Előfizetés

Gyurcsány: eljön a megállapodás pillanata

Publikálás dátuma
2017.05.02. 21:27
Fotó: Népszava
"A demokratikus ellenzéki pártok" még az idén megállapodnak arról, hogy valamennyi választókerületben közös jelöltet indítanak a jövő évi országgyűlési választásokon - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Kaposváron.

Pártja lakossági fórumán Gyurcsány Ferenc megjegyezte, hogy most még "belső verseny", felkészülés zajlik, amely arról szól, "kinek milyen startpozíciója lesz a tárgyaláshoz", de eljön a megállapodás pillanata, és a mai kormánypártok "iszonyatosan nagy zakót kaphatnak", történetük legnagyobb vereségét szenvedhetik el.

A Fidesz leváltásában érdekelt sokaság egy pont után nem foglalkozik azzal, melyik pártot szereti a legjobban, megnézi, ki a legesélyesebb jelölt, és az emberek tömegesen kezdenek rá szavazni, függetlenül attól, honnan jön, mert fontosabb a Fidesz leváltása, mint a pártlojalitás - hangoztatta az ellenzéki politikus.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte: bizakodásra ad okot, hogy a kormánypártok az elmúlt három évben tartott időközi választásokon lényegesen rosszabbul szerepeltek, mint korábban.

"Az emberek jelentős része nem hajlandó elmondani, mit gondol erről a hatalomról, mert vigyáz magára, és abba a csapdába ejti a Fideszt, hogy azt hiszi, tetemes előnye van, de nincs" - mondta az ellenzéki politikus, majd hozzátette: a Fidesznek 2010-ben 54, 2014-ben "már csak" 44 százalékos támogatottsága volt, most szerinte nincs több 35 százaléknál. "Ha csak ennyijük van, meg fogjuk őket verni, biztosak lehetnek benne" - mondta.

Kapcsolódó
Gyurcsány pozitív meglepetést ígér

Több román gyermek született külföldön, mint Romániában

Publikálás dátuma
2017.05.02. 19:11
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Tavaly először fordult elő, hogy több román gyermek született külföldön, mint Romániában - jelentette ki kedden Andreea Pastarnac, a határon túli románokért felelős miniszter.

A politikus a romániai ifjúság napja alkalmából szervezett konferencián vett részt, ahol az általa vezetett szaktárca feladatairól beszélt. A tárcavezető az Eurostat adataira hivatkozva kijelentette, tavaly először fordult elő, hogy a román állampolgárságú anyák több gyermeket szültek külföldön, mint Romániában. A miniszter szerint Románia határain kívül 4,4 millió román állampolgár él.

Rámutatott: ez a tény számos kérdőjelet vet fel arról, hogy miként viszonyulnak a román állampolgárok a mobilitáshoz, hogyan képzelik el a jövőjüket. Hangsúlyozta: az általa vezetett minisztériumnak az egyik fő feladata az anyanyelvű oktatás, amely jelenleg számos külföldi országban nincs biztosítva. Ezért a külföldre kivitt és az ott született gyerekek nagy többsége nem tanulja meg anyanyelvét, a románt.

Közölte, a minisztérium egy kampányt indított, amelynek keretében minél több nyomtatott és elektronikus tankönyveket, táblagépeket próbálnak juttatni a külföldön élő román közösségeknek a hivatalosan elismert, valamint az önkéntesek által végzett nem hivatalos román nyelvoktatás biztosítása érdekében.

A miniszter nem közölt konkrét adatokat arról, hogy hány gyermek született külföldön és hány Romániában. A román statisztikai intézet egyelőre nem végleges kimutatása szerint tavaly 189.783 gyermek született Romániában.

Bejelentették: lemond a cseh kormány

Publikálás dátuma
2017.05.02. 16:12
Bohuslav Sobotka FOTÓ: Dan Kitwood/Getty Images
Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök kedden bejelentette, hogy még a héten benyújtja kormánya lemondását.

Döntését Sobotka azzal indokolta, hogy nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni.

A legegyszerűbb megoldás, a miniszter menesztése azért nem lenne jó megoldás, mert ez lehetővé tenné Babis számára, hogy a mártír szerepében tetszelegjen, ami fél évvel a parlamenti választás előtt árthatna a többi pártnak - magyarázta Sobotka, aki egyben a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke is. Babis megmaradása a kormányfőhelyettesi és pénzügyminiszteri tisztségében azonban számomra elfogadhatatlan. Miután a pénzügyminiszter vagyoni ügyeit a neki alárendelt adóhivatal vizsgálja, nincs semmi biztosíték arra, hogy objektív eredmény szülessen - tette hozzá.

"Kész vagyok benyújtani a köztársasági elnöknek lemondásomat, feltételezem, hogy még e héten. Szeretnék ezzel szabad kezet adni a koalíciós pártoknak, hogy tárgyalhassanak a kialakult helyzet megoldásáról" - jelentette ki Bohuslav Sobotka, aki három éve áll a hárompárti cseh koalíciós kormány élén.

Úgy vélte: amennyiben a CSSD, az ANO és a kereszténydemokraták (KDU-CSL) megegyeznének a kormánykoalíció folytatásában, meg kellene oldani a pénzügyminiszter személyének kérdését. Andrej Babis hivatalban maradása ellentétben van az összeférhetetlenségi törvénnyel - mutatott rá a kormányfő.

Sobotka előrehozott parlamenti választást sem tart kizártnak. Milos Zeman cseh államfő október 20-21-re írta ki a képviselőházi választást. A felmérések szerint a választás nagy esélyese az ANO, amelynek támogatottsága meghaladja a 30 százalékot, míg a szociáldemokratáké tartósan tíz százalékkal alacsonyabb.