Pénzhez juthat Görögország

Publikálás dátuma
2017.05.02 13:04
Euklid Cakalotosz görög pénzügyminiszter FOTÓ: Milos Bicanski/Getty Images
Fotó: /
Euklid Cakalotosz görög pénzügyminiszter közlése szerint Athén megállapodott a hitelezőkkel, ezzel egy hónapok óta tartó vita ért véget. 

Az ország ígéretet tett az állam kiadásainak további csökkentésére, ezzel lehetővé válik az újabb hitelrészlet felvétele. „Felszállt a fehér füst. Lezárultak az ezzel kapcsolatos megbeszélések” – jelentette ki Cakalotosz az ERT állami televízióban. A megállapodást több napig tartó egyeztetések előzték meg. A hitelezők egyelőre nem erősítették meg a megegyezés tényét.

Athén 3,6 milliárd euróval csökkentené kiadásait – derült ki az ország pénzügyminisztériumának közléséből. A csomag a nyugdíjakat érinti a legérzékenyebben. 2019. január 19-től ugyanis 18 százalékkal csökkentenék az öregségi járulékot. Kevesebb összeget kell ugyanakkor befizetni a nyugdíjalapba is.

A görög pénzügyi tárcavezető ideiglenes technikai megállapodásról tett említést, amelyet az euróövezet pénzügyminiszterei május 22-én esedékes ülésük során véglegesítenek. Calakotosz biztosnak nevezte azt, hogy a megállapodással egyúttal adósságkönnyítéseket is kap Görögország. Az Európai Bizottság, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői az euróövezeti csoportnak adják át jelentésüket, az úgynevezett Staff Level Agreementet. Ha erre mindenki áldását adja, kifizethetik Görögországnak a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomag további hitelrészletét. Mindemellett az IMF-nek meg kell erősítenie, hogy továbbra is a hitelezők között marad. Görögországnak már júliusban pénzre van szüksége, mert 7 milliárd eurós hitelrészletet kell majd visszafizetnie. Az ország adósságállománya 300 milliárd euróra tehető, s 2010 óta van a hitelezők támogatására utalva.

Az euróövezeti csoport és az IMF április elején állapodott meg a görög kormánnyal az újabb reformokról. 

Szerző
2017.05.02 13:04

Tízezrek búcsúztatták a meggyilkolt gdanski polgármestert

Publikálás dátuma
2019.01.19 16:18

Fotó: AFP/ Beata Zawrzel
A lengyelországi Gdanskban szombat délben megkezdődött a város meggyilkolt polgármesterének temetése, az eseményt élőben sugározza a lengyel televízió.
Délben Gdanskban és számos más lengyel nagyvárosban megszólaltak a szirénák a tragikusan elhunyt Pawel Adamowicz főpolgármester emlékére. A települések központi terein hatalmas tévékivetítőket helyeztek el, hogy a gdanski Szűz Mária-székesegyházban megkezdődött szertartást országszerte követhessék az emberek. A hirado.hu cikkében az is olvasható: Európa egyik legnagyobb temploma teljesen megtelt a résztvevőkkel. Adamowicz koporsóját több tízezer ember kíséretében péntek este szállították át a gdanski Európai Szolidaritás Központból a székesegyházhoz. Hamvait a gótikus székesegyház egyik kápolnájában helyezik majd el.
Az eseményen jelen van Andrzej Duda lengyel államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök, továbbá Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Adamowicz személyes barátja is. A város utcáit ezrek lepték el, köztük ország más részéből érkezett vendégek. A szertartás szervezői megkérték a főpolgármester emléke előtt tisztelegni kívánó embereket, hogy ne hozzanak virágot és gyertyát, hanem ezek értékét inkább fordítsák jótékonysági célokra. Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak.
2019.01.19 16:18

Nyomoznak a KMKSZ-irodát ért támadás miatt az oroszbarát német újságíró ellen

Publikálás dátuma
2019.01.19 14:35

Fotó: MTI/ Nemes János
A berlini ügyészség vizsgálatot indított annak a szélsőjobboldali, putyinista német újságírónak az ügyében, aki a lengyel bíróság előtt elhangzott vallomás alapján megrendelte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodája elleni támadást.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári irodájának tavalyi felgyújtását  Manuel Ochsenreiter putyinista, szélsőjobboldali német újságíró rendelte meg és pénzelte - amint az egy krakkói bírósági tárgyaláson elhangzott az eset egyik gyanúsítottja részéről. A 28 éves Michal Prokopowicz azt állította a bíróság előtt, hogy Manuel Ochsenreiter német újságíró, a bevándorlásellenes német AfD párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt a támadás végrehajtására.
Az előzetes nyomozás alapján Ochsenreiter, aki ismert támogatója volt a Kelet-Ukrajnában területeket elfoglaló, Moszkvából támogatott alakulatoknak és rendszeresen szerepelt az orosz médiában is, gyújtogatással gyanúsítható, közölte a berlini ügyészség szóvivője - közölte a 444.hu külföldi forrásokra hivatkozva. A nyomozás tényét a Die Zeit írta meg csütörtökön, ezt erősítette meg az ügyészség.   

Szijjártó hepciáskodott, majd megnémult

A tavalyi februári támadásnak nem volt áldozata. Az Ungvár belvárosában található magyar kulturális irodának a földszinti ablakát törték be, majd felgyújtották az épületet. Az akció komoly súrlódást okozott tavaly Kijev és Budapest között, pedig a két ország viszonya az ukrán nyelvtörvény miatt egyébként sem volt kiegyensúlyozott. A támadás miatt tavaly Szijjártó Péter külügyminiszter be is kérette az ukrán nagykövetet és arról beszélt, hogy   
„egészen elképesztő folyamat zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak”.
A hatóságok vizsgálata szerint viszont jelen állás szerint a támadás elkövetői magukat ukrán ultranacionalistáknak akarták feltüntetni, többek között ezért festettek náci szimbólumokat az épület falára, ugyanakkor a gyanú szerint szélsőjobboldali csoporthoz tartozó lengyel állampolgárok voltak, akiket egy oroszbarát német újságíró instruált. Ochsenreiter korábban már tagadta, hogy bármi köze lenne a támadáshoz. 
A magyar külügyminisztérium és a tárca vezetője feltűnően csendben van, amióta kiderült az eset valódi háttere. Annyit tudtak mindössze közölni, hogy 
elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy védjék meg a magyar embereket, tegyenek meg mindent a kárpátaljai magyar közösség biztonságáért. Az elkövetőknek pedig természetesen meg kell kapniuk a méltó büntetést a gyalázatos tettükért.
A putyinista újságíróról és az orosz háttérről azonban egy szót sem közölt a minisztérium.
2019.01.19 14:35