Új mentőautókat állítanak szolgálatba

Májustól 169 új mentőautót állíthat szolgálatba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte az OMSZ kommunikációs vezetője.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a legmagasabb felszereltségű, "C-típusú" mentőgépjárművek beszerzésére kötött szerződés értelmében a mentőszolgálatnak további 24 mentőjármű vásárlására is lehetősége van.

Az állami forrásból beszerzett legkorszerűbb mentőautók első kontingensét a szolgálat várhatóan már a mentők napján, május 10-én használatba veheti - olvasható a közleményben.

Szerző
Témák
OMSZ mentőautók

MÚOSZ: át kell alakítani a médiaszabályozást

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének álláspontja a sajtó helyzetéről.

Két mértékadó nemzetközi rangsorban is hátrébb szorult a magyar sajtó az elmúlt évben: a Riporterek Határok Nélkül és a Freedom House is aggasztó visszalépést lát a hazai nyilvánosságban, utóbbi szerint az EU-ban Magyarországon a leggyengébb a sajtószabadság. A MÚOSZ szerint a helyzet súlyos, a sajtó alkotmányos működésének helyreállításához a médiaszabályozás gyökeres átalakítására van szükség.

Kormánybefolyás alá került a második legnagyobb kereskedelmi televízió, az egyik leglátogatottabb hírportál és a legnagyobb múltú gazdasági hetilap, a miniszterelnök családjával üzleti kapcsolatban álló oligarcha érdekeltségei szerezték meg a megyei lapok többségét, bezárták az ország vezető politikai napilapját – ezek voltak a legfontosabb változások tavaly a magyar sajtóban. Az átalakulást a nyilvánosság helyzetével foglalkozó nemzetközi szervezetek nem értékelhették másként, mint a magyar sajtószabadság drasztikus visszaeséseként. A Riporterek Határok Nélkül friss jelentése szerint Magyarországon a sajtó helyzete „problémás”, a Freedom House szerint pedig a magyar média immár csupán a „részben szabad” kategóriába tartozik, és a legalacsonyabb sajtószabadság-indexszel rendelkezik az egész EU-ban.

A Freedom House az okok között az első helyen a kormányközeli médiastruktúrák kiépülését nevezi meg (külön kiemelve a Népszabadság elhallgattatását), jelezve, hogy a magyar példát követi a legnagyobb visszaesést produkáló Lengyelország is. Az is kiderül az összeállításból, hogy 2010-ig volt szabad besorolású a sajtónk, az új médiaszabályozás hatására pedig trendszerű, folyamatos visszalépés következett be.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint ideje kimondani, hogy a hatályos médiaszabályozás alkalmatlan a média szabad működésének garantálására, a médiahatóság pedig képtelen volt a nyilvánosság és a demokrácia szempontjából hátrányos politikai beavatkozások és tulajdonosi koncentrációk megakadályozására. A jelenlegi állapot nem felel meg a sokszínű és szabad tájékoztatás alkotmányos követelményének: a sajtó helyzetének rendezéséhez elengedhetetlen a médiaszabályozás gyökeres, a sajtószakmai szervezetek bevonásával történő átalakítása.

Szerző

Az LMP elzárná a közpénzcsapokat

Az LMP szerint káros, hogy "néhány kiválasztott oligarcha" kapja meg a közpénzek nagy részét, ennek megakadályozására a párt újabb törvénymódosításokat nyújt be. Erről az ellenzéki párt gazdaságpolitikai szakszóvivője beszélt szombaton.

Heltai László a sajtótájékoztatón egy friss felmérést idézett, amely szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyona egy év alatt 23-ról 120 milliárd forintra nőtt, és ilyen mértékű vagyonnövekedést Magyarországon a rendszerváltás óta nem lehetett tapasztalni. Úgy vélte, a vagyonnövekedés nagy része közpénzből adódott.

"Ez a vagyonnövekedés a mi pénzünkből van, a mi adónk, a nekünk szánt uniós forrás, az általunk finanszírozott állami költések extraprofitja. Ez a pénz hiányzik a költségvetésből, a tanárok, ápolónők fizetéséből, a vidéki kátyús utakból" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Közlése szerint az LMP a "közpénzcsapok" elzárására újabb négy törvénymódosítást nyújt be.

Az első az állami vállalatok és szervek reklámjait tiltaná meg a köztéri plakátokkal kapcsolatos törvény módosításaként. Mint mondta, a kormány jelenleg arra használja az állami vállalatok hirdetéseit, hogy befolyásolja vele a médiát.

Az LMP szükségesnek tartja az azonnali, kötelező és évenkénti vagyonosodási vizsgálat bevezetését a politikusoknál, állami vezetőknél, és mindenkinél, aki közpénzek felett dönt - mondta.

A párt harmadik javaslata a közbeszerzések átalakítására vonatkozik, mert a közbeszerzések felénél nincs verseny, "egy szerelő jelentkezik csak", és nagyon gyakoriak a meghívásos pályázatok. Felvetette: megkerülhetetlen az ügyészség szerepe is, mivel ilyen ügyekben számtalan feljelentés született, mégis alig vontak felelősségre valakit.

A negyedik javaslat az offshore-vagyonok nyomon követését célozza, a párt szerint meg kell tiltani, hogy az állam offshore-céggel szerződést kössön, offshore-hátterű cégnek közpénzt juttasson.

Szerző