Előfizetés

"Rogáni propaganda" - Médiáról és büdzséről vitáztak a Házban

Publikálás dátuma
2017.05.03. 13:46
Orbán Viktor és Lázár János az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. május 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A sajtószabadságról és az oktatásról is szó volt szerdán az Országgyűlésben, később a 2018-as költségvetés főbb céljairól beszéltek, majd határozathozatalokkal, köztük több nemzetközi egyezmény elfogadásával folytatta munkáját a Ház.

Bárándy Gergely (MSZP) a sajtószabadság világnapja alkalmából arról beszélt, hogy szerinte a magyar sajtószabadság a történelemkönyvek adatai közé került. Hangsúlyozta: a sajtószabadság a demokrácia alapja, míg diktatúra, az illiberális állam és az irányított demokrácia kéz a kézben jár a "propagandisztikus pártsajtóval" és a "kormányoligarchák által felvásárolt és üzemeltetett sajtóval". Szerinte a kereskedelmi média egy része a "rogáni és újabban a putyini orosz" propagandát ontja. A szocialista politikus bírálta a közszolgálati médiát, valamint a médiahatóságot is. Szerinte néhol még marad egy-egy független vagy ellenzéki médium "díszzsidónak", akiket néha kitiltanak a parlamentből, ha túl kritikusak, "de ennyi", a magyarok ugyanakkor - hivatkozott a Publicus egyik felmérésére - szabad sajtót szeretnének, és a "teljes átnevelés" egyelőre nem vezetett eredményre.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára úgy válaszolt, hogy a magyar sajtó kellőképen sokszínű, hiszen Magyarországon 6079 nyomtatott, 3384 internetes sajtótermék, 453 tévé-, és 96 rádiószolgáltatás működik. A politikus szerint egyre intenzívebb a piaci verseny az egyes szereplők között, de a kormány a maga részéről nem kíván beszállni ebbe a versenybe. Hozzátette: a kormány több száz helyen hirdet, köztük olyan helyeken is, amelyek "messzemenőkig kormánykritikusak".

Hadházy Ákos (LMP) arról beszélt, hogy egy tisztességes politika minden erőforrását az oktatásba fekteti, nem pedig agymosást és kormánypropagandát hajt végre. Szerinte tragikus jelenség az oktatásban, hogy több száz milliárd forint uniós forrást lehetne jó célokra fordítani, de ebben nem fejlesztéseket látja meg a kormány, hanem azt a pénzt, amit el lehet lopni. Az elmúlt évtizedekben rendkívül rossz helyzetbe került egyetemek számára most itt lenne a "mennyország", de a rengeteg pénznek a legnagyobb részét ellopják - értékelt. Példaként hozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, ahol szerinte visszaélések történtek uniós forrásokkal.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erre válaszul közölte, a kormány évről évre több pénzt fordít az oktatásra, jövőre is a 82-85 milliárdos növekedést terveznek, a bővülő források pedig fedezetet adnak a béremelésekre, tornaterem- és iskolaépítésekre, fejlesztésekre. Szerinte Hadházy Ákos mindenhol korrupt oktatókat, korrupt egészségügyi és szociális dolgozókat lát, "lekorruptoz" mindenkit, aki Magyarországon él.

Büdzsé

Bánki Erik (Fidesz) ismertette a 2018-as büdzsé főbb számait, a többi között azt, hogy 3 százalék az infláció tervezett mértéke, aminél nagyobb nyugdíjemelésre lehet számítani. Véleménye szerint a jövő évi költségvetéssel mindenki jobban jár majd, a cél nem változik: a teljes foglalkoztatás elérésre. Banai Péter Benő válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az otthonteremtésre az eddiginél magasabb összeg, 225 milliárd forint lesz. Kitért arra, az infláció mérsékelt szintű, 3 százalék lehet jövőre. A nyugdíjak megőrzik reálértéküket, és azzal számolnak, hogy idén és jövőre a 3,5 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés miatt nyugdíjprémiumot tudnak fizetni - közölte.

Az Együtt "meglehetősen idealisztikusnak" nevezte a 4,3 százalékosra tervezett GDP-növekedést,  Szelényi Zsuzsanna szerint azt Magyarország gazdasági teljesítménye nem indokolja, legfeljebb csak az uniós pénzek erőltetett lehívásával lehet elérni. A független képviselő szerint a jövő évre tervezett gigaberuházások óriási korrupciós kockázatot jelentenek. A paksi erőmű bővítésére 106, a Puskás Ferenc stadionra 64, míg a Modern városok programra 150 milliárd forintot szánnak - emelt ki néhány adatot, arra is felhívva a figyelmet, hogy a tömeges bevándorlás kezelésére 75 milliárd forintot akar fordítani a kormány annak ellenére, hogy jelenleg csak pár tucat menekült tartózkodik az országban. 

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be az "urizálást, az ipari méretű lopásokat" és ne a gazdagoknak akarjon kedvezni a jövő évi költségvetéssel. Szabó Tímea azt mondta, hogy a 2018-ra javasolt büdzsé "Orbán Viktornak és elitjének az urizáló" költségvetése. Miközben négymillióan keresnek kevesebb mint havi 90 ezer forintot, a három és több gyermekes családoknak pedig több mint negyven százaléka él szegénységben, a kormány a társasági nyereségadót, valamint az éttermi szolgáltatások áfáját csökkenti - bírált, hozzátéve: idén egymillió ember nem tudta felfűteni a lakását, a kabinet viszont a "vagyonosok által igénybe vett" csok-ra költ 226 milliárd forintot. Folytatódnak az "ipari méretű lopások, a paksi erőmű bővítésére 107, a Liget-projektre 30 milliárd forintot költenek, és a kabinet továbbra sem hajlandó lemondani a "világ legdrágább", Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonaláról - jelentette ki a politikus.

Harrach Péter (KDNP) a jövő évi költségvetés céljai között említette az államadósság és a munkanélküliség csökkentését, a foglalkoztatás növelését, a családok helyzetének javítását. Elmondta, nő a munkajövedelmekhez kötött családtámogatás, emellett az életpályamodellek miatt számos területen béremelésre lehet számítani, és nő a minimálbér, illetve a garantál bérminimum is. Úgy összegzett: minden terület többet fog kapni, az ország jó helyzetben, sőt egyre javuló helyzetben van. Hozzátette: a támogatások a munkaalapú társadalmat szolgálják, de a költségvetésben megjelenik az ország biztonságának növelése is. 

Határozathozatalok
1.    Pontosították az agrárkamara adatkezelési jogait 
2. A parlament pontosított a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara adatkezelési jogosultságait, a tagok pontosabb nyilvántartása érdekében.
Az Országgyűlés 117 igen, 59 nem szavazattal fogadta el az erről szóló kormánypárti javaslatot. A változtatások egyike kimondja, hogy mivel az egyéni vállalkozó kamarai tagok esetében a lakcímnél nagyobb jelentősége van a székhelynek, telephelynek, illetve fióktelepnek, ezért a kamara a jövőben ezeket az adatokat is nyilvántartja.Együtt: a büdzsé csak kenyeret és cirkuszt ad

Az Együtt - a Korszakváltók szerint a jövő évre javasolt büdzsé nem a biztonság, hanem a lopás költségvetése, ami fejlődés helyett csak "kenyeret és cirkuszt" ad.

Az ellenzéki párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján "meglehetősen idealisztikusnak" nevezte a 4,3 százalékosra tervezett GDP-növekedést, szerinte azt Magyarország gazdasági teljesítménye nem indokolja, legfeljebb csak az uniós pénzek erőltetett lehívásával lehet elérni.

A független képviselő szerint a jövő évre tervezett gigaberuházások óriási korrupciós kockázatot jelentenek. A paksi erőmű bővítésére 106, a Puskás Ferenc stadionra 64, míg a Modern városok programra 150 milliárd forintot szánnak - emelt ki néhány adatot, arra is felhívva a figyelmet, hogy a tömeges bevándorlás kezelésére 75 milliárd forintot akar fordítani a kormány annak ellenére, hogy jelenleg csak pár tucat menekült tartózkodik az országban. 

Szelényi Zsuzsanna különösen nagy problémának nevezte, hogy ha a kormány egy év alatt elkölti az uniós pénzek jelentős részét, akkor a következő esztendőkben már nem állnak rendelkezésre források. A rendőrség, a honvédség, a határőrség és a futball azok a területek, ahol a nagy összegek koncentrálódnak - értékelt a képviselő, aki mindezt úgy értelmezte, hogy a büdzsé még az eddigieknél is sokkal inkább "férfibarát".

Az Együtt a módosító javaslataival azt szeretné elérni, hogy a humán erőforrásokba fektessék be a pénzeket, hogy a magyarok ne akarjanak külföldre költözni - közölte. Az Együtt jobb adózással, színvonalasabb oktatással, a női munkavállalás elősegítésével, a gyermekvállalási kedv növelésével szeretné versenyképesebbé tenni Magyarországot - mondta.

Portikék újra a bíróság előtt

Publikálás dátuma
2017.05.03. 13:33
Portik Tamás korábbi tárgyalása FOTÓ: Tóth Gergő
Iratismertetéssel megkezdődött a Jozef Rohác és Portik Tamás ellen a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság miatt indult összevont büntetőper másodfokú tárgyalása szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett.

A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot tavaly márciusban, első fokon a Fővárosi Törvényszék életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt. Az ítélet szerint leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Portik Tamás harmadrendű vádlott 13 év szabadságvesztést kapott, mert a bíróság szerint ő adott utasítást Jozef Rohácnak Boros József megölésére. Cselekménye előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés.

Az elsőfokú bíróság a Cinóber-gyilkosság esetében nem látta bizonyítottnak Jozef Rohác tettesi, illetve Portik Tamás és a negyedrendű vádlott Ferencsik Attila felbujtói magatartását, ezért őket e vádpont alól felmentette. Szintén felmentette a Fenyő-gyilkosság ügyében bűnsegédlettel vádolt szlovák férfit, a per másodrendű vádlottját.

