Előfizetés

LMP: az oligarchákat segíti majd a büdzsé

Az LMP szerint nem a magyar dolgozókat vagy vállalkozásokat segíti a kormány a jövő évi költségvetésben, hanem az oligarchákat és a külföldi nagyvállalatokat - erről a párt frakcióvezető-helyettese beszélt keddi sajtótájékoztatóján a 2018-as büdzsé beterjesztése előtt.

Schmuck Erzsébet - az előzetesen tudható információkra hivatkozva - bírálta, hogy érvényben marad az "igazságtalan és eredménytelen" egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere, és miközben a családi adókedvezmény keretében nyújtott támogatás összesen mindössze 15 milliárd forinttal nő, a társasági adó csökkentése 150 milliárddal terheli a büdzsét, ami zömében a külföldi nagyvállalatoknak kedvez.

A politikus kedvezőnek ítélte a hal és az internet áfájának csökkentését, szerinte azonban ezek érdemben nem teszik jobbá az emberek életét.

Továbbra sem valósul meg ugyanakkor az LMP által hét éve szorgalmazott általános béremelés - jegyezte meg, hozzátéve: bár szükséges a minimálbér emelése, az bérfeszültséget eredményez majd, így elvándorlásra készteti az annál csak kicsivel többet keresőket.

Schmuck Erzsébet úgy összegzett: a 2018-as költségvetés nem segít a valóban rászorulókon, helyettük azoknak kedvez, akiknek nem lenne szükségük támogatásra.

Szerinte a kormánynak nincs terve arra, mi lesz, ha elapadnak az uniós források, és a büdzsé korai benyújtásának elhibázottságát mutatja, hogy azzal párhuzamosan az idei költségvetés módosítását is beterjeszti a kormány. Kevesellte a tartalékot is, szerinte túltervezettség azt mutatja, hogy később ez a büdzsé is módosulni fog.

Hadházy Ákos társelnök a paksi bővítést bírálta, mondván, az súlyos pénzügyi és korrupciós kockázatokat rejt magában, és biztonsági kockázatai vannak.

Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke ezt azzal egészítette ki: azt várják az új tárca nélküli minisztertől, járjon közbe a paksi titkos paktum felmondásáért. Bírálta a Jobbikot és az MSZP-t, amelynek tagjai a gazdasági bizottság ülésén tartózkodtak a Süli János kinevezéséről szóló szavazáson, mert szerinte nem az a legfontosabb feladat az országban, hogy minisztere legyen a beruházásnak.

Közölte, pártja az utcára megy a paksi bővítés ellen, az emberek támogatását kérik egy arról szóló népszavazáshoz.

Hivatalos! Aláírták a BKV-s bérmegállapodást

Publikálás dátuma
2017.05.02. 17:50
Fotó: Népszava
A szakszervezetek és a munkáltató BKV képviselői aláírták a múlt héten bejelentett béremelésről szóló megállapodást – tudatta a vállalat közleménye.

A megállapodás alapján a Társaság 2017. január 1-ig visszamenően átlagosan tizenöt százalékos bérfejlesztést hajt végre, amelyből tíz százalék az alapbérfejlesztés, öt százalék pedig bérfelzárkóztatás célját szolgálja és elsősorban a hiányszakmákat végzők és a legalacsonyabb jövedelműek kapják meg.

Így jelentős mértékben emelkedik a járművezetők és a szakmunkások bére, valamint a megállapodás a munkaerő-piaci helyzet javításának érdekében a szellemi munkavállalók piaci bérszínvonaltól eltérő béreinek felzárkóztatását is rendezi.

Mint ismeretes, korábban a tömegközlekedési dolgozók szakszervezetei többnapos sztrájkot tettek kilátásba, ha nem emelkednek a munkabéreik. A bérfeszültséget az okozta, hogy időközben a kormány 30 százalékos bérfejlesztést indított el az állami cégeknél dolgozók számára, ám ebből a BKV-s dolgozók kimaradtak, mivel a cég a főváros alá tartozik. Azonban a főváros korábban úgy nyilatkozott, hogy nincs forrása a bérfejlesztésre.

Később Tarlós István méltánytalannak nevezte, hogy az állam nem folyósít a fővárosnak pluszforrásokat a BKV-s dolgozók béremelésére és az ügyben levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor mit válaszolt, ám az idei BKV-s béremelés 7 milliárd körüli költségét a fővárosnak és a BKV-nak közösen kellett állnia.

Kapcsolódó
Tarlós elmondta, miről fog beszélni Orbánnal

Orbán Trócsányit bízta meg a lex CEU felülvizsgálatával

Publikálás dátuma
2017.05.02. 16:28
Letette az esküt Süli János FOTÓ: Tóth Gergő
Az igazságügyminiszter foglalkozik a kérdéssel – válaszolta Orbán Viktor az atv.hu kérdésére, miszerint hajlandó-e a magyar kormány az Európai Néppárt kérésének megfelelően változtatni a felsőoktatási törvényen, valamint a civileket érintő jogszabálytervezeten.

Orbán döntése jelzi, hogy a kormányfő már nem utasítja vissza a módosításokat, azaz a brüsszeli nyomás alól a Fidesz elnöke sem tud olyan könnyen menekülni. Az ATV azt is tudni akarta, mit gondol Gyurcsány Ferenc vádjairól. Orbán csak annyit felelt: nem vagyok orvos.

Az Országgyűlés mai ülésén letette az esküt az eddigi paksi polgármester, Süli János, a harmadik Orbán-kormány "Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztere." Kövér László házelnök eredményes munkát és sok sikert kívánt Sülinek.