Civil törvény - A képviselőknek üzent a Levegő Munkacsoport

Publikálás dátuma
2017.05.03. 12:16
A Hősök Vétója elnevezésű tüntetés a Hősök terén FOTÓ: Tóth Gergő
A parlamenti képviselőkhöz fordult a Levegő Munkacsoport, amelyben konstruktív javaslatot mutatnak be a civil szervezetek átláthatóságának a kormány által kívánt javítására. Arra kérik a képviselőket, hogy a jelen formájában az országgyűlés előtt lévő törvényjavaslatot ne szavazzák meg.

A civil szervezetek átláthatóságát a jelenlegi jogszabályok is biztosítják. Ha azonban a kormány azt szeretné, hogy a civil szervezetek külön tüntessék fel, összesen mennyi támogatást kapnak külföldről, akkor elegendő néhány szóval kiegészíteni a vonatkozó kormányrendeletet - írták a közleményben.

A Levegő Munkacsoport azt javasolja, hogy a számviteli törvény szerinti beszámoló-készítési kötelezettséget szabályozó rendeletbe illesszék a „külföldről származó támogatások” sort. A kormány által javasolt törvénymódosítással szemben ez nem kivételezne senkivel, hanem minden szervezetre vonatkozna, és egyértelművé tenné nemcsak a szervezet külföldről származó bevételének mértékét az adott évben, hanem az évek során bekövetkezett változásokat is.

A most az országgyűlés előtt lévő tervezettel olyan szervezeteket bélyegeznének meg a „külföldről támogatott szervezet” kifejezéssel, amelyek Magyarországon működnek, a magyar emberek egészségének, környezetének, szociális helyzetének, életkörülményeinek javításán, alapvető jogaik biztosításán fáradoznak. Ráadásul amit tesznek, annak elvégzése valójában az állam és az önkormányzatok feladata volna. Például számos olyan környezetvédő, természetvédő civil szervezet is a törvény hatálya alá kerülne, amely évtizedek óta dolgozik Magyarország környezeti állapotának és a magyar emberek egészségének javítása érdekében, és ezt – sok, egyéb területen tevékenykedő civil szervezethez hasonlóan – következetesen pártpolitikától függetlenül teszi.

Mindezért a Levegő Munkacsoport azt kéri az országgyűlési képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a civil szervezetek megalázását célzó jelenlegi törvényjavaslatot - írták.

Szerző

Elhunyt Gara Péter újságíró

Hatvanötödik életévében elhunyt Gara Péter a MÚOSZ küldöttgyűlésének tagja, egykori etikai bizottsági tag. Ismert és közkedvelt autós újságíró volt.

„Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik ismertétek, és szerettétek páromat, Gara Pétert, hogy a gyilkos kór tegnap estére legyőzte Őt. Hamvasztás utáni temetéséről később intézkedek” – írta közösségi oldalán felesége.

Szerző

Tarlós: 30 milliárdnál is több lenne a fővárosi dolgozók béremelése

Publikálás dátuma
2017.05.03. 11:47

Több mint 30 milliárd forintba kerülne a fővárosnál dolgozó több mint 20 ezer ember bérének átlagosan 15 százalékos emelése a főpolgármester közlése szerint.

Tarlós István szerdán az ATV Reggeli Start című műsorában elmondta, hogy összességében a fővároshoz - a cégeket is beleértve - több mint 20 ezer ember tartozik, és ezeknek a dolgozóknak a BKV-nál megszületett bérmegállapodáshoz hasonló béremelése összességében meghaladná a 30 milliárd forintot. Mint mondta, a főváros mellett a nagyobb megyei jogú városok szintén érintettek abban a problémában, hogy az önkormányzatok forrásai szűkültek, és ezzel párhuzamosan a "direkt" állami szektorban dolgozók komoly béremelést kaptak, de az önkormányzati szektorban dolgozók - annak ellenére, hogy ott tíz éve nem volt általános béremelés - nem.

Az ügyben kénytelen a kormányhoz fordulni - közölte Tarlós István. Arra a kérdésre, lát arra esélyt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatandó megbeszélésén születik valamilyen kedvező megállapodás ez ügyben, azt válaszolta: szóba hozza majd a dolgot, és arra számít, hogy legalább a köztisztviselők esetében a forrásbiztosítás megtörténik.

Tarlós István hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy "legyenek egyes számú, meg kettes számú köztisztviselők, cégdolgozók" annak függvényében, hogy direkt állami vagy önkormányzati szektorban látják el a munkájukat.

Szerző