A most tárgyalt három eset közül az első 1996 decemberében történt. Az alvilágban Cinóberként ismert D. Ferenccel az ügyészség szerint a szlovák Jozef Rohác elsőrendű vádlott végzett. Az utasítást erre az olajügyletek miatt ismertté vált Energol Rt. két korábbi igazgatója, Portik Tamás harmadrendű és Ferencsik Attila negyedrendű vádlott adta a vád szerint.
A második eset Fenyő János médiavállalkozó megölése. Az ügyészség szerint Jozef Rohác 1998. február 11-én kora este Budán, egy forgalmas kereszteződésben közvetlen közelről géppisztollyal lőtte le áldozatát. Ebben az ügyben a vádhatóság szerint egy másik szlovák férfi, a másodrendű vádlott bűnsegéd volt.

A harmadik vádpont szerint 1998. július 2-án Jozef Rohác egy autóba rejtett pokolgéppel megölte Boros Józsefet és a robbanásban három járókelő is meghalt a budapesti Aranykéz utcában. A cselekményre az ügyészség szerint Portik Tamás adott utasítást, mert Boros József terhelő vallomást tett rá az akkoriban elszaporodott alvilági leszámolásokkal és az 1990-es évek elejétől zajló olajügyekkel kapcsolatban.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség, a vádlottak és védőik is fellebbeztek.

Szerdai perbeszédében a Fellebbviteli Főügyészség képviselője azt indítványozta, hogy a másodrendű vádlott, L. T. esetében az ítélőtábla helyezze hatályon kívül a felmentő ítéletet, mert szerinte egyértelmű bizonyítékok - így DNS-minták - támasztják alá, hogy a férfi segített Jozef Rohácnak a bűncselekmény elkövetésében, ezért az elsőfokú bíróságnak meg kellett volna állapítania a bűnösségét.

Az ügyészség Portik Tamás esetében az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban azt indítványozta, hogy az ítélőtábla egészítse ki a bűncselekmény minősítését a "sok ember életét veszélyeztetve" kitétellel, mert bizonyítékok támasztják alá, a vádlott tudott arról, hogy robbantás készül és abban mások is megsérülhetnek. Az ügyészség szerint ezért indokolt az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása.

Az ügyészség a Cinóber-gyilkosság ügyében már korábban visszavonta fellebbezését, mert úgy ítélte meg, nincs megfelelő bizonyíték a bűncselekmény bizonyításához. Ennek eredményeként ebben a vádpontban valamennyi vádlott elsőfokú ítélete jogerőre emelkedett.

Jozef Rohác és Portik Tamás védője is azt javasolta, hogy az ítélőtábla hallgasson meg szlovák tanúkat. Velük kapcsolatban felmerült ugyanis, hogy a kihallgatásuk nem felelt meg a magyar büntetőeljárási törvényeknek, illetve ők saját ügyük kedvezőbb elbírálásában bízva tettek terhelő vallomást a vádlottakra. Az ítélőtábla azonban elutasította ezt a bizonyítási indítványt.

Jozef Rohác védője emellett az elsőfokú döntés hatályon kívül helyezését indítványozta, mert szerinte a bíróság nem tett eleget indoklási kötelezettségének, így ítélete alkalmatlan a felülvizsgálatra. Azt mondta, nem megállapítható, hogy Jozef Rohác szerepel a két kamerafelvételen, a DNS-vizsgálat is csak valószínűséget állapított meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy embertelen a 61 éves Jozef Roháccsal szemben az életfogytiglan, amely 30 év után vizsgálható felül. Jelezte: a büntetés kiszabásakor érvényesülnie kellett volna az időmúlásnak, az eltelt több mint húsz évnek. Jozef Rohác azt mondta, nem lőtte le Fenyő Jánost, és nem gondolta, hogy a bíróság komolyan fogja venni a szlovák tanúk szerinte megalapozatlan vallomását. 

A másodrendű vádlott szlovákiai férfi védője szerint az elsőfokú bíróság megalapozottan mentette fel védencét.
Portik Tamás védője felmentésre tett indítványt, mert szerinte a törvényszék ítélete súlyos ténybeli tévedéseken és logikailag hibás, helytelen következtetéseken alapul. Csak megbízhatatlan tanúvallomások állítják, hogy Portik Tamás adott megbízást az Aranykéz utcai robbantásra, erre nem volt bizonyíték - jelentette ki. Portik Tamás csatlakozott a védője által elmondottakhoz.

A per május 19-én folytatódik, a vádlottak az utolsó szó jogán szólalhatnak meg, és várhatóan határozatot is hirdet az ítélőtábla.

Jozef Rohácot tavaly márciusban, a távollétében életfogytiglanra ítélte egy szlovák különleges bíróság Besztercebányán. A nem jogerős döntés egy pozsonyi bűnszervezet három tagját, köztük őt az 1990-es években elkövetett kivégzésszerű alvilági gyilkosságok miatt marasztalta el.

Portik Tamást Prisztás József 1996. novemberi megölése ügyében előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés miatt felbujtóként mondta ki bűnösnek és jogerősen tizenöt év fegyházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla tavaly májusban.