Előfizetés

Oroszország pénzmosodává fejleszti a Krím-félszigetet?

Az orosz parlament, az Állami Duma egy törvénycsomagot készít elő. A „Kommersant” lap információi szerint a csomagot, amelynek célja, hogy az Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten offshore közigazgatást vezessenek be, a Külügyi Bizottság alelnöke, Alexei Chepa, a „Tisztességes Oroszország” párt képviselője kezdeményezte. 

Az adókedvezmények bővítésén túl a törvényjavaslat olyan szabályok megalkotását javasolja, amelyek révén pénzügyi alapokat lehetne létrehozni a Krím-félszigeten. Ezek az alapok biztosítanák a befektetők személyének titokban tartását és lehetővé tennék, hogy kibújjanak az Oroszország elleni szankciók alól.

Szabadkereskedelmi övezetek (FEZ) már eddig is működtek a megszállt Krím-félszigeten és Szevasztolpol városában, ezek előírásai azonban zömmel a helyi vállalkozásokra vonatkoztak. Az egyik új törvény most az adótörvényeket módosítaná, a többiek a Polgári Törvénykönyvet és további 15 törvényt.

A Polgári Törvénykönyv módosítása a korlátozott felelősségű társaságok új típusait hozná létre, a „nemzetközi gazdasági társaságot” és a „Családi Alapot”. Az alapok intézményesítése jelentené valószínűleg a legérdekesebb újdonságot, mivel ez teremtené meg a félszigeten a befektetők személyének titkosságát.

A pénzügyi alapok általános szabályai szerint a vagyontárgyak tulajdonosait nyilvánosságra kell hozni. A krími alapok azonban a törvényjavaslat szerint megkapnák a jogot arra, hogy az átadott vagyontárgyak tulajdonosai lehessenek. A haszonélvező személye így titkos marad, a vagyon hasznait azonban megtarthatja.

A törvényjavaslat szerzői olyan tevékenységeket is lehetővé akarnak tenni az elcsatolt félszigeten, amelyek az Orosz Szövetség más területein tiltottak. Eszerint külföldi bankok, biztosító társaságok, nyugdíjalapok és értékpapír-kereskedők itt külön engedély nélkül működhetnének, ha saját országukban jogszerűen tevékenykednek.

Azok a befektetők, akik legalább 1 millió euró értékben vásárolnak a Krím félsziget és Szevasztopol kötvényeiből, a tervezet szerint egyszerűsített eljárásban juthatnak orosz állampolgársághoz. A félszigetre érkező külföldieknek nem lesz szükségük vízumra, a Nemzetközi Tranzit Zónában pedig szabad lesz a devizaforgalom.

A Paragon Advice pénzügyi tanácsadó partnere, Alexander Zakharov kijelentette: ha a törvénymódosító csomagot elfogadják, könnyen meglehet, hogy a többi állam megtagadja az adózási adatcsere-programban történő együttműködést Oroszországgal. Megítélése szerint a kezdeményezés ellentétes a G20 és az OECD országoknak a titkos alvó-társaságok felszámolására irányuló törekvéseivel. Az ilyen kedvezmények törvénybe foglalása sértheti az OECD 1998. évi, az adózási verseny károkozásáról készített jelentésében foglaltakat és az EC 1997. évi, az üzleti tevékenység adózásáról készített irányelveit.

"Nem vezetünk be offshore jogrendszert, de harcolunk az olyan szankciók ellen, amelyek veszélyeztetik az üzleti tevékenységet a Krím-félszigeten” mondta Alexei Chepa és hozzátette: a tervezetet korábban megküldték az elnöki hivatal jogi főosztályának. Vannak is észrevételek, amelyek szerint a jogszabály-módosítás ellentétes Oroszország nemzetközi megállapodásaival, például a végső kedvezményezettek megnevezésének kötelezettségével. Az anyagot még nem nyújtottuk be a Duma részére mondta a képviselő: az lenne a helyes, ha először az összes frakciónak módja lenne tanulmányozni a javaslatokat. „Szeretném felkérni a többi frakció tagjait, hogy a májusi szünidő után csatlakozzanak a kezdeményezéshez.”

Az eredeti cikket itt találja!

Brexit - Meg kell fizetni a kilépés árát

Elkerülhetetlen, hogy Nagy-Britannia megfizesse az unióból való kilépés árát - jelentette ki Francois Hollande francia elnök szombaton, az unióban maradó tagállamok brüsszeli csúcstalálkozóját megelőzően. Hollande aláhúzta: nem szabad büntetni, de annak egyértelműnek kell lennie, hogy Nagy-Britanniának gyengébb pozíciója lesz a kilépést követően, mint az unió tagjaként.

A francia elnök elutasította azokat a vélekedéseket, hogy Theresa May brit kormányfő tárgyalási pozícióit erősíthetné a június 8-ra kitűzött brit parlamenti választásokon várható nagy arányú győzelme. Véleménye szerint a brit szavazás kimenetele nem fogja befolyásolni az uniót. Az EU elveit és céljait már kialakították, és a tárgyalók ezt az irányvonalat fogják követni - mondta Hollande.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a tervezett brit választásokról úgy vélekedett, hogy azokkal Theresa May a konzervatív párton belüli problémákat kívánja megoldani, nem csak azt akarja elérni, hogy az úgynevezett "kemény" vagy "puha" Brexit közül lehessen választani. A brit miniszterelnök "meglepettnek tűnik, hogy az EU-huszonhetek egységesek, de ez a helyzet" - tette hozzá.

Michel Barnier, a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportjának az uniós bizottság által delegált vezetője szerint Nagy-Britannia érdeke is az EU egysége, amely növelné a Brexit-megállapodás esélyeit. Úgy vélekedett, a szombati rendkívüli uniós csúcstalálkozó az unióban maradó tagállamok egységét mutatja, de ez nem Nagy-Britannia ellen irányul - húzta alá.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy a Brexit nem fogja befolyásolni az unió globális tevékenységét. Elmondta, hogy a brüsszeli csúcstalálkozó határozott üzenetet kíván küldeni Londonnak az unió 27 tagállamának egységéről. A tárgyalások második szakaszában kerül majd elő az Egyesült Királysággal kialakítani kívánt kapcsolatok, a külkapcsolatok és a biztonságpolitika témája - tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy az unió jó kapcsolatokat akar az Egyesült Királysággal a kilépést követően is, ugyanakkor közösen és határozottan kell képviselni a "huszonhetek" érdekeit. "Eddig ez sikerült, ami jó alapot ad a tárgyalásokhoz" - fogalmazott.

Kapcsolódó
Brexit - A huszonhetek megállapodtak az irányelvekről

Brexit - A huszonhetek megállapodtak az irányelvekről

Publikálás dátuma
2017.04.29. 15:55
Donald Tusk április elején tárgyalt már Theresa May brit miniszterelnökkel. FOTÓ: Getty Images, Dan Kitwood
Megkezdődött az Egyesült Királyság uniós kilépése (Brexit) után bennmaradó huszonhét tagország állam- és kormányfőinek ülése szombat délután Brüsszelben, és a résztvevők rögtön a találkozó kezdete után megállapodtak a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikról.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ez utóbbiakról - Twitter-üzenetében - azt közölte, hogy "szilárd és tisztességes" politikai mandátummal ruházzák fel az EU tárgyalódelegációját. Hozzátette, hogy az irányelveket egyhangúlag támogatták a tagországok állam- és kormányfői.

A brüsszeli találkozó középpontjában a britek távozásának kérdése áll. Az ülés résztvevőinek küldött meghívólevelében Tusk azt hangsúlyozta: akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés ügyéről.

Elemzők szerint nem várhatók komolyabb viták a szombati ülésen, mivel a tagállamok képviselői már a héten megegyeztek a közös tárgyalási pozícióról.

Egyes források ugyanakkor arról számoltak be, hogy a résztvevők érinthetik a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek - az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - költözésének kérdését, valamint a Törökországgal kapcsolatos uniós politikát is.

Az Európai Bizottság a tanácsi irányelvek elfogadását követően fog javaslatot tennie az egyeztetések megindítására, amelyet még a tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyniuk. Sokak szerint a "valódi" tárgyalások azonban csak a június 8-ai brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg.