Előfizetés

Veterán, világháborús autócsodák Balatonfüreden

Publikálás dátuma
2017.05.04. 12:19
Illusztráció: Thinkstock
Veterán autóritkaságok mutatkoznak be a hétvégén Balatonfüreden a Concours d'Elegance elnevezésű rendezvényen. A mintegy ötven veteránautót felvonultató versenyen az első világháború előtt gyártott modelleket is lehet majd látni - tájékoztatott a rendezvény főszervezője.  

Valker Viktor elmondta, hogy péntektől vasárnapig immár negyedik alkalommal rendezik meg a Balatonfüred Concours d'Elegance-t, hozzáfűzve, hogy a hagyományoknak megfelelően a Győrből induló konvoj tagjaként érkezik majd több résztvevő is a versenyre.     A rendezvényen az első világháború előtt készült járművek, az 1919 és 1942 között gyártott autók, az 1945 és 1985 között forgalomba került, valamint az 1986 és 1995 között gyártott négykerekűek kategóriájának szépségversenye zajlik majd.     A verseny egyik legkülönlegesebb darabjának az 1934-ben gyártott német Chrysler Airflow számít, melynek egyik jellegzetes vonása, hogy az addig hagyományosan hosszú motorháztetőt a kisebb légellenállás végett lerövidítették, az utasteret pedig előrébb mozdították.

A korabeli vásárlók azonban nem voltak vevők az újfajta formára, így 1937-ben véget is ért az Airflow pályafutása. Összesen mintegy 120 ezer darab készült belőle - mondta a versenyszervező. Hozzátette: kora leggyorsabb autójának számított az 1939-ben gyártott Tatra, amely könnyedén tartotta a 130 kilométeres óránkénti átlagsebességet. A Csehszlovákiában gyártott modell, melyből mindössze 3 ezer darab készült, szintén látható lesz Balatonfüreden.     

Ezen kívül Chevrolet Corvette, Rolls-Royce, Lamborghini autóritkaságok is megtekinthetők - sorolta Valker Viktor     A főszervező elmondta azt is, hogy a péntek délután kezdődő Concours d'Elegance teret ad szakmai fórumoknak is, szombat délután pedig Katti Zoób-minikollekciók színesítik a kínálatot, a ruhák stílusában is az autózás nagy korszakai köszönnek vissza. Az eredményhirdetés vasárnap délután lesz, ezt követően a közönség által legszebbnek ítélt autók felvezetésével díszkörre indulnak a kiállított járművek Balatonfüred belvárosában.

E-autók - Véleményezhető kormányrendelet-tervezet

Publikálás dátuma
2017.05.04. 12:10
Illusztráció: Thinkstock
Rendeletben szabályozná a kormány az elektromosautó-töltésért beszedhető díjak számítását, a kormány honlapján megjelent tervezetet május 8-ig lehet véleményezni.

A dokumentum szerint a töltési díjat az áramkút üzemeltetőjének a honlapján kell ismertetnie. A töltés ideje alatt percenként vagy kilowattóránként határozható meg az egységár, azonban tájékoztató jelleggel mindkét elszámolási módot fel kell tüntetni, percenkénti elszámolás esetén maximális kapacitást alapul véve kell feltüntetni a kilowattóránkénti egységárat, míg kilowattóránkénti elszámolás esetén maximális felvételt alapul véve kell szerepeltetni a percenkénti egységárat.

A szolgáltató a töltést követő töltőhely foglalására a türelmi idő hosszát percben, valamint az ebben az időszakban fizetendő díjat percenként határozza meg. A türelmi idő lejártát követően a töltési hely elfoglalásáért egyszeri díj vagy percenként meghatározott díj szedhető. A töltési hely töltés nélküli elfoglalásakor ugyancsak egyszeri díjat vagy percenkénti összeget szabhat ki a szolgáltató.

Az elektromos autótulajdonosok szerződhetnek a szolgáltatóval, és ennek alapján a szerződésben meghatározott nagy vagy normál teljesítményű elektromos töltőponton és feltételekkel tölthetik fel a járműveket. A nyilvános áramkút üzemeltetőjének azonban lehetővé kell tenni az elektromos autó használói számára az előzetes szerződéskötés nélküli, eseti feltöltést is. A szolgáltatásnyújtás, illetve a szolgáltatásnyújtás során megkövetelt regisztrációs vagy azonosítási feltétel egyúttal nem jelenthet kötelezettséget az eseti töltésen kívüli, további töltési szolgáltatás igénybevételére.

Távozik a magyar jéghoki-válogatott szövetségi kapitánya

Publikálás dátuma
2017.05.04. 12:01
FOTÓ: Matthias Kern/Bongarts/Getty Images
Nem hosszabbítja meg a jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának, Rich Chernomaznak szerződését a magyar szövetség (MJSZ).

Az 53 esztendős kanadai szakember megbízása a kijevi divízió I/A világbajnoksággal lejárt, s abban az esetben hosszabbodott volna meg automatikusan, ha a nemzeti csapat kiharcolja a feljutást a világelitbe. A magyarok azonban egy győzelemmel és négy vereséggel az ötödik (utolsó előtti), még bennmaradást jelentő helyen fejezték be a múlt pénteken zárult vb-t. 

Chernomaz a Nemzeti Sportnak azt mondta, a szövetség nem hosszabbítja meg szerződését, a hírt az MTI megkeresésére az MJSZ nem kívánt kommentálni.

Chernomaz 2013-ban vette át a magyar válogatott irányítását, amellyel 2015-ben második lett a divízió I/A vb-n, ezzel feljutott az A csoportba, ahonnan tavaly búcsúzott az együttes. Chernomaz a válogatott mellett sportigazgatóként és edzőként dolgozik a Löwen Frankfurt együttesénél is, amellyel döntőt játszott az idényben a német másodosztályban.