Előfizetés

Kiosztotta egymást a DK és az MSZP

Publikálás dátuma
2017.05.03. 13:20
Gyurcsány Ferenc a majálison is csak beszélt az együttműködésről - az MSZP szerint. A képen a DK-elnök beszél a Szakszervezetek
Gyurcsány Ferenc és a DK csak színpadi beszédekben hangoztatják az ellenzék együttműködését, ám a gyakorlatban most az ellenkezőjét látjuk tőlük - rótta fel az ellenzéki pártnak a szocialista párt. A Demokratikus Koalíció válaszában azt üzente az MSZP-nek, hogy ezt a pávatáncot hagyják meg a Fidesznek.

Az MSZP, ahogy Zuglóban, úgy a józsefvárosi időközi önkormányzati választáson is közös jelöltben gondolkodott, de az erről szóló megállapodást egy nap alatt felmondta a DK országos elnöksége. Most az MSZP azt javasolta, hogy a debreceni időközi választáson egy közös jelölt legyen – akár azon az áron is, hogy a saját jelöltjét visszalépteti. Erre a DK semmilyen érdemi választ nem adott.

Amikor pedig az MSZP konkrétan és egyértelműen felvetette, hogy visszalépteti a jelöltjét a győzelem érdekében, Gyurcsány Ferenc pártja mereven elzárkózott ennek a felvállalásától. Az MSZP őszintén sajnálja, hogy a DK elnöke, csak május elsejei beszédében tartja fontosnak az együttműködést, a háttérben viszont eddig ellökte a segítő kezet - írta az MSZP közleményében, de hozzátették: még nem késő!

Az MSZP, a maga részéről az utolsó pillanatig fenntartja tárgyalási szándékát és ajánlatát azért, hogy Debrecenben egy közös ellenzéki jelölt induljon, a Fidesz jelöltjével szemben. A labda, ha úgy tetszik, a DK térfelén pattog - fogalmazott a szocialista párt.

DK: Az MSZP ne futamodjon meg!
Azt javasoljuk az MSZP-nek, hogy a pávatáncot hagyja meg a Fidesznek. Értelmetlen dolog bennünket vádolni azzal, hogy csak szóban kívánunk összefogást, amikor lassan 5 hónappal ezelőtt ti akasztottátok meg Botka bejelentkezésével az addig ígéretesnek tűnő tárgyalásokat és azóta sem kerestetek meg minket - reagált az MSZP közleményére a DK.

Most azzal vádoltok bennünket, hogy a debreceni időközi választáson mi zárkózunk el a közös indulástól. Lássuk a tényeket: ebben a választókerületben még soha nem nyert baloldali jelölt, 3 évvel ezelőtt a Fidesz 57 százalékot kapott, a DK 10-et, az MSZP 7-et. Ez tehát olyan választókerület - mint amilyennel fogunk találkozni az országgyűlési választásokon is - amely a baloldal szempontjából nem nyerhető, ezért 27 ilyen helyen majd akkor is egymással szemben fogunk indulni.
Ne kerülgessük a forró kását, ezek a helyek a felkészülés szakaszában erőpróbát jelentenek, megmérik, hogy mennyi az MSZP és mennyi a DK támogatottsága. Ti ettől most féltek, jó okkal - fejtették ki, hozzátéve: úgy emlékszem, nem voltatok ilyen nagyvonalúak Dunaújvárosban, amelyet megnyerhettünk volna, ráadásul következmény nélkül hagytátok, hogy a korábbi megállapodás ellenére velünk szemben indultatok. Most inkább hátrább az agarakkal. Hetek óta intenzívebben kampányoltok ellenünk, mint a Fidesz és most, amikor minden jel szerint nagyobb támogatásra számíthat a DK, mint az MSZP, hirtelen összefogást akartok. Ne futamodjatok meg, ne lépjetek vissza - írták válaszlevelükben.

 

Érettségi botrány egy pesti középiskolában

Publikálás dátuma
2017.05.03. 13:13
Ballagás a Paulay középiskolában Forrás: Paulay Alapítványi Középiskola/Facebook
Megvonta az érettségiztetés jogát a Paulay Alapítványi Középiskolától az emberi erőforrások minisztere – tudta meg a hvg.hu. Ennek az oka, hogy a kormányhivatal tavalyi vizsgálata nagyon súlyos jogsértéseket tárt fel ebben a középiskolában.

A kormányhivatal emberei a tavalyi érettségi időszak alatt kivonultak az iskolához, és vizsgálat végén sok diák vizsgaeredményét törölték vagy az eredményén rontottak. (A diákok és szülők arra panaszkodtak, vegzálták a tanulókat az érettségin.) A kormányhivatalnak az az internetes oldal keltette fel gyanakvását, amely azt hirdette: egy év alatt érettségihez juthat valaki 8 általánossal is.

„Nyilvánvalóvá vált, hogy a felnőttoktatásban vélhetően van olyan intézmény, ahol anyagi ellenszolgáltatás fejében, külső cég bevonásával, a jogszabályokkal nehezen vagy nem összeegyeztethető módon juttatnak tanulókat középiskolai bizonyítványhoz és teszik lehetővé az érettségi vizsgát” – írta akkor a kormányhivatal.

Négy tárgy érettségi vizsgáját ellenőrizték, a vizsgaszervező az írásbeli vizsgákon is súlyos jogsértéseket követett el, egy tárgynál a jogszabályi határidő előtt felbontották a vizsgadolgozatokat, a termek is zsúfoltak voltak.

A szakértők egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. Miközben az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások.

Ezért semmisítették meg vagy módosították az érettségi eredményeit és kezdeményezték tavaly Balog Zoltánnál, hogy vonja meg az érettségiztetés jogát az iskolától. Balog Zoltán miniszter ezt most, pár héttel az érettségi előtt meglépte ezt. Vizsgaszervező a kormányhivatal lesz, a diákok pedig a Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskolában tehetnek érettségit.

A paulays tanárok nem érettségiztethetnek, a vizsgabizottságokat a kormányhivatal állítja össze.

A kormányhivatal tavalyi feljelentése után a rendőrség nyomozást indított, hivatali visszaélés gyanúja miatt. Gyanúsítottként még senkit sem hallgattak ki.

Ujhelyi: soha el nem évülő gyalázat, amit a Fidesz a Népszabadsággal tett

Publikálás dátuma
2017.05.03. 12:53

„Kritikus elmék a kritikus időkben” - ez a Szabad Sajtó Világnapjának mai mottója. Nem is lehetne találóbb és élesebb az üzenet, különösen, ha a magyarországi szólás- és médiaszabadság helyzetét nézzük - írta Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő közleményében.
FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

"Az Európai Bizottság legutóbb írásbeli kérdésemre elismerte, hogy Magyarországon a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét egyértelmű kockázat fenyegeti. Nem nyugszom bele azonban, hogy az Európai Unió tehetetlenül nézi, ahogy egy uniós országban nyílt és világos célokkal indított médiaháború zajlik, ahogy egy kormányzópárt és pénzügyi holdudvara szabályosan lerabolja és elhallgattatja a szabad sajtót. Ezért írásbeli kérdés formájában a mai napon - a Szabad Sajtó Világnapján - érdemi vizsgálatot kezdeményezek az Európai Bizottságnál a magyarországi médiahelyzet tételes és világos feltárása érdekében" - jelentette be az MSZP alelnöke.

"Soha el nem évülő gyalázat, amit a Fidesz a Népszabadsággal tett. Soha el nem évülő gyalázat, ahogy a kormánypárt aktuális kedve szerint kerül egy médium kiemelt vagy épp kitaszított helyzetbe a piacon. Soha el nem évülő gyalázat, ahogy a Fidesz a politikai ellenfelek lejáratására és megfélemlítésére undorító cikkeket, tévériportokat rendel meg a szolgalelkűvé nyomorított sajtójával. Soha el nem évülő gyalázat, hogy a Fidesz közpénzmilliárdokat költ el a nem egy esetben híreket és közléseket elhallgató, máskor orosz propagandához hasonlító, hamis híreket közlő állami média működtetésére. Ahol nincs szabad sajtó, ott nincs európai demokrácia - zárta levelét a szocialista EP-képviselő.