esetét: A Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottságban azért nem dolgozhatott, mert egyetemistaként a nagy-britanniai területvédelmi katonai erő egyik hírszerző századának volt a tagja, így személye Budapesten nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.

A Buzzfeed szerint esélyes, hogy Gorka nem említette meg a Vitézi Rendet, mikor elnyerte a bevándorlási státuszát. Ha elismerné, hogy tagja a rendnek, azzal az amerikai állampolgárságát veszélyeztetné.

Kiderült, hogy Gorkát nem engedik a nemzetbiztonsági tanács mindennapi ügyeiben részt venni, új pozíciót viszont még nem találtak neki, így gyakorlatilag nincs mit csinálnia - írja az Index.

Szerző

Lemondott Juhász Péter a képviselői tisztségről

Publikálás dátuma
2017.04.29. 10:06
Fütyülni továbbra is fog, sőt... FOTÓ: Molnár Ádám
Lemondott a belvárosi képviselői tisztségéről Juhász Péter. Az Együtt elnöke azt mondta az Indexnek, hogy a jövőben kizárólag a pártelnöki teendőire akar koncentrálni, ezért adja át a képviselői helyét az V. kerületben.

Az Együtt elnöke már korábban is elhintette, hogy gondolkozik a belvárosi lemondásán, április végére megszületett a döntés.
Mivel Juhász a baloldali listáról jutott be, nem kell időközi választást rendezni. Az utódja egy helyi együttös, Nádas Ágnes lesz.

A belvárosi ingatlanügyekkel és Rogán Antallal előszeretettel foglalkozó Juhász szerint erről a dologról "nem lehet több bőrt lehúzni". Juhász most azt mondta, hogy a korrupció feltárásához nem a képviselői tisztsége révén jutott, "az ügyekre eddig is a lakók hívták fel a figyelmemet, és ez ezután is változatlan, mindenki számára elérhető a személyes telefonszámom."
Hozzátette, "már megmutattam, hogy működik ez a korrupt fideszes rendszer, ma az a feladatom, hogy mindenütt az országban megmutassam, ezzel erősítsem az Együttet és hogy új alternatívát kínáljak a választóknak".

Szerző