Előfizetés

Ügynökmúlt - Lehel László átmenetileg visszalép

Publikálás dátuma
2017.04.30. 21:03
Lehel László (hátsó sor, jobbról a második) a Vivicittá városvédő futáson. MTI Fotó: Marjai János
Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője május 1-jétől felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét annak érdekében, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra – közölte a szervezet a honlapján vasárnap. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint „Lehel László döntésével azt kívánja biztosítani, hogy az elmúlt 25 évben felépített Ökumenikus Segélyszervezet, mely mára Magyarország egyik legnagyobb és legátláthatóbban működő, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetévé vált, ne sérüljön, a belé vetett széles körű társadalmi bizalom ne csorbuljon. Az elnök-igazgató feladatait átmenetileg a négytagú, szakmai igazgatókból álló testület látja el.”

Lehel László ügynökmúltját a Magyar Nemzet írta meg szombaton. Mint Lukács Csaba feltárta, az evangélikus lelkészt a 80-as évek elején szervezték be titkos megbízottként, de már a hetvenes években képbe került a szolgálatoknál. A hálózatban Filozófus fedőnéven emlegették. BM-es kartonja szerint eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be, a folyamat gyorsan ment, az együttműködést szívesen vállalta.

Lehel László az 1991-es alapítás óta vezeti az Ökumenikus Segélyszervezetet, amelynek egyik jószolgálati nagykövete Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó.

A teljes cikket itt olvashatja.

Már nem imádkoznak Orbán Viktorért

Legalábbis véget ért a fél évig tartó imalánc, amely során napi öt percen keresztül kellett imádkozni a miniszterelnökért - írja a hvg.hu.

Még tavaly októberben egy Rómában élő bencés szerzetes, Kühár Ede által írt imát egy szlovákiai plébános láncként indított el a jóérzésű magyar emberek körében.

A 2013-ban elhunyt szerzetes szövege így kezdődött: „Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa néked! Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen a veszedelmektől! Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől”.

Az ipolybalogi plébános, György Ferenc imalánca azonban most fél év után véget ér, így a miniszterelnökért ezentúl legfeljebb magánkezdeményezésben lehet imát mondani.

Karácsony Gergely a PM miniszterelnök-jelöltje - Fotók

Publikálás dátuma
2017.04.30. 17:51
FOTÓ: Molnár Ádám
A Párbeszéd Magyarországért tisztújító taggyűlése újra társelnökké választotta Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt, akit az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjének is megválasztottak vasárnap Budapesten. A fő képre kattintva galéria nyílik. Fotók: Molnár Ádám

Az eredmény bejelentése után tartott beszédében Karácsony Gergely azt mondta, hogy egyszerre jó és rossz hír az, hogy csak egy év van a következő parlamenti választásig. Jó hír, mert csak egy évet kell "kibírnia az országnak az Orbán-kormány alatt", de rossz hír is, mert az emberek készen állnak a választásra, de úgy tűnik, hogy a pártok nem követik őket - tette hozzá.
A választók a jövőről szeretnének hallani, a jövő politikáját keresik, ezért a Párbeszéd olyan pártokkal működne együtt, amelyek hozzájuk hasonlóan a jövőről való gondolkodást helyezik előtérbe - közölte.

Kiemelte, elsősorban azért fogadta el a miniszterelnök-jelöltséget, hogy a jövőről és arról a Magyarországról tudjanak beszélni, amelyben hisznek. Emlékeztetve korábban meghirdetett programjuk címére - "Mindenki számít" -, hangsúlyozta: olyan országot szeretne, ahol nincsenek első- és másodrendű állampolgárok, ahol nemcsak az árak, hanem a bérek is európaiak, ahol senkit nem hagynak az út szélén.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: senkinek nem fogja azt mondani, hogy jöjjön utána, ehelyett azt kéri majd, hogy hallgassák meg, amit kínál. A jó politikai soha nem egy emberről, hanem mindig a közösségekről szól - hangsúlyozta. "Aki ultimátumban tud csak fogalmazni és az erőszak a vezető politikai elve, az nem méltó arra, hogy ezt az országot újra vezesse" - jelentette ki. Kitért arra is: bízik abban, hogy a velük együttműködők képesek belátni, hogy "talán (...) több a párt, mint a szavazó ezen az oldalon".

A másik társelnök, Szabó Tímea beszédében kijelentette, bármi is történik, Európához akarnak tartozni. A mostani kormány szemrebbenés nélkül átgázol a hajléktalanokon, a romákon, a rokkantakon, a diákokon, egyik napról a másikra bezárathatja a Népszabadságot vagy egy egyetemet és eltiporhatja a szociális és civil szervezeteket - jelentette ki. A Párbeszéd olyan országot akar építeni, ahol az emberek békében tudnak élni, boldogulnak, nem kell mindennap szoronganiuk, hogy van-e mit enniük a gyerekeknek, aki beteg lesz, arról gondoskodnak, a dolgozókat pedig megbecsüli az állam - közölte.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője arról beszélt: a választásokig minden magára valamit adó politikai erőnek el kell döntenie, hogyan viszonyul a 2018-as kormányváltás lehetőségéhez, Magyarország és Európa jövőjéhez. Miután a hagyományos jobb- és baloldal pártjai nem képesek az embereket motiváló alternatívát bemutatni, új üzenetekre van szükség - hangsúlyozta.

A taggyűlés döntött a héttagú elnökség további öt tagjáról is, a testületbe Hegyesi Beátát, Szabó Zsoltot, V. Naszályi Mártát, Erőss Gábort és Béres Andrást választották be Szabó Tímea és Karácsony Gergely mellé.