Előfizetés

Botka: A legnagyobb probléma az igazságtalanság

Publikálás dátuma
2017.05.01. 00:08
Hiller István, az MSZP választmányának az elnöke, Fetser János választókerületi elnök, Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelö
Az igazságtalanság a legnagyobb baja Magyarországnak, igazságot kell tenni, a gazdagoknak fizetniük kell - hangoztatta az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap Orosházán.

Botka László az orosházi agrárszocialista megmozdulás 126. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen azt mondta: az igazságtalanság a munkahelyeken, az oktatásban, az egészségügyben, az otthonteremtési és a családtámogatási rendszerben, valamint az egykulcsos adóban is megmutatkozik.

Nincs munkásérdek-védelem, elvették a sztrájkjogot, nincs tanszabadság; egy gyermek sorsa már a születésekor eldől; a lepusztult közkórházakban lassan orvos sincs; hét év alatt nem emelték a családi pótlékot; az egykulcsos személyi jövedelemadó és az otthonteremtési támogatás pedig csak a gazdagoknak kedvez - sorolta kifogásait az ellenzéki politikus. "Ebből elég volt, tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok!" - szólított fel.

Kitért arra, hogy május 1-je az európai uniós csatlakozás évfordulója is. A magyarok 87 százaléka támogatta a népszavazáson a csatlakozást, "amit Orbán Viktor most szintén veszélyeztet" - mondta.

Molnár Gyula pártelnök arról beszélt: az utóbbi időben kialakult kormányellenes tüntetések azt jelzik, hogy a régóta meglévő elégedetlenségnek már van tömege, a budapesti tüntetések bátorságát szavazattá, kormányváltó többséggé kell szervezni.
Szerinte "a hatalom ma fél az emberektől", a Magyar Nemzeti Bank elnöke "magánhadsereget finanszíroz", a parlament elnöke pedig az Országgyűlési Őrséget "rakétavetőkkel szerelte fel". "Kik ellen akarják ezt használni?" - kérdezte.

Orosházán 1891. május 1-jén az alacsony mezőgazdasági munkabérek, a nagybirtok szorítása ellen tüntető paraszti tömegbe lőttek a kivezényelt katonák és csendőrök, több százan vesztették életüket. A véres május 1-je alkalmából állított emlékműnél koszorúzott Hiller István, Gőgös Zoltán, Tóth Bertalan és Harangozó Gábor szocialista politikus is. Ezt követően a teret és az utcarészt megtöltő emlékezők fáklyákkal vonultak a piactérig.

Gyönyörű idővel indul a május

Publikálás dátuma
2017.04.30. 21:45
FOTÓ: Thinkstock
Hétfőn kellemes tavaszi időre számíthatunk, bár a keleti országrészben, valamint az Alpokalján több felhő lehet az égen, de csapadék estig nem várható, akkor is csak délen alakulhat ki egy-egy futó zápor. Északon és északnyugaton helyenként élénk lehet a keleti, délkeleti szél. Hajnalban 1-7, napközben 17-23 fok között alakul a hőmérséklet. 

Kedden már sokfelé erőteljesebb lehet a gomolyfelhőképződés, így helyenként záporok kialakulására is számítani kell, északkeleten zivatarok is lehetnek. A Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, de csak zivatarok környezetében lehetnek erős lökések. Hajnalban 7-13, napközben 17-25 fok valószínű.

Szerdán már több tájegységünkön kell számítani lokális csapadékra, azaz záporok, zivatarok kialakulására. Napközben 20-26 fokra van kilátás, de zivatarok környezetében átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet, és a szél is feltámadhat.

Csütörtökön és pénteken is záporok, zivatarok zavarhatják meg a májusi időt.

Ügynökmúlt - Lehel László átmenetileg visszalép

Publikálás dátuma
2017.04.30. 21:03
Lehel László (hátsó sor, jobbról a második) a Vivicittá városvédő futáson. MTI Fotó: Marjai János
Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője május 1-jétől felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét annak érdekében, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra – közölte a szervezet a honlapján vasárnap. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint „Lehel László döntésével azt kívánja biztosítani, hogy az elmúlt 25 évben felépített Ökumenikus Segélyszervezet, mely mára Magyarország egyik legnagyobb és legátláthatóbban működő, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetévé vált, ne sérüljön, a belé vetett széles körű társadalmi bizalom ne csorbuljon. Az elnök-igazgató feladatait átmenetileg a négytagú, szakmai igazgatókból álló testület látja el.”

Lehel László ügynökmúltját a Magyar Nemzet írta meg szombaton. Mint Lukács Csaba feltárta, az evangélikus lelkészt a 80-as évek elején szervezték be titkos megbízottként, de már a hetvenes években képbe került a szolgálatoknál. A hálózatban Filozófus fedőnéven emlegették. BM-es kartonja szerint eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be, a folyamat gyorsan ment, az együttműködést szívesen vállalta.

Lehel László az 1991-es alapítás óta vezeti az Ökumenikus Segélyszervezetet, amelynek egyik jószolgálati nagykövete Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó.

A teljes cikket itt olvashatja.