Előfizetés

Ujhelyi: Orbán meghunyászkodott

Ujhelyi István MSZP-alelnök közleménye.

A belső levélben magyarázkodó fideszes EP-képviselők után Orbán Viktor is meghunyászkodni kényszerült saját párttársai előtt az európai értékekkel szemben végzett dúlása miatt.

Orbán szégyent hozott Magyarországra és mostanra láthatóan beleragadt saját hazugságspiráljába. A kormányfő már nem tudja, hogy mit hirdessen a plakátokon és mit mondjon a zárt ajtók mögött.

A Fidesz erőszakos tettei után megindult uniós eljárások nem múlnak el retorziók nélkül. Orbán Viktor vereséget szenvedett és nem először kényszerült fegyverletételre.

Ahhoz, hogy az illiberális rezsim bűneinek következményei ne Magyarországot és a magyar embereket sújtsák, le kell váltani az orosz bábként működő Fidesz-kormányt. Erre 2018-ban, Botka László vezetésével vissza nem térő lehetőség nyílik.

A CEU vezetői is hallották Orbán ígéreteit

Egyeztetést ígért a kormányfő az Európai Néppárt vezetőinek és azt, hogy tartják magukat az Európai Bizottság elvárásaihoz - az egyetem is ezt várja el tőle.

A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli az Európai Néppárt felhívását, hogy a magyar hatóságok “tegyenek meg minden szükséges lépést” az Európai Bizottság ajánlásainak betartására – áll az intézmény közleményében. A CEU emlékeztet: a bizottsági ajánlások szerint a lex CEU sérti az uniós törvényeket - írja a hvg.hu.

Az egyetem – amely az Európai Néppárt délelőtti elnökségi ülésére reagál közleményével – azt is kiemeli: "tudomásul veszi a Néppárt azon kijelentését is, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök arról biztosította, hogy az ajánlások szerint fog cselekedni”.

A CEU megjegyzi, hogy a magyar kormány fő szövetségese az Európai Parlamentben világos üzenetet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, miszerint nem fogadják el „az alapvető szabadságjogok korlátozását, és a jogállamiság figyelmen kívül hagyását, ebbe beleértve a tanszabadságot és az egyetemi autonómiát is”. A CEU abban bízik, hogy a magyar kormány a következő nyilatkozat szerint jár el: “Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU folytathassa működését, függesszék fel a határidőket, és kezdődjön meg a párbeszéd az Egyesült Államokkal”.

Megköszöni az egyetem az Európai Néppárt tanszabadságuk mellett tett egyértelmű állásfoglalását is. "Felhívjuk a magyar kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érintett egyesült államokbeli hatóságokkal – ez esetben New York állammal –, hogy olyan megállapodást kössenek, amely garantálja a CEU jogát ahhoz, hogy Budapesten, szabad intézményként működhessen tovább" – áll a közleményben.

Ezt Michael Ignatieff rektor szavaival zárják: hálásak vagyunk a Néppártnak, hogy a határidők felfüggesztésére és a tárgyalások megkezdésére szólította fel a magyar kormányt.

Új mentőautókat állítanak szolgálatba

Májustól 169 új mentőautót állíthat szolgálatba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) - közölte az OMSZ kommunikációs vezetője.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a legmagasabb felszereltségű, "C-típusú" mentőgépjárművek beszerzésére kötött szerződés értelmében a mentőszolgálatnak további 24 mentőjármű vásárlására is lehetősége van.

Az állami forrásból beszerzett legkorszerűbb mentőautók első kontingensét a szolgálat várhatóan már a mentők napján, május 10-én használatba veheti - olvasható a közleményben.