Előfizetés

A CEU-s táblák miatt csökkentik az MSZP-sek fizetését?

Az MSZP elnökhelyettese szerint Kövér László házelnök azért akar megbüntetni szocialista országgyűlési képviselőket, mert bevitték a nép hangját a parlamentbe.

Gőgös Zoltán szerdán Budapesten az Országgyűlés mentelmi bizottságának zárt ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a házelnök azért csökkenti 50-100 ezer forinttal a képviselők fizetését, mert a parlament ülésén táblákat tartottak fel. A "Vétó" és a "Ne írd alá, János!" táblákkal a szocialisták azt akarták elérni, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a "CEU-törvényt".

Az ellenzéki politikus elmondta, a tiszteletdíj-csökkentést tartalmazó házelnöki döntés hatályon kívül helyezése érdekében fordultak a mentelmi bizottsághoz. Közölte, Kövér László szerint "felségsértést" követtek el, az MSZP szerint azonban demokráciában képviselők jogait ilyen módon csorbítani nem lehet. 

Gőgös Zoltán azt mondta, Kövér László ráadásul gyáva is volt, mert nem merte írásba adni indoklását, amely elhangzott a házbizottságon: azért nem tegezhetik az MSZP-sek az államfőt, mert "nem őriztek együtt disznót". Az elnökhelyettes szerint Kövér Lászlónak ezek a kijelentései "egy nagyon gyenge idegzetű emberre utalnak". Ha olyanokat mondhat a házelnök, hogy "dugulj el" vagy "ne óbégass", akkor nem várhatja el, hogy tiszteletet adjanak neki - mondta, megjegyezve: Kövér László nem a főnökük.

Gőgös Zoltán azt mondta, várhatóan a mentelmi bizottság nem fog nekik igazat adni, és ha a parlament sem helyezi hatályon kívül a fizetéscsökkentést, akkor a strasbourgi bírósághoz fordulnak. A sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán mellett ott volt további nyolc megbüntetett frakciótársa, akik kormánytagokat, az államfőt és a házelnököt bűnözőként ábrázoló fehér pólót viseltek.

"A Fidesz legtöbbet hangoztatott hazugsága"

A Demokratikus Koalíció a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök súlyos kudarcának tartja, hogy a Gyurcsány-kormány a 2007 és 2013 közötti EU-s finanszírozási időszak félidejéig a rendelkezésre álló források 11,11 százalékát hívta le, míg az Orbán-kormány a 2014 és 2020 közötti ciklusban eddig csak a pénzek 4,2 százalékát.

Oláh Lajos szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a hivatalos EU-s adatok szerint tehát a Gyurcsány-kormány ugyanannyi idő alatt két és félszer hatékonyabban hívta le a pénzeket, mint a jelenlegi kabinet. Ezzel megdőlt a Fidesz egyik legtöbbet hangoztatott "hazugsága", miszerint azért kellett megváltoztatni a fejlesztési rendszert, mert az nem volt elég hatékony - mondta a független képviselő. Egyértelműnek nevezte, hogy a kormánypárt azért változtatta meg az EU-s finanszírozás intézményrendszerét, hogy "a haverokhoz tudja becsatornázni" a pénzeket, emiatt pedig kevesebb forrást tud lehívni az ország. Orbán nem Brüsszelt, hanem Magyarországot állította meg 2010-es hatalomra kerülésekor - foglalta össze véleményét.

Filmet forgatnak a Lánchídon

Filmforgatás miatt lezárják szombaton a Lánchidat, a Clark Ádám teret és a Váralagutat a fővárosban, emiatt változik egyes közösségi közlekedési járatok menetrendje - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

A közlemény szerint szombat reggel fél hét és este 8 óra között lesz lezárva a Lánchíd, valamint annak budai hídfője és az alagút. Ebben az időszakban a 105-ös autóbusz módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekedik, majd a pesti alsó rakparton keresztül éri el a Széchenyi István teret, ahonnan a szokott útvonalon halad tovább. A 16-os buszok a lezárás miatt nem közlekednek majd, a 16A viszont gyakrabban jár, a Clark Ádám tér a 19-es és a 41-es villamossal érhető el